Zdravje & prehranaOb svetovnem dnevu brez tobaka: Kako zmanjšati delež kadilcev

Ob svetovnem dnevu brez tobaka: Kako zmanjšati delež kadilcev

MORDA VAS ZANIMA

31. maja vsako leto praznujemo Svetovni dan brez tobaka, ki letos poteka pod geslom “Dvignimo davke na tobak”. Dejstvo je, da so posledice kajenja zelo hude, saj zaradi tobaka po svetu na leto umre približno šest milijonov ljudi, pri nas 3600, kar pomeni 10 ljudi na dan.

- Oglas -

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje želijo, da bi za zmanjšanje kajenja začeli delati vsi segmenti družbe. Poudarili so, da o učinkovitosti različnih ukrepov za zmanjševanje razširjenosti uporabe kajenja vemo veliko. Po besedah Helene Koprivnikar je zvišanje stopnje obdavčitve in s tem cen tobačnih izdelkov najučinkovitejša sestavina celovitih programov nadzora nad tobakom in glede na stroške najbolj učinkovit ukrep.

dan brez tobaka

V Sloveniji so cene tobačnih izdelkov še vedno med nižjimi

Helena Koprivnikar pojasnjuje, da so cene tobačnih izdelkov pri nas še vedno med nižjimi v Evropski uniji. Zato je zelo pomembno, da se cene tobačnih izdelkov in njihova obdavčitev zvišujejo, saj bomo le tako dosegli čim večje znižanje potrošnje tobačnih izdelkov, na ta način pa bo zagotovo manjše tudi posledice uporabe tobačnih izdelkov.

Tudi na Svetovni zdravstveni organizaciji (SZO) poudarjajo, da je zviševanje obdavčitve tobačnih izdelkov zelo učinkovit način, kako zmanjšati njihovo porabo. Po besedah Marijana Ivanuše z Urada SZO za Slovenijo naj bi se število kadilcev zmanjšalo za kar 49 milijonov, če bi davek na tobačne izdelke povečali na 50 odstotkov. Kot predlaga Svetovna zdravstvena organizacija, naj bi davki predstavljali najmanj 75 odstotkov maloprodajne cene najbolj prodajane znamke cigaret. V Evropi taka obdavčitev velja v 26 od 53 držav članic.

- Oglas -

Za primer lahko vzamemo Turčijo, kjer so po letu 2008 trošarine na tobak dvignili do 84,2 odstotkov maloprodajne cene, hkrati pa so prepovedali tudi oglaševanje in kajenje v zaprtih prostorih. Podatki so zelo spodbudni, saj se je delež kadilcev zmanjšal za kar 13 odstotkov. Tudi praksa iz Francije kaže spodbudne rezultate, saj se je tam od zgodnjih 90-ih let do leta 2005 cena cigaret potrojila, ob tem pa je prodaja upadla za več kot 50 odstotkov. Delež mladih moških, ki so umrli zaradi pljučnega raka, se je v primerjavi z letom 1996 prepolovil.

Lansko leto je v Turkmenistanu potekala konferenca, na kateri so se evropske države zavezale, da bodo okrepile prizadevanja za polno implementacijo Okvirne konvencije SZO o nadzoru nad tobakom. Konvencija navaja številne ukrepe, s katerimi lahko omejimo delovanje tobačne industrije in pomagamo ljudem do boljšega zdravja. Podpisala jo je tudi Slovenija.

Kako še lahko zmanjšamo delež kadilcev

Poleg zviševanja obdavčitve tobačnih izdelkov pa so zelo pomembni tudi drugi ukrepi. 19. maja letos je veljavo stopila nova Direktiva o približevanju zakonov in drugih predpisov držav članic o proizvodnji predstavitvi in prodaji tobačnih in povezanih izdelkov. Direktiva med drugim uvaja prepoved značilnih okusov cigaret kot sta npr. mentol ali vanilja, velika slikovna zdravstvena opozorila, ki bodo morala prekrivati 65 odstotkov sprednje in zadnje strani cigaretnih škatlic, strožje ukrepe za preprečevanje ponarejanja in nezakonite trgovine s tobačnimi izdelki, možnost prepovedi čezmejne prodaje tobačnih izdelkov na daljavo, obveščanje o novih tobačnih izdelkih in o vsebnosti tobačnih in sorodnih izdelkov, ureja pa tudi področje elektronskih cigaret in zeliščnih izdelkov za kajenje. Po besedah Nataše Blažko z Ministrstva za zdravje bodo imele države članice EU do 20. maja 2016 čas, da jo prenesejo v nacionalne zakonodaje. Strokovnjakinja z Ministrstva za zdravje meni, da so pomembni tudi drugi učinkoviti ukrepi za nadzor nad tobakom, med katerimi izpostavlja popolno prepoved oglaševanja, promocije in razstavljanja tobačnih izdelkov tudi na prodajnih mestih, prepoved specializiranih trgovin ali licenciranja prodajalcev tobačnih izdelkov, nadaljnje višanje cen tobačnih izdelkov ter uporabo dela sredstev od tobačnih trošarin za programe preprečevanja in opuščanja kajenja. Javnomnenjska raziskava je pokazala, da naštete ukrepe podpira velika večina Slovenk in Slovencev.

Kot je povedal vodja Urada SZO za Slovenijo Marijan Ivanuša, se že eno leto po prenehanju kajenja pri bivših kadilcih tveganje za koronarno srčno bolezen zmanjša za 50 odstotkov v primerjavi s kadilci. Tveganje za kap se pri tistih, ki so nehali kaditi, izenači z nekadilci od pet do 15 let po prenehanju kajenja. Tveganje za nastanek raka pljuč pa se deset let po prenehanju kajenja zmanjša za polovico v primerjavi s kadilci. Prav tako se močno zmanjša tudi tveganje za številna druga obolenja. Mislimo, da smo našteli dovolj razlogov, da (če kadite) za vedno ugasnete cigareto.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×