Ameriลกko zdruลพenje zdravnikov je debelost leta 2013 uvrstilo na seznam uradno priznanih bolezni. Ta odloฤitev je bila precej kontroverzna: nekateri so menili, da je bil skrajni ฤas za to potezo, spet drugi pa so se pritoลพevali, da to pomeni zgolj potuho za ljudi, ki so preteลพki.
Dolgo je veljalo, da je debelost izkljuฤno posledica lenobe oziroma pomanjkanja volje, toda vedno veฤ strokovnjakov priznava, da je teลพava obiฤajno precej kompleksnejลกa.
Giles Yeo, eden izmed najbolj priznanih genetikov na svetu, ki pouฤuje na ugledni Univerzi v Cambridgeu, zagovarja staliลกฤe, da je debelost v osnovi ยปmoลพganska motnjaยซ. Ljudem, ki imajo teลพave s prenajedanjem, tako moลพgani pogosto sporoฤajo, da so laฤni, tudi ฤe lakota ni obฤutena v ลพelodcu. Yeo pri tem poudarja, da zgolj poviลกana telesna teลพa ลกe ne pomeni motnje oziroma bolezni. Tako meni, da je o debelosti primerno govoriti ลกele takrat, ko zaฤne telesna teลพa negativno vplivati na zdravje. Ko se maลกฤobne celice ยปnapolnijoยซ, zaฤne maลกฤoba ogroลพati notranje organe โ in prav to je tisto, kar je lahko izjemno nevarno. Tako se lahko zaฤnejo postopoma pojavljati teลพave, kot so poviลกan krvni tlak, sladkorna bolezen tipa 2 in poviลกan holesterol.
Koliฤina maลกฤobe, ki jo lahko shranijo maลกฤobne celice, preden zaฤne maลกฤoba ยปnapadatiยซ razliฤne organe, je v veliki meri pogojena z genetiko. Prav tako pa genetika vpliva na to, kako pogosto bodo moลพgani poslali signal za lakoto โ in na intenzivnost tega signala. Giles Yeo zato verjame, da so nekateri ljudje precej bolj nagnjeni k debelosti kot drugi. Vendar to ลกe ne pomeni, da je vpliv genetike absoluten. V knjigi Gene Eating: The Science of Obesity and the Truth about Dieting Yeo oriลกe pet naฤel oziroma nasvetov, ki lahko pomagajo pri spopadanju z debelostjo.
Ne pustite se prepriฤati, da je hujลกanje preprosto
Giles Yeo je prepriฤan, da ne bi smeli nikoli zaupati ljudem, ki pravijo, da je hujลกanje zelo preprosto. ฤe dobro razmislimo, je proces hujลกanja pravzaprav v nasprotju z naลกim samoohranitvenim nagonom. Telo se noฤe odpovedati zalogam, ki bi mu lahko priลกle prav v hudih ฤasih, zato je logiฤno, da se bori. V moลพganih se lahko med hujลกanjem sproลพi alarm, poslediฤno pa se je posebno teลพko upreti hrani. Ljudje, ki poskuลกajo shujลกati, vendar imajo pri tem precej teลพav, so pogosto prepriฤani, da so za to krivi sami. Verjamejo, da delajo nekaj narobe in da je vsem drugim precej laลพje โ poslediฤno pa hitro obupajo. Prav zato Yeo verjame, da je izjemno pomembno, da ozavestimo, da hujลกanje ni preprosto.
Majhne spremembe ลกtejejo
Drugi princip, ki ga je smiselno upoลกtevati, je dobro staro naฤelo zmernosti. Giles Yeo odsvetuje izogibanje celotni skupini makrohranil โ naj bodo to ogljikovi hidrati ali maลกฤobe. Precej bolje je, da vsaj za zaฤetek jeste vse, kar ste jedli doslej, le v nekoliko manjลกih koliฤinah. ฤe boste porcijo vsake jedi zmanjลกali samo za malenkost, je to bolje, kot ฤe ne bi spremenili niฤesar.
Pogosteje posegajte po ลพivilih, ki se prebavljajo karseda poฤasi
Priporoฤljivo je, da vsak obrok vsebuje zadostno koliฤino ลพivil s poฤasnim prebavljanjem. Z beljakovinami sicer ni dobro pretiravati, vendar morate po drugi strani paziti, da jih ne boste pojedli premalo. Prav beljakovine so ena izmed najpomembnejลกih skupin hranil, ki poskrbijo za dolgotrajnejลกi obฤutek sitosti. Poleg beljakovin pa so izjemno pomembne tudi vlaknine.
Ne obremenjujte se pretirano s kalorijami, prednost naj ima kakovost ลพivil
ล tetje kalorij obiฤajno ni pretirano produktivno. Zgolj kaloriฤna vrednost ne pove niฤesar o tem, koliko beljakovin, vlaknin, soli, vitaminov, mineralov itn. vsebuje doloฤeno ลพivilo. Na hrano je tako smiselno gledati bolj celostno.
Hrane ne dojemajte kot sovraลพnika
Strah pred hrano oziroma pred specifiฤnimi skupinami ลพivil pogosto sproลพi nasprotni uฤinek od ลพelenega. To namreฤ nemalokrat privede do obsesivnega razmiลกljanja o hrani, poslediฤno pa do ยปlaลพnihยซ napadov lakote.