5 toksičnih fraz, ki lahko uničijo razmerje

Besede lahko globoko ranijo – tudi če so izrečene samo enkrat. Še posebej problematično pa je seveda stalno ponavljanje »toksičnih fraz«. Tovrstni komunikacijski vzorci so pogosto povod za propad razmerja. Ko se glava nekoliko ohladi, morda pozabita, zakaj sta se sploh prepirala, toda izrečene besede ostanejo. Če gre za odnos, ki ga želite ohraniti, je torej nujna previdnost. Ne glede na to, kako prizadeti, jezni ali razočarani ste, se izogibajte »nizkim udarcem«. Nepremišljeno izrečene besede lahko povzročijo precej več škode, kot si morda predstavljate. Postopoma lahko načnejo zaupanje med partnerjema, ki je ena od osnov uspešnega razmerja. V nadaljevanju zato navajamo nekaj toksičnih fraz, ki bi se jim morali izogniti za vsako ceno.

1. »V redu, potem se pa pač loči!«

(Implicitne) grožnje z ločitvijo so med prepiri na žalost zelo pogoste. Tovrstne besede imajo lahko izjemno negativen vpliv na odnos, čeprav so izrečene impulzivno in čeprav ločitev najverjetneje ni nekaj, česar si resnično želite. Omenjanje ločitve namreč oslabi občutek stabilnosti in varnosti. Tudi če ne gre za povsem ozaveščeno težavo, se v partnerja naselijo strahovi, zato je precej bolj nemiren, saj so besede še vedno zelo žive. Z grožnjami, povezanimi z ločitvijo, dajete partnerju občutek, da niste pripravljeni na kompromise oziroma na reševanje težav – in da ne izključujete ločitve. Eden od nujnih elementov uspešnega odnosa so kompromisi. To ne pomeni, da morate prilagoditi svoje temeljne vrednote. Vendar so predvsem pri tistih manj pomembnih stvareh kompromisi praktično neizogibni. Partnerski odnos tvorita dve samostojni osebi, zato bi bilo seveda nesmiselno pričakovati, da se bodo vajini pogledi povsem ujemali. Namesto da se osredotočate izključno na razlike oziroma na to, zakaj odnos ne deluje, poskušajte poiskati presečišča. Med konfliktnimi situacijami boste tako precej bolj umirjeni, posledično pa ne boste nepremišljeno namigovali na ločitev.

2. »Sovražim te!«

Tudi ta fraza je med prepiri izrečena zelo pogosto. Besede zarežejo še toliko globlje, ker naj bi bila temelj partnerskega odnosa ljubezen. »Sovražim te« tako obenem pomeni tudi »ne ljubim te več«. Tudi pri tej frazi seveda ne morete računati na to, da bo partner preprosto vedel, da je bila izrečena v afektu. Zaradi teh besed lahko začne partner dvomiti o tem, ali ga imate resnično radi – še posebej če se po prepiru ne opravičite in če besede ponavljate zelo pogosto. Negotovost pa lahko počasi, toda vztrajno razžre razmerje.

3. »Res mi ni do razpravljanja …«

Povsem razumljivo je, da občasno potrebujete odmik oziroma malce prostora, da se lahko umirite. Toda po drugi strani je popolno izogibanje pogovoru o težavnih temah zelo problematično. Nepripravljenost na pogovor je ena od najzanesljivejših poti v pogubo. Težave se tako kopičijo in kopičijo, dokler ne dosežejo vrelišča. Razmislite, kako pogosto rečete partnerju, da se o določeni težavi preprosto ne boste pogovarjali. Če se to dogaja zelo pogosto, so nedvomno potrebne spremembe.

4. »Ista si kot tvoja mama!«

Možna je seveda tudi različica »isti si kot tvoj oče«, vendar se moški še posebej pogosto zatekajo k primerjanju partnerk z njihovimi mamami. Tudi tovrstni očitki so vse prej kot konstruktivni. Namigovanje v kombinaciji s »podpasnimi udarci« lahko povzroči ogromno škode. Precej pametneje je, da izpostavite konkretno težavo, pri čemer bodite seveda karseda spoštljivi.

5. »Daj se malo sprosti …«

Podcenjevanje partnerjevih težav je zelo neuvidevno. Tovrstne fraze pričajo o pokroviteljskem odnosu in o odsotnosti empatije. Morda se vam zdi, da partner pretirava, vendar morate upoštevati, da niste v njegovi koži oziroma da se vajine okoliščine razlikujejo. Tisto, kar se zdi nekomu zelo preprosto, je lahko za nekoga drugega prava nočna mora (velja pa seveda tudi obratno). Potrpežljivost, sposobnost vživljanja in podpora so zelo pomembni sestavni deli zdravega partnerskega odnosa.