10 odpadkov, ki nikakor ne sodijo v koš za smeti

  Obstajajo predmeti in substance, katere uporabljamo vsak dan, vendar so okolju tako nevarna, da jih nikakor ne bi smeli odlagati v naravo ali v navadne kontejnerje in zbiralnike za smeti. Prav tako se jih ne sme odlagati oz. spuščati v vodo preko odtokov pri pranju.

  Za lažjo vam bomo v nadaljevanju navedli 10 stvari, katerih ne smete odlagati v naravo oz. spuščati v odtoke, ter kako se teh predmetov znebiti na okolju prijazen način:

  1. Varčne  žarnice (CFL) – vsebujejo sicer majhno vrednost živega srebra, vendar nastane problem, ko ljudje množično začno odlagati te žarnice, saj se lahko živo srebro izlije v vodne zaloge. Najbolje je, da te žarnice odnesete v večje centre, kjer imajo zbirne kontejnerje.
  2. Li-ion baterije – po navadi se da te baterije ponovno napolniti in jih lahko najdemo v manjših napravah (npr. mobilnih telefonih). Kemikalije, ki se nahajajo v teh baterijah se lahko izlijejo iz embalaže in prav tako onesnažijo vodo. Zato se je dobro pozanimati, kje v Sloveniji obstajajo zbirni centri za te baterije.
  3. Vse vrste elektronskih naprav so izdelane iz strupenih sestavin, katere niso biološko razgradljive in predstavljajo potencialno grožnjo naravi. Po Sloveniji obstajajo lokalni zbirni centri, ki sprejmejo elektronske naprave.
  4. Avtomobilske tekočine – gorivo, tekočina za čiščenje vetrobranskega stekla, zavorna tekočina, tekočina proti zmrzovanju, olje, akumolator, … vse naštete tekočine onesnažujejo okolje in če pridejo v stik z vodo se stvar še poslabša. Zato se je potrebno pozanimati, kje po Sloveniji se nahajajo centri, kateri to tekočino zbirajo ter na koncu varno reciklirajo.
  5. Barva – vse vrste barve so strupene za okolje. Tudi za te predmete obstajajo zbirni centri po Sloveniji.
  6. Kemikalije za razvijanje fotografij – res je, da je razvijanje fotografij doma skoraj šlo že “iz mode“, vendar ima še vedno mnogo uporabnikov doma kemikalije, katere so ostale. Tudi teh nikakor ne zlivajte v odtoke, ampak jih nesite v zbirni center.
  7. Korozivne kemikalije – te kemikalije so zelo nevarne za okolje in če pridejo v stik s pitno vodo je škoda še toliko večja.
  8. Kemikalije, katere uporabljamo za dom, vrt in travo – pesticidi, insekticidi, itd predstavljajo smrtno grožnjo živalim, ter rastlinam če jih odvržemo v naravo.
  9. Plinske cisterne – v teh cisternah po navadi shranjujemo propan, kateri je hitro vnetljiv. Res pa je, da se propan da relativno hitro reciklirati, zato ne odlašajte z obiskom zbirnega centra v vaši bližini.
  10. Gorljiva čistilna sredstva – tudi tu tvegamo možnost eksplozije, katera škoduje okolju, saj se v ozračje sprostijo nevarni plini.
  PREBERITE TUDI:  Kenija povsem prepovedala plastične vrečke in uvedla stroge kazni

  Vsakdo izmed nas ima doma vsaj enega izmed omenjenih proizvodov. Vendar pa je stvar posameznika, kako se bo tega proizvoda znebil. Vendar pomnite, da vsaka malenkost v prid naravi pomeni boljši jutri.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  3 KOMENTARJI

  1. No pa imam vprašanje za vse vas…

   Kam daš olupke od pomaranč ali pa banan zdej ko je zakon da biološki odpadki ne pašejo v mešane odpadke? Včasih se mi zdi, da je bilo rečeno da ti olupki ne pašejo med bio odpadke.

   Najbrš zaradi šprica na olupih?
   Je kdo zasledil kaj več info kako je to rešeno v tem novem košu, ki ga imajo v LeClerku ali Interšparu? Organko

   THNX

  2. Aja, pa varčne žarnice in baterije OBVEZNO oddat posebej, ne v smeti!!

   Pa še to, zavedajte se, da tudi če strupene kemikalije pravilno posebej oddamo – te stvari morajo nekje končati – ali v specialni sežigalnici v tujini ali v opuščenih rudnikih soli v Nemčiji!! najbolje je, da se jih uporablja ČIMMANJ! (oz. da se še uporabne porabi do konca ali odda komu, ki jih potrebuje – da je potem tudi odpadkov čimmanj!)

  3. Hm, lahko bi še dali linke na te zbirne centre – nekaj tega je že na internetu. :)

   Drugače pa kjer teh zbirnih centrov še ni, so pa akcije za zbiranje nevarnih odpadkov in se jih odda takrat..

  Comments are closed.