0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rast5 japonskih konceptov, ki lahko spremenijo vaše življenje

5 japonskih konceptov, ki lahko spremenijo vaše življenje

MORDA VAS ZANIMA

Japonska je dežela z bogato zgodovino. Tako ni presenetljivo, da so se prav na tem območju izoblikovali zanimivi koncepti, ki pogosto prepletajo filozofijo in prakso. Navidezno preprosta spoznanja skrivajo ogromno modrosti in priložnosti za osebnostno rast. Ponujajo priložnost za odmik od brezglavega potrošništva in nenehnega hitenja ter za odkrivanje globljega smisla življenja. Ti preprosti koncepti lahko spremenijo vaš pogled na življenje in vam pomagajo doseči notranji mir.

- Oglas -

1. Ikigai

Veliko ljudi se težko odloči za karierno pot. Številni imajo občutek, da se niso zares odločili, ampak so se preprosto prepustili spletu naključij. Posledično v službi trpijo, vendar ne vedo, kateri poklic bi jim najbolj ustrezal. Nikoli ni prepozno za spremembe, seveda pa je nujno, da se tega projekta lotite premišljeno. Pri tem vam lahko pomaga japonski koncept ikigai, kar bi lahko prevedli kot »smisel obstoja«. Ikigai je tisto, zaradi česar zjutraj z veseljem vstanete, saj se vam zdi, da s svojim delom izpolnjujete pomembno poslanstvo. Da bi odkrili svoj ikigai, si morate zastaviti 4 vprašanja:

  • Kaj je tisto, kar rad počnem?
  • Kaj je tisto, v čemer sem dober?
  • S čim lahko doprinesem k boljšemu svetu?
  • S čim se lahko preživljam?

Dejavnost, ki jo boste navedli pri vseh odgovorih, je vaš ikigai. Pomembno je namreč, da poiščete presečišče med vsemi štirimi vidiki. Če na primer najdete nekaj, kar vas veseli, vendar ni realistično pričakovati, da bi lahko od tega živeli, iščite dalje, saj to ni vaš resnični ikigai.

2. Kintsugi

Kintsugi je umetnost popravljanja razbite lončenine, pri čemer se uporablja masa, ki vsebuje zlato, srebro ali platino v prahu. Pri tem ne gre za poskus skrivanja razpok. Nasprotno: mesta razpok so poudarjena, kar poskrbi za povsem unikaten izdelek. Čeprav gre v osnovi za prakso oziroma obrt, se v ozadju skriva pomenljiva filozofija. Kintsugi vam lahko pomaga razumeti, da brez svojih preteklih izkušenj in ran ne bi bili to, kar ste. Brazgotine, ki so ostale, pripovedujejo neponovljivo zgodbo, obenem pa pričajo o vaši vzdržljivosti.

- Oglas -

3. Wabi-sabi

Wabi-sabi je estetika, ki stavi na iskanje lepote v nepopolnosti. V ožjem pomenu gre za stil opremljanja, v širšem pa za filozofsko koncept, s pomočjo katerega lahko odkrivamo popolnost v vsem, kar se zdi na prvi pogled nepopolno. Wabi-sabi je koncept, ki vam lahko pomaga sprejeti staranje oziroma minevanje časa.

4. Omotenashi

Izraz omotenashi bi lahko prevedli kot gostoljubnost, vendar je treba pri tem poudariti, da gre pri tem za mnogo več kot zgolj površinsko vljudnost. Omotenashi je popolna predanost skrbi za to, da bi bilo sočloveku karseda udobno. Prakticiranje tega koncepta vključuje aktivno poslušanje, nesebično pomoč (ne da bi kar koli pričakovali v zameno) in ustvarjanje prijetnega vzdušja, ki poskrbi za to, da imajo vsi prisotni občutek sprejetosti.

5. Shinrin-yoku​

Za izraz shinrin-yoku​ se običajno uporablja prevod »gozdno kopanje«. Praksa sicer ni omejena samo na gozd. Shinrin-yoku​ se lahko prakticira v najrazličnejših naravnih okoljih. Bistvena je popolna osredotočenost na naravo. Ko sodobni človek preživlja čas v naravi, je z mislimi pogosto drugje. Tako ne zaznava zares lepote, ki ga obdaja, saj je ujet v svoje vsakodnevne skrbi. Ko to ozavestimo, se odpre možnost pristnejših stikov z naravo. Privrženci koncepta shinrin-yoku​ poudarjajo, kako blagodejna je lahko popolna prepustitev dražljajem, ki so značilni za gozdove in druga naravna okolja. Tako je pomembno, da aktivirate vse svoje čute. Ko se na primer sprehajajte po gozdu, bodite karseda pozorni na to, kaj vidite, kaj vohate, kaj tipate in kaj slišite. Če naletite na užiten sadež, si ga pred zaužitjem natančno oglejte in ga otipajte. Nato ga pojejte čim bolj počasi ter se pri tem resnično poglobite v okuse in teksture, ki jih zaznavate.

.

NAJNOVEJŠE