0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastUjetniki preteklosti: 3 znaki, da niste razčistili s svojim otroštvom

Ujetniki preteklosti: 3 znaki, da niste razčistili s svojim otroštvom

MORDA VAS ZANIMA

Ko gre za odnos do preteklosti oziroma do obdobja odraščanja, lahko pogosto naletimo na dve skrajnosti. Nekateri ljudje menijo, da se ni smiselno ukvarjati z negativnimi platmi preteklosti, saj gre za stvari, ki jih ne moremo spremeniti. Drugo skupino pa sestavljajo ljudje, ki so se »zataknili v preteklosti«. Tako pogosto obujajo negativne spomine in pustijo, da jih ti povsem preplavijo. Posledično ne znajo oziroma zmorejo živeti tukaj in zdaj. Nobena od teh dveh skrajnosti ni posebej konstruktivna.

- Oglas -

Tako beg pred preteklostjo kot popolna osredotočenost na tisto, kar je bilo, kažeta, da niste zares razčistili s svojim otroštvom oziroma z obdobjem odraščanja. Pri tem imamo seveda v mislih predvsem negativne plati. Vaše življenje lahko povsem obvladujejo demoni iz preteklosti, ne da bi se tega zares zavedali. Namesto da bi živeli, predvsem podoživljate – čeprav morda nezavedno. Preverite, kateri so tisti najočitnejši znaki, ki kažejo, da niste zares razčistili s svojim otroštvom oziroma s svojo preteklostjo.

1. Posnemanje staršev

Eden od najbolj eksplicitnih znakov, da vaše življenje še vedno obvladuje vaša preteklost, je posnemanje obnašanja in karakternih lastnosti staršev. Po eni strani gre lahko za posnemanje njihovih pozitivnih lastnosti. Toda kot je znano, se ljudje še precej hitreje »navzamemo« slabih karakteristik.

Če so bili na primer vaši starši zelo nedostopni, posledično pa niso znali zares pokazati, da vas imajo radi, lahko postanete takšni tudi sami – tako do svojih otrok kot do drugih pomembnih oseb v vašem življenju. Bližina vas duši, zato ste zelo distancirani in polni strahov. Podobno velja tudi za starše, ki so bili zelo posesivni in ki so poskušali nadzorovati vse vidike vašega življenja. Čeprav vas je to med odraščanjem zelo motilo, se zdaj do svojih otrok obnašate podobno. Tovrstno obnašanje kaže, da niste zares predelali svojega otroštva.

- Oglas -

2. Upor za vsako ceno

Druga skrajnost je poskus popolnega odmika od otroštva oziroma od navad vaših staršev. Čeprav se na prvi pogled zdi, da to pomeni, da ste se rešili vpliva preteklosti, gre v resnici zgolj za drugo plat istega kovanca. Vaše obnašanje je namreč povsem podrejeno preteklosti. Če ste bili na primer v otroštvu zelo revni, zato ste redko dobili tisto, česar ste si želeli, lahko poskušate občutke, povezane s pomanjkanjem, kompenzirati pri svojih otrocih, in sicer tako, da jih pretirano razvajate, s čimer jim lahko dolgoročno predvsem škodujete.

Občutke, s katerimi ste se spopadali kot otroci, projicirate na svoje otroke, pri tem pa povsem zanemarite dejanske okoliščine in njihove realne potrebe. Sedanjost torej opazujete skozi filter preteklosti. To se lahko kaže tudi v obliki »uporništva brez razloga«, ki nikakor ni značilno samo za obdobje najstništva. Pogosto lahko na tovrstno obnašanje naletimo tudi pri odraslih osebah.

3. Nenehno iskanje »znanega«

Znak, da niste predelali otroštva, je lahko tudi iskanje lastnosti staršev v drugih ljudeh. Tudi tu običajno ne gre za zavestno odločitev, ampak za nezavedne sile, ki vas usmerjajo proti ljudem, ki morda niso najboljši za vas. Privlači vas predvsem občutek znanega oziroma domačnega, četudi gre za znano z negativnim predznakom.

Tako lahko na primer za partnerje izbirate osebe, ki so do vas izjemno kritične in nespoštljive, saj ste tovrstne obravnave navajeni iz otroštva. Če vaš partner ne ustreza temu »negativnemu idealu«, pa se lahko zgodi, da boste poskušali odziv, ki ga pričakujete, izsiliti, na primer s stalnim iskanjem konfliktov in preizkušanjem meje.

.

NAJNOVEJŠE