Dom & EnergijaOdsevna streha poveča izkoristek energije

Odsevna streha poveča izkoristek energije

MORDA VAS ZANIMA

Če prihaja čas, ko bo treba zamenjati vašo staro strešno kritino z novo ali pa če zidate novo hišo, ste verjetno seznanjeni s tem, da je streha bistveni del dobre izolacije.

- Oglas -

Streha nas namreč ne varuje le pred zunajimi dejavniki, temvač skrbi tudi za to, da je temperatura v hiši konstantna. Zato je dobro, da pri odločitvi, kakšno kritino uporabiti, premislite tudi o možnosti odsevne strehe, katera vam prihrani veliko denarja ter energije.

Danes temne strehe vpijajo ogromno toplote, namesto, da bi jo odbijale. To pa seveda povzroča dvig temperature v prostoru. Več hiš s takšno kritino na kupu pa lahko povzroči učinek vročinskega otoka. Ta pojav nastaja v bolj gosto naseljenih mestih, kjer se zaradi temnih kritin temperatura zraka takega območja lahko dvigne za kar nekaj stopinj v primerjavi z okolico. Posredno to pomeni, da ljudje več uporabljajo klimatske naprave, s tem pa se porabi več energije, kar na koncu škoduje okolju.

Boljše strehe ponujajo višjo odsevnost sončnih žarkov, da se vpije manj toplote skozi streho in več nazaj v ozračje. Takšna streha po ocenitvi Energy Star prihrani kar 50% energije! Poleg tega, pa je odsevna streha tudi relativno vzdržljiva, saj je njena življenska doba kar 50 let, vendar pa je začetni vložek tudi dosti višji od navadne kritine. Obstaja pa tudi alternativa, za vse, ki si takšne strehe ne morejo privoščiti – streho je možno pokriti na tradicionalen način, nato pa jo še enkrat prekriti z odbojnim slojem, kateri se na koncu obarva belo (namesto tradicionalnega črnega). Tudi pri tej alternativi so začetni stroški višji, vendar se dolgoročno izplača, saj se prihranek na porabi energije še vedno občutno zmanjša.

To pomeni, da boste za ohlajanje prostorov potrebovali manj zmogljive klimatske naprave, ki porabijo manj energije in prispevali k okolju.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×