Dom & Energija5 metod za odstranjevanje madežev z lesenega pohištva

5 metod za odstranjevanje madežev z lesenega pohištva

MORDA VAS ZANIMA

Dovolj je lahko že trenutek nepazljivosti – in na vaši prečudoviti leseni mizi ali mizici se pojavi trdovraten okrogel madež bele barve. Madež je običajno posledica mokrega kozarca ali vroče skodelice. Toda na srečo ni potrebno obupovanje. Prav tako pa ni treba razmišljati o prekrivanju mize s prtom ali celo o nakupu povsem novega kosa pohištva. Miza namreč najverjetneje ni uničena.

- Oglas -

Za madež je kriva vlaga, ki se je zažrla v zgornje plasti lesa. Z odstranitvijo vlage lahko torej praviloma odstranite tudi madež – oziroma poskrbite za to, da bo bistveno manj očiten. Za to večinoma niso potrebni dragi izdelki. Prav tako pa ni potrebna pomoč mojstra. Dela se lahko lotite kar sami, pri čemer si lahko pomagate s sestavinami in pripomočki, ki jih imate najverjetneje že doma. Po potrebi lahko kombinirate več metod, dokler ne boste z rezultatom povsem zadovoljni. Seveda pa je pametno, da ste v prihodnje malce bolj previdni in da dosledno uporabljate podstavke.

1. Sušilnik za lase

Če je madež posledica vroče skodelice, se zdi uporaba dodatne toplote na prvi pogled morda precej nesmiselna. Toda pogosto lahko pomaga prav to. Kot omenjeno, je madež večinoma povezan z vlago, ki se je ujela med plasti lesa. »Odpiranje por« lahko omogoči izhlapevanje vlage, posledično pa bo madež izginil praktično sam od sebe.

Ena od najboljših rešitev za odstranjevanje madežev z lesenega pohištva je zato metoda, ki vključuje uporabo sušilnika za lase. Pri tem morate paziti, da temperatura izhodnega zraka ne bo previsoka, sicer so možne dodatne poškodbe lesa. Priporočamo, da izberete najnižjo možno temperaturo oziroma moč. Nato se s sušilnikom previdno približajte mizi oziroma kosu pohištva, na katerem se je pojavil madež. Pazite, da bo med lesom in sušilnikom vsaj nekaj centimetrov prostora. Sušilnik premikajte levo in desno in vztrajajte, dokler madež ne izgine.

2. Likalnik

Če gre za posebej trdovraten madež, ki ga ni bilo mogoče odstraniti s sušilnikom za lase, si lahko pomagate tudi z likalnikom. Madež najprej prekrijte s čisto krpo. Tudi pri likalniku izberite najnižjo temperaturo/moč, podobno kot pri sušilniku za lase. Nato se lotite likanja. Občasno preverite, kaj se dogaja z madežem. Zelo pomembno je, da pri likanju ne uporabite pare, saj lahko situacijo sicer še poslabšate.

3. Majoneza ali vazelin

- Oglas -

Presenetljivo koristna je lahko tudi majoneza. Maščoba lahko namreč prodre v površinske plasti lesa in pomaga sprostiti ujeto vlago. Madež preprosto namažite z majonezo in počakajte nekaj ur ali do jutra. Na koncu območje zbrišite s čisto krpo. Če pri roki nimate majoneze, si lahko pomagate tudi z vazelinom.

4. Zobna pasta + soda bikarbona

Pri odstranjevanju madežev z lesenega pohištva si lahko uspešno pomagate tudi z zobno pasto. Izberite čim bolj osnovno zobno pasto brez gela. Zobna pasta je koristna zaradi bazičnih sestavin, ki reagirajo z madeži, predvsem s tistimi, ki so nastali kot posledica toplote.

Pred nanosom pasto zmešajte s sodo bikarbono, ki se seveda prav tako uvršča med bazične snovi. Priporoča se razmerje 1 : 2. Dobljeno mešanico nato nanesite na madež in počakajte minuto ali dve. Zbrišite površino in po potrebi postopek ponovite. Pazite, da boste mešanico zobne paste in sode bikarbone nanesli samo na madež.

5. Olivno olje + kis

Zadnja metoda za odstranjevanje madežev z lesenega pohištva vključuje kis in olivno olje. Sestavini zmešajte v razmerju 1 : 1 in mešanico nanesite na madež. Nežno drgnite, dokler madež ne izgine. Za odstranjevanje madeža je zadolžen predvsem kis, medtem ko bo olivno olje poskrbelo za poliranje površine.

NAJNOVEJŠE