- Oglas -
Pomodorčki s polento so slasten obrok za celo družino, še posebej, če ga pripravimo v poletnih mesecih, ko lahko na svojem vrtu naberemo zelenjavi ali zelišča.
SESTAVINE (1 pekač)
Za polento
- 400 g koruznega zdroba
- 1,5 l vode
- 1,5 žličke soli
- 3 žlice olivnega olja
- 1/2 žličke bazilike
- 2 žlici olivnega olja (za namastitev pekača)
Preliv in nadev
- 3 žličke osušene bazilike
- 3 žlice (1 glavica, na roke sesekljan) česna
- 6 žlic olivnega olja
- 20 krhljev (180 g) sušenega paradižnika
- 1kg, češnjevega paradižnika, narezanega na rezine
- sveža bazilika – (za okras)
PRIPRAVA
- Polento počasi umešamo v vrelo osoljeno vodo, ki smo ji dodali 1 žlico olivnega olja. Med nenehnim mešanjem kuhamo 5 minut, da polenta zavre.
- Nato pri nizki temperaturi kuhamo še 20 minut. Večkrat premešamo. Kuhani polenti primešamo preostalo olivno olje, dodamo baziliko ter jo z lopatko in dlanmi razporedimo po namaščenem pekaču.
- Pokrijemo s folijo in za 1 uro postavimo v hladilnik.
- Polento nato pečemo pri 220 °C približno 20 minut, da se po vrhu lepo zapeče.
- Na olivnem olju (lahko uporabimo tudi olje od sušenih paradižnikov) prepražimo sesekljan česen.
- Pečeno polento premažemo s česnovim prelivom in potresemo z 1,5 žličke bazilike. Nato po vrhu razporedimo sušene in sveže paradižnike, da popolnoma prekrijemo polento.
- Posolimo ter potresemo preostalo baziliko in pečemo še 10 minut. Ohlajeno polento razrežemo na kvadratke.
- Po želji okrasimo z listi sveže bazilike.
- oglas -