DomovZdravje & prehrana5 nasvetov za ljudi, ki so genetsko nagnjeni k debelosti

5 nasvetov za ljudi, ki so genetsko nagnjeni k debelosti

Ameriลกko zdruลพenje zdravnikov je debelost leta 2013 uvrstilo na seznam uradno priznanih bolezni. Ta odloฤitev je bila precej kontroverzna: nekateri so menili, da je bil skrajni ฤas za to potezo, spet drugi pa so se pritoลพevali, da to pomeni zgolj potuho za ljudi, ki so preteลพki.

Dolgo je veljalo, da je debelost izkljuฤno posledica lenobe oziroma pomanjkanja volje, toda vedno veฤ strokovnjakov priznava, da je teลพava obiฤajno precej kompleksnejลกa.

Giles Yeo, eden izmed najbolj priznanih genetikov na svetu, ki pouฤuje na ugledni Univerzi v Cambridgeu, zagovarja staliลกฤe, da je debelost v osnovi ยปmoลพganska motnjaยซ. Ljudem, ki imajo teลพave s prenajedanjem, tako moลพgani pogosto sporoฤajo, da so laฤni, tudi ฤe lakota ni obฤutena v ลพelodcu. Yeo pri tem poudarja, da zgolj poviลกana telesna teลพa ลกe ne pomeni motnje oziroma bolezni. Tako meni, da je o debelosti primerno govoriti ลกele takrat, ko zaฤne telesna teลพa negativno vplivati na zdravje. Ko se maลกฤobne celice ยปnapolnijoยซ, zaฤne maลกฤoba ogroลพati notranje organe โ€“ in prav to je tisto, kar je lahko izjemno nevarno. Tako se lahko zaฤnejo postopoma pojavljati teลพave, kot so poviลกan krvni tlak, sladkorna bolezen tipa 2 in poviลกan holesterol.

Koliฤina maลกฤobe, ki jo lahko shranijo maลกฤobne celice, preden zaฤne maลกฤoba ยปnapadatiยซ razliฤne organe, je v veliki meri pogojena z genetiko. Prav tako pa genetika vpliva na to, kako pogosto bodo moลพgani poslali signal za lakoto โ€“ in na intenzivnost tega signala. Giles Yeo zato verjame, da so nekateri ljudje precej bolj nagnjeni k debelosti kot drugi. Vendar to ลกe ne pomeni, da je vpliv genetike absoluten. V knjigi Gene Eating: The Science of Obesity and the Truth about Dieting Yeo oriลกe pet naฤel oziroma nasvetov, ki lahko pomagajo pri spopadanju z debelostjo.

Ne pustite se prepriฤati, da je hujลกanje preprosto

Giles Yeo je prepriฤan, da ne bi smeli nikoli zaupati ljudem, ki pravijo, da je hujลกanje zelo preprosto. ฤŒe dobro razmislimo, je proces hujลกanja pravzaprav v nasprotju z naลกim samoohranitvenim nagonom. Telo se noฤe odpovedati zalogam, ki bi mu lahko priลกle prav v hudih ฤasih, zato je logiฤno, da se bori. V moลพganih se lahko med hujลกanjem sproลพi alarm, poslediฤno pa se je posebno teลพko upreti hrani. Ljudje, ki poskuลกajo shujลกati, vendar imajo pri tem precej teลพav, so pogosto prepriฤani, da so za to krivi sami. Verjamejo, da delajo nekaj narobe in da je vsem drugim precej laลพje โ€“ poslediฤno pa hitro obupajo. Prav zato Yeo verjame, da je izjemno pomembno, da ozavestimo, da hujลกanje ni preprosto.

Majhne spremembe ลกtejejo

Drugi princip, ki ga je smiselno upoลกtevati, je dobro staro naฤelo zmernosti. Giles Yeo odsvetuje izogibanje celotni skupini makrohranil โ€“ naj bodo to ogljikovi hidrati ali maลกฤobe. Precej bolje je, da vsaj za zaฤetek jeste vse, kar ste jedli doslej, le v nekoliko manjลกih koliฤinah. ฤŒe boste porcijo vsake jedi zmanjลกali samo za malenkost, je to bolje, kot ฤe ne bi spremenili niฤesar.

Pogosteje posegajte po ลพivilih, ki se prebavljajo karseda poฤasi

Priporoฤljivo je, da vsak obrok vsebuje zadostno koliฤino ลพivil s poฤasnim prebavljanjem. Z beljakovinami sicer ni dobro pretiravati, vendar morate po drugi strani paziti, da jih ne boste pojedli premalo. Prav beljakovine so ena izmed najpomembnejลกih skupin hranil, ki poskrbijo za dolgotrajnejลกi obฤutek sitosti. Poleg beljakovin pa so izjemno pomembne tudi vlaknine.

Ne obremenjujte se pretirano s kalorijami, prednost naj ima kakovost ลพivil

ล tetje kalorij obiฤajno ni pretirano produktivno. Zgolj kaloriฤna vrednost ne pove niฤesar o tem, koliko beljakovin, vlaknin, soli, vitaminov, mineralov itn. vsebuje doloฤeno ลพivilo. Na hrano je tako smiselno gledati bolj celostno.

Hrane ne dojemajte kot sovraลพnika

Strah pred hrano oziroma pred specifiฤnimi skupinami ลพivil pogosto sproลพi nasprotni uฤinek od ลพelenega. To namreฤ nemalokrat privede do obsesivnega razmiลกljanja o hrani, poslediฤno pa do ยปlaลพnihยซ napadov lakote.

Karmen Jordan
Karmen Jordan
Karmen Jordan je naลกa dolgoletna sodelavka, novinarka, literarna komparativistka, slovenistka in kritiฤarka/recezentka. Je veganska in avtorica ลกtevilnih ฤlankov in receptov. Njena podroฤja so zdrav ลพivljenjski slog ter nasveti za zdravje.

NAJNOVEJล E