0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana3 napitki za boljši spanec

3 napitki za boljši spanec

MORDA VAS ZANIMA

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Rešitev je morda preprostejša, kot si predstavljate. Osnova so seveda ukrepi, ki se običajno omenjajo v povezavi z dobro »spalno higieno«. Tako je pomembno, da neposredno pred spanjem ne uporabljate elektronskih naprav, saj gre za naprave, ki oddajajo škodljivo modro svetlobo. Če ste pred spanjem izpostavljeni modri svetlobi, boste zaspali precej težje, kot bi sicer. Pazite tudi na to, da vaša spalnica ne bo pretopla in da bo povsem zatemnjena, obenem pa je pomembno, da se v popoldanskih urah ter zvečer izogibate kofeinu in alkoholu. Koristi lahko tudi pomirjajoča večerna rutina, katere del je na primer vroča kopel. Za piko na i pa lahko poskrbi eden izmed napitkov, ki jih predstavljamo v nadaljevanju članka. Gre namreč za napitke, ki preverjeno pripomorejo h kakovostnejšemu spancu oziroma k temu, da zvečer lažje zaspimo …

- Oglas -

1. Toplo mandljevo mleko z dodatkom muškatnega oreščka

Težave s spanjem so pogosto posledica stresa, ki vpliva na zakrčenost telesa. Če so vaše mišice močno zakrčene, boste seveda precej težko zaspali. Po drugi strani pa lahko sprostitev mišic poskrbi za to, da brez posebnega napora zdrsnete v svet prijetnih sanj. Kot je znano, je ena od najkoristnejših snovi za sproščanje napetih mišic magnezij. Če vas muči nespečnost, si lahko pomagate z magnezijem v obliki prehranskega dopolnila. Pomagajo pa lahko tudi živila, ki so naravno bogata z magnezijem. Mednje med drugim spadajo mandlji, ki so zato odličen večerni prigrizek. Privoščite si jih lahko tudi v obliki mandljevega mleka, ki je odlična osnova za pripravo napitka proti nespečnosti. Priporočljivo je, da uporabite toplo mandljevo mleko. Rahel dvig telesne temperature, ki je posledica uživanja toplih napitkov, prispeva k občutku prijetne utrujenosti, posledično pa precej lažje zaspimo. Za še izrazitejši učinek mandljevo mleko obogatite z muškatnim oreškom. V muškatnem oreščku lahko namreč najdemo ogromno snovi z izrazito pomirjajočim učinkom. Preprosto segrejte približno 250 mililitrov mandljevega mleka, ki mu dodajte približno 1/8 žličke muškatnega oreščka v prahu. Sladite po želji, dobro premešajte in popijte. Priporočamo, da si napitek pripravite približno pol ure pred načrtovanim odhodom v posteljo. In še opozorilo: pazite, da količina muškatnega oreščka ne bo presegla ¼ žličke. Čezmeren vnos muškatnega oreščka lahko namreč privede do halucinacij in drugih nezaželenih stranskih učinkov.

2. Višnjev sok z dodatkom vanilje

Med napitki, ki se najpogosteje priporočajo osebam, ki jih muči nespečnost, je na samem vrhu višnjev sok, saj gre za enega od najboljših naravnih virov melatonina – izredno pomembnega hormona, ki uravnava naše cikle spanja in budnost. Količina melatonina se čez dan postopoma povečuje; vrh torej doseže zvečer, toda včasih melatonina niti zvečer ni toliko, da bi zlahka zaspali. Ogromno ljudi si zato pomaga z dopolnili, ki vsebujejo melatonin, toda zakaj bi uporabljali dodatke, če lahko s pomočjo višnjevega soka dosežete zelo podoben učinek. Priporočamo, da višnjevemu soku dodate še nekaj kapljic vaniljevega izvlečka. Tudi vanilja lahko namreč pripomore k boljšemu spancu, predvsem zaradi pomirjajočega vonja.

3. Čaj iz kamilice in sivke

Tretja možnost je čaj, pripravljen iz kamilice in sivke. Kamilica je dobro znana po pomirjajočem vplivu na živčni sistem. Domneva se, da je za to zaslužna predvsem snov, imenovana apigenin, ki se veže na GABA-receptorje v možganih. To poskrbi za blag anksiolitični učinek. Sivka pa je koristna zaradi pomirjajočega vonja, ki pri številnih ljudeh aktivira občutek zaspanosti. Tako gre za odlično kombinacijo sestavin za pripravo »uspavalnega čaja«. Potrebujete približno 1 žličko kamiličnih cvetov in enako količino cvetov sivke. Mešanico nato prelijte z 250 mililitri vrele vode. Počakajte približno 10–15 minut, nato pa čaj precedite in ga popijte.

.

NAJNOVEJŠE