0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & Energija3 Učinkoviti naravni mehčalci za perilo

3 Učinkoviti naravni mehčalci za perilo

MORDA VAS ZANIMA

Za mehko perilo lahko poskrbite z naravnimi mehčalci za perilo, s pomočjo katerih se lahko izognete kemičnim izdelkom, obenem pa prihranite precej denarja.

- Oglas -

Nihče ne mara trdih, na otip grobih oblačil, brisač in posteljnine, zato ni presenetljivo, da spadajo mehčalci za perilo med najbolj prodajane izdelke. Izbira se zdi skorajda neomejena, saj je dandanes na voljo ogromno različic oziroma vonjev. Vendar pa imajo mehčalci, ki so na voljo v trgovinah, žal pogosto tudi temno plat. Na oblačilih lahko pustijo madeže, poleg tega pa pogosto zmanjšajo vpojnost brisač. Če pretiravate s količino, lahko uporaba mehčalca privede tudi do pospešenega razmnoževanja plesni v pralnem stroju. Za povrh pa so lahko mehčalci precej problematični za kožo. Če je vaša koža malce bolj občutljiva, so možne zelo neprijetne reakcije. Mehčalci, kupljeni v trgovini, so lahko posebno problematični za dojenčke in otroke, saj je njihova koža že v osnovi precej občutljiva.

Kateri so najbolj priljubljeni domači izdelki za mehčanje perila? Poiskali smo 3 najbolj preproste rešitve.

1. Mehčanje perila z alkoholnim kisom

Ena izmed najpreprostejših naravnih možnosti za mehčanje perila je uporaba alkoholnega kisa. Ocetna kislina razžre ostanke umazanije in detergenta za perilo. Posledično so oblačila na otip precej mehkejša. Za to metodo potrebujete zgolj destiliran alkoholni kis, vendar lahko po želji dodate še nekaj kapljic eteričnega olja po izbiri. Tako bodo imela oblačila zelo prijeten vonj. Za posamezni cikel potrebujete približno 120–240 mililitrov alkoholnega kisa (odvisno od trdote oblačil in vode), ki ga preprosto nalijte v predalček, namenjen mehčalcu.

- Oglas -

2. Mehčanje perila z balzamom za lase

Če pri roki nimate mehčalca za perilo oziroma če se želite izogniti agresivnim kemikalijam, ki jih pogosto vsebujejo mehčalci, lahko uporabite kar balzam za lase. Balzami so običajno precej nežnejši oziroma bolj naravni, vendar svojo nalogo kljub temu opravijo z odliko. Na tkanine učinkujejo podobno kot na lase. Vlakna obdajo s snovmi, zaradi katerih postanejo močnejša.

Za pripravo mehčalca boste poleg balzama potrebovali še alkoholni kis in toplo vodo. Izogibajte se balzamom, namenjenim barvanim lasem, saj lahko ti zabarvajo oblačila. Vodo, kis in balzam zmešajte v razmerju 6 : 3 : 2. Najlažje bo, če sestavine s pomočjo lija vlijete v večjo plastenko, ki jo nato zaprite in dobro pretresite. Ustrezno količino mešanice nato vlijte v predal za mehčalec.

Kako izdelati mehčalec za perilo

3. Mehčanje perila z doma izdelanimi krpicami za sušilni stroj

Za naravno mehčanje perila lahko uporabite tudi doma izdelane krpice za sušilni stroj, ki bodo obenem zmanjšale naelektrenost oblačil in pomagale pri odpravi gub, kar bo olajšalo likanje. Prednost krpic za sušilni stroj je možnost večkratne uporabe, zato gre za cenovno ugodno možnost (če jih uporabite za mehčanje perila, ki bi ga tudi sicer sušili v sušilnem stroju).

Potrebujete plastično posodo z odstranljivim pokrovčkom. Vanjo nalijte 250 mililitrov destiliranega alkoholnega kisa in približno 10 kapljic svojega najljubšega eteričnega olja ali mešanice eteričnih olj. Premešajte, nato pa v posodo položite 4–5 pravokotnih koščkov bombažne tkanine (razrežete lahko na primer staro kuhinjsko krpo ali plenico). Poskrbite, da bodo krpice povsem prekrite s tekočino.

Pred uporabo iz posode vzemite krpico in jo ožemite (tekočino prihranite in jo vlijte nazaj v posodo). Krpica ne sme biti povsem mokra, ampak rahlo vlažna. Boben sušilnega stroja napolnite z mokrim perilom in na vrh položite ožeto krpico. Priporočamo sušenje pri srednji temperaturi. Po uporabi krpico vrnite v posodo z mešanico kisa in eteričnih olj ter posodo zaprite.  

- Oglas -

Preberite tudi: Mehčalec za perilo, primeren za občutljivo kožo

.

NAJNOVEJŠE