- Oglas -
Kisla repa s smetano je tradicionalna jed, ki jo v naših krajih obožujemo še posebej v sezoni kisle repe se pogosto znajde na krožnikih. Mi smo jo pripravili iz veganskih sestavin, da bo še bolj zdrava in okusna.
Če je kisla repa ena izmed vaših priljubljenih jesensko-zimskih jedi, potem vam bo tale recept zagotovo všeč. Pripravili smo kislo repo s smetano, seveda tokrat na veganski način.
SESTAVINE (4 porcije)
- 1 kg kisle repe
- 1 srednje velika čebula
- 2 stroka nasekljanega česna
- 1 ščep timijana
- 1 ščep rožmarina
- 1 lovorov list
- 1 skodelica (400 g) kuhanega fižola
- 2 jušni žlici čebule v prahu
- 2 čajni žlički česna v prahu
- 3 jušne žlice kvasnih kosmičev
- 200 ml rastlinske smetane za kuhanje
- sol in poper po okusu
- 2 zvrhani čajni žlički škroba (po potrebi)
PRIPRAVA
- Na vodi ali olju prepražimo sesekljano čebulo in česen. Dodamo timijan in rožmarin ter lovorov list.
- Ko čebula postekleni in česen zadiši, dodamo kislo repo. Če je repa prekisla, jo še prej speremo pod vodo.
- V lonec z repo dolijemo le toliko vode, da prekrijemo repo, in kuhamo toliko časa, da repa postane mehka.
- Ko je repa kuhana, ji dodamo kuhan fižol.
- Če je jed preredka, ji dodamo škrob, ki smo ga pred tem zmešali z malo vode.
- V repo dodamo še preostale začimbe in smetano. Dobro premešamo in odstavimo z ognja.
- Za polnejši okus po repi potrosimo ščep ocvrte čebule.
- Kisla repa s smetano se odlično poda h kuhanemu krompirju in pečenim vege klobasicam. K jedi ponudimo ajdov kruh z orehi.
- oglas -