0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & Vrtnarjenje5 idej za uporabo storžev na vrtu

5 idej za uporabo storžev na vrtu

MORDA VAS ZANIMA

Storži, ki ležijo povsod, so lahko tudi moteči, če imate na vrtu iglavce, vendar pa gre v resnici za izjemno uporaben, brezplačen in okolju prijazen material. Uporabite jih lahko pri najrazličnejših naredi sam-DIY-projektih v svojem domu, zelo koristni pa so lahko tudi na vrtu – ne glede na obliko in velikost.

- Oglas -

V tokratnem članku se osredotočamo prav na uporabo storžev na vrtu. Ponujamo vam pet zanimivih idej …

1.    Material za mulčenje

Mulčenje je pomembno za zaščito prsti pred čezmerno izgubo vlage, za preprečevanje razraščanja plevela in za zaščito korenin. Za mulčenje je mogoče uporabiti naravne materiale. Najboljša izbira so organski materiali, ki se postopoma razkrajajo, pri čemer se v prst sproščajo koristna hranila. Za mulčenje se lahko uporabijo leseni ostanki drobljenja, pokošena trava, listje, kamenje itn. Ena od možnosti pa so tudi storži. Če ste material za mulčenje doslej kupovali, lahko tako prihranite precej denarja.

Storži se bodo sicer postopoma razkrojili, vendar je ta proces precej počasen, zato ne bo potrebno nenehno ponavljanje postopka. Poleg tega so storži izjemno odporni na plesen, saj je njihova osnovna naloga zaščita semen ali peloda. Za mulčenje lahko uporabite cele storže ali pa jih pred uporabo zdrobite. Pri tem si lahko pomagate s posebnim drobilnikom za les ali kar z lopato. Pri borovih storžih upoštevajte, da lahko zaradi njih prst postane malce bolj kisla. Tako jih je najbolje uporabiti okoli rastlin, ki jim ustreza nekoliko bolj kisla prst, na primer okoli borovnic in azalej. Če jih nameravate uporabiti okoli rastlin, ki jim kisla prst ne ustreza pretirano, pa lahko pred mulčenjem po prsti posujete malce sode bikarbone.

- Oglas -
Uporaba storžev na vrtu

2.    Ptičja krmilnica

V hladnejših mesecih ptice, ki ne odletijo v toplejše hrane, pogosto zelo težko najdejo hrano. Če jim želite malce olajšati življenje, lahko iz storžev izdelate preproste ptičje krmilnice. Najbolje je uporabiti malce večje storže. Najprej odstranite nekaj lusk, da bodo ptice lažje dostopale do semen. Nato storže premažite z arašidovim maslom in jih povaljajte v mešanici semen za ptice. Na ptičje krmilnice iz storžev na koncu pritrdite vrvice in jih obesite na drevesa ali na drugo primerno mesto.

3.    Zapolnjevanje loncev

V večje lonce je treba običajno nasuti precej zemlje. Če rastline pogosto sadite v lonce, lahko za nakup zemlje zapravite precej denarja. Ker korenine rastlin redko dosežejo dno loncev, si lahko pomagate s preprostim trikom: dno loncev najprej prekrijte s storži, šele nato dodajte zemljo. Ker so storži lahki, premikanje loncev ne bo pretirano naporno. Storži so zato precej boljša izbira od kamnov. Poleg tega bodo prst obogatili s koristnimi hranilnimi snovmi.

Kako uporabiti storže

4.    Dodatek kompostu

Storži so lahko zaradi vsebnosti koristnih hranil tudi odličen dodatek kompostu. To, da se razgrajujejo zelo počasi, je sicer lahko zelo koristno pri mulčenju, vendar je pri kompostu zaželen hitrejši razkroj. Tako je dobro, da storže pred kompostiranjem nasekljate na čim manjše koščke, saj bo to pospešilo proces razkroja. Manjši ko bodo koščki, hitreje se bodo razkrojili.

Dekoracija iz storžev

5.    Dekoracija

Storži niso samo praktični, ampak so lahko tudi čudovita dekoracija. Pogosto se uporabljajo za dekoracijo stanovanja, vendar jih lahko uporabite tudi kot dekorativni element na vrtu. Z njimi lahko na primer polepšate ograjo, lonce z rastlinami ali vrtno mizico. Priskrbite si primerne barve in različne dekorativne elemente (bleščice, pentljice ipd.) ter se lotite ustvarjanja. Vaš vrt je lahko že kmalu še precej lepši, ne da bi morali za to zapraviti veliko denarja.

 

.

NAJNOVEJŠE