Kisla repa s smetano je tradicionalna jed, ki jo v naših krajih obožujemo še posebej v sezoni kisle repe se pogosto znajde na krožnikih. Mi smo jo pripravili iz veganskih sestavin, da bo še bolj zdrava in okusna.
- Oglas -
Če je kisla repa ena izmed vaših priljubljenih jesensko-zimskih jedi, potem vam bo tale recept zagotovo všeč. Pripravili smo kislo repo s smetano, seveda tokrat na veganski način.
SESTAVINE (4 porcije)
- 1 kg kisle repe
- 1 srednje velika čebula
- 2 stroka nasekljanega česna
- 1 ščep timijana
- 1 ščep rožmarina
- 1 lovorov list
- 1 skodelica (400 g) kuhanega fižola
- 2 jušni žlici čebule v prahu
- 2 čajni žlički česna v prahu
- 3 jušne žlice kvasnih kosmičev
- 200 ml rastlinske smetane za kuhanje
- sol in poper po okusu
- 2 zvrhani čajni žlički škroba (po potrebi)
PRIPRAVA
- Na vodi ali olju prepražimo sesekljano čebulo in česen. Dodamo timijan in rožmarin ter lovorov list.
- Ko čebula postekleni in česen zadiši, dodamo kislo repo. Če je repa prekisla, jo še prej speremo pod vodo.
- V lonec z repo dolijemo le toliko vode, da prekrijemo repo, in kuhamo toliko časa, da repa postane mehka.
- Ko je repa kuhana, ji dodamo kuhan fižol.
- Če je jed preredka, ji dodamo škrob, ki smo ga pred tem zmešali z malo vode.
- V repo dodamo še preostale začimbe in smetano. Dobro premešamo in odstavimo z ognja.
- Za polnejši okus po repi potrosimo ščep ocvrte čebule.
- Kisla repa s smetano se odlično poda h kuhanemu krompirju in pečenim vege klobasicam. K jedi ponudimo ajdov kruh z orehi.
- oglas -