5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?
Ekologija & okolje10 odpadkov, ki nikakor ne sodijo v koš za smeti

10 odpadkov, ki nikakor ne sodijo v koš za smeti

MORDA VAS ZANIMA

Obstajajo predmeti in substance, katere uporabljamo vsak dan, vendar so okolju tako nevarna, da jih nikakor ne bi smeli odlagati v naravo ali v navadne kontejnerje in zbiralnike za smeti. Prav tako se jih ne sme odlagati oz. spuščati v vodo preko odtokov pri pranju.

- Oglas -

Za lažjo vam bomo v nadaljevanju navedli 10 stvari, katerih ne smete odlagati v naravo oz. spuščati v odtoke, ter kako se teh predmetov znebiti na okolju prijazen način:

  1. Varčne  žarnice (CFL) – vsebujejo sicer majhno vrednost živega srebra, vendar nastane problem, ko ljudje množično začno odlagati te žarnice, saj se lahko živo srebro izlije v vodne zaloge. Najbolje je, da te žarnice odnesete v večje centre, kjer imajo zbirne kontejnerje.
  2. Li-ion baterije – po navadi se da te baterije ponovno napolniti in jih lahko najdemo v manjših napravah (npr. mobilnih telefonih). Kemikalije, ki se nahajajo v teh baterijah se lahko izlijejo iz embalaže in prav tako onesnažijo vodo. Zato se je dobro pozanimati, kje v Sloveniji obstajajo zbirni centri za te baterije.
  3. Vse vrste elektronskih naprav so izdelane iz strupenih sestavin, katere niso biološko razgradljive in predstavljajo potencialno grožnjo naravi. Po Sloveniji obstajajo lokalni zbirni centri, ki sprejmejo elektronske naprave.
  4. Avtomobilske tekočine – gorivo, tekočina za čiščenje vetrobranskega stekla, zavorna tekočina, tekočina proti zmrzovanju, olje, akumolator, … vse naštete tekočine onesnažujejo okolje in če pridejo v stik z vodo se stvar še poslabša. Zato se je potrebno pozanimati, kje po Sloveniji se nahajajo centri, kateri to tekočino zbirajo ter na koncu varno reciklirajo.
  5. Barva – vse vrste barve so strupene za okolje. Tudi za te predmete obstajajo zbirni centri po Sloveniji.
  6. Kemikalije za razvijanje fotografij – res je, da je razvijanje fotografij doma skoraj šlo že “iz mode“, vendar ima še vedno mnogo uporabnikov doma kemikalije, katere so ostale. Tudi teh nikakor ne zlivajte v odtoke, ampak jih nesite v zbirni center.
  7. Korozivne kemikalije – te kemikalije so zelo nevarne za okolje in če pridejo v stik s pitno vodo je škoda še toliko večja.
  8. Kemikalije, katere uporabljamo za dom, vrt in travo – pesticidi, insekticidi, itd predstavljajo smrtno grožnjo živalim, ter rastlinam če jih odvržemo v naravo.
  9. Plinske cisterne – v teh cisternah po navadi shranjujemo propan, kateri je hitro vnetljiv. Res pa je, da se propan da relativno hitro reciklirati, zato ne odlašajte z obiskom zbirnega centra v vaši bližini.
  10. Gorljiva čistilna sredstva – tudi tu tvegamo možnost eksplozije, katera škoduje okolju, saj se v ozračje sprostijo nevarni plini.

Vsakdo izmed nas ima doma vsaj enega izmed omenjenih proizvodov. Vendar pa je stvar posameznika, kako se bo tega proizvoda znebil. Vendar pomnite, da vsaka malenkost v prid naravi pomeni boljši jutri.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×