Dobro ohlajena limonada je zagotovo ena izmed pijač, ki se v poletnem času najbolj priležejo. Če želite, da bi bila limonada še malce bolj posebna, pa lahko osnovni recept nadgradite z dodatkom sivke. Skrivnost pri uporabi sivke je sicer ta, da z njeno uporabo ni treba pretiravati, saj lahko postane okus sicer hitro premočen. Zadostuje že zelo majhna količina.
Sestavine:
- približno za pest svežih sivkinih cvetov ali 1 žlica posušenih
- 200 gramov sladkorja
- 500 + 500 mililitrov vode
- 200 mililitrov limoninega soka
- led
Postopek priprave:
Za pripravo limonade s sivko najprej izdelajte sivkin sirup. To storite tako, da cvetove stresete v večjo skledo in jih posujete s sladkorjem (če želite manj sladko limonado, lahko količino sladkorja tudi zmanjšate). S prsti nato temeljito, a obenem nežno zmešajte sladkor in cvetove. Prelijte s 500 mililitri vrele vode in mešajte z žlico, dokler se sladkor ne bo povsem raztopil. Pokrijte in počakajte vsaj pol ure, še bolje pa nekaj ur. Sirup zdaj precedite in ga prelijte v večji vrč. Primešajte še 500 mililitrov hladne vode in limonin sok. Dobro premešajte. Postrezite v kozarcih s kockami ledu.
Preberite še: Sivka – uporaba za zdravje in gojenje sivke na vrtu