Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Dom & energijaStrupena PVC plastika v vaši kopalnici

Strupena PVC plastika v vaši kopalnici

MORDA VAS ZANIMA

Dosti ljudi uporablja plastične zavese za prho. Malo pa nas ve, da so te zavese narejene iz strupene PVC (Polivinil klorid) plastike.

- Oglas -

Ste v kratkem zamenjali zaveso za prho? Se spomnite tistega močnega vonja po plastiki, ki je prišel iz vrečke, ko ste jo odprli in ste ga zaznali  še nekaj tednov po tem, ko ste že namestili in uporabljali novo zaveso? Točno ta vonj po polivinilnem kloridu, je po raziskavah Centra za zdravje in okolje, nevaren za vaše zdravje, saj je stupen.

Med glavnimi izsledki omenjene organizacije so naslednji:

  • Kar 108 strupenih hitro hlapljivih spojin se z odprtjem vrečke zavese za prhanje sprosti v ozračje. Med prhanjem, pa vlažna in topla klima ta učinek še poveča.
  • Skupno število vseh hitro hlapljivih spojin je bilo kar 16-krat višje od priporočene vrednosti.
  • 7 kemikalij, katere so se sprostile v zrak je označenih kot nevarnih za zdravje s strani EPA (U.S. Environmental Protection Agency)
  • Testirane zavese za prhanje pa so poleg omenjenih spojin in kemikalij vsebovale tudi svinec, živo srebro, krom ter kadmij (vsi elementi so zdravju škodljivi).

Strokovnjaki so mnenja, da omenjene hitro hlapljive spojine dražijo oči, nos, ter dihalne poti, povzročajo glavobole, izgubo orientacije, slabost, škodujejo jetrim, ledvicam ter spolnim organom. Škodujejo pa tudi imunskemu sistemu ter centralnemu živčnemu sistemu. Nekatere spojine lahko povzročajo tudi raka (tako živalim, kot tudi ljudem).

Seveda pa ni vse tako črno-belo, saj je na voljo tudi veliko zaves za prhanje, katere ne vsebujejo omenjenih spojin oz PVC-ja. Zato bodite pozorni, ko boste naslednjič kupovali zaveso za prhanje, da na embalaži piše, da le-ta ne vsebuje PVC-ja. Še boljše pa je, da plastične zavese zamenjate za tekstilne, ali če je možno kar za stekleno steno.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×