0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Naredi sam (DIY)Mehčalec za perilo, primeren za občutljivo kožo

Mehčalec za perilo, primeren za občutljivo kožo

MORDA VAS ZANIMA

Mehčalec za perilo, kupljen v trgovini, lahko sicer poskrbi za mehka, prijetno dišeča oblačila, toda za kakšno ceno? Pri tem ne merimo na znesek, ki ga moramo odšteti na blagajni, ampak na vpliv mehčalcev na zdravje in na kožo. Ogromno mehčalcev namreč vsebuje agresivne sestavine, ki lahko povzročijo zelo neprijetno kožno reakcijo, predvsem pri ljudeh, katerih koža je malce bolj občutljiva. Nekatere sestavine pa lahko celo resno ogrozijo vaše zdravje. Mednje denimo spadajo benzil acetat, kloroform in benzil alkohol. Poleg tega so sestavine, iz katerih so izdelani klasični mehčalci za perilo, pogosto zelo problematične za okolje.

- Oglas -

Na srečo pa vse to ne pomeni, da se morate popolnoma odpovedati mehčalcem in s tem mehkim oblačilom. Obstajajo namreč odlične naravne alternative. Zelo učinkovit, obenem pa zdravju prijazen mehčalec za perilo lahko namreč izdelate kar sami. Potrebujete samo nekaj osnovnih sestavin, postopek pa ne zahteva veliko časa in napora.

Sestavine za izdelavo naravnega mehčalca

  • 2 skodelici grenke soli (uporabite lahko tudi grobo oz. nemleto morsko sol)
  • ½ skodelice sode bikarbone
  • približno 25 kapljic eteričnega olja po izbiri (uporabite lahko tudi kombinacijo različnih eteričnih olj)

Postopek izdelave in uporaba mehčalca

Najprej zmešajte grenko ali morsko sol in izbrano eterično olje oziroma kombinacijo eteričnih olj (dobra izbira so eterična olja citrusov, ki poskrbijo za zelo prijeten, svež vonj perila). Nato primešajte še sodo bikarbono. Mešanico pretresite v posodo, ki jo zaprite s pokrovom. Shranjujte na suhem, hladnem mestu. Pred posameznim pranjem dodajte v boben pralnega stroja približno 2–3 žlice mehčalca. Če želite, da ima mehčalec močnejši vonj, lahko uporabite malce večjo količino eteričnih olj, vendar ne pretiravajte, saj lahko tudi to prispeva k draženju kože. Če je vaša koža zelo občutljiva (ali če boste mehčalec uporabljali tudi pri pranju otroških oblačil), pa lahko eterična olja tudi izpustite.

Soda bikarbona v naravnem mehčalcu ne prispeva samo k mehkejšemu perilu, ampak obenem pripomore k odstranjevanju madežev. Še posebej koristna je za odstranjevanje madežev z belih oblačil. Poleg tega pa lahko soda bikarbona nevtralizira neprijetne vonjave. Naravni mehčalec je zato zelo primeren tudi za pranje športnih oblačil oziroma oblačil, v katere se je zažrl vonj po znoju.

- Oglas -

Mehkejše perilo s pomočjo kisa

Odlična alternativa mehčalcem iz trgovine je lahko tudi mehčalec na osnovi kisa. Alkoholnemu kisu preprosto dodajte nekaj kapljic eteričnega olja po izbiri … in vaš naravni mehčalec je pripravljen. Po želji pa lahko tudi tu eterična olja izpustite in torej uporabite samo alkoholni kis. (Odišavljen) kis dodajte v predalček, namenjen mehčalcu. Za en stroj oziroma en cikel potrebujete približno 60–120 mililitrov kisa. Količino prilagodite teži perila in trdoti vode na območju, kjer živite.

Tudi uporaba kisa namesto klasičnega mehčalca za perilo pride v poštev pri ljudeh z občutljivo kožo, saj je kis hipoalergen, kar pomeni, da ne draži kože oziroma da ne povzroča alergijskih reakcij. Kis je seveda tudi okolju prijazna alternativa.

Koristi (alkoholnega) kisa niso omejene samo na mehčanje perila. Kis je lahko namreč tudi nasploh zelo koristen za vaše perilo. Uporabite ga lahko denimo tudi kot naravno belilo. Za pripravo naravnega belila za oblačila zmešajte 120 mililitrov kisa, 120 mililitrov limoninega soka in 1 žlico boraksa. Mešanico nato nalijte v posodo, napolnjeno s približno 4 litri vode, dobro premešajte in v tekočino potopite perilo, ki ni več tako belo, kot je bilo takrat, ko ste ga kupili. Kis lahko uporabite tudi za odstranjevanje trdovratnih madežev z oblačil in za nevtralizacijo neprijetnega vonja. Poleg tega pa je kis koristen za čiščenje pralnega stroja.

.

NAJNOVEJŠE