Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Dom & energijaStrupena PVC plastika v vaši kopalnici

Strupena PVC plastika v vaši kopalnici

MORDA VAS ZANIMA

Dosti ljudi uporablja plastične zavese za prho. Malo pa nas ve, da so te zavese narejene iz strupene PVC (Polivinil klorid) plastike.

- Oglas -

Ste v kratkem zamenjali zaveso za prho? Se spomnite tistega močnega vonja po plastiki, ki je prišel iz vrečke, ko ste jo odprli in ste ga zaznali  še nekaj tednov po tem, ko ste že namestili in uporabljali novo zaveso? Točno ta vonj po polivinilnem kloridu, je po raziskavah Centra za zdravje in okolje, nevaren za vaše zdravje, saj je stupen.

Med glavnimi izsledki omenjene organizacije so naslednji:

  • Kar 108 strupenih hitro hlapljivih spojin se z odprtjem vrečke zavese za prhanje sprosti v ozračje. Med prhanjem, pa vlažna in topla klima ta učinek še poveča.
  • Skupno število vseh hitro hlapljivih spojin je bilo kar 16-krat višje od priporočene vrednosti.
  • 7 kemikalij, katere so se sprostile v zrak je označenih kot nevarnih za zdravje s strani EPA (U.S. Environmental Protection Agency)
  • Testirane zavese za prhanje pa so poleg omenjenih spojin in kemikalij vsebovale tudi svinec, živo srebro, krom ter kadmij (vsi elementi so zdravju škodljivi).

Strokovnjaki so mnenja, da omenjene hitro hlapljive spojine dražijo oči, nos, ter dihalne poti, povzročajo glavobole, izgubo orientacije, slabost, škodujejo jetrim, ledvicam ter spolnim organom. Škodujejo pa tudi imunskemu sistemu ter centralnemu živčnemu sistemu. Nekatere spojine lahko povzročajo tudi raka (tako živalim, kot tudi ljudem).

Seveda pa ni vse tako črno-belo, saj je na voljo tudi veliko zaves za prhanje, katere ne vsebujejo omenjenih spojin oz PVC-ja. Zato bodite pozorni, ko boste naslednjič kupovali zaveso za prhanje, da na embalaži piše, da le-ta ne vsebuje PVC-ja. Še boljše pa je, da plastične zavese zamenjate za tekstilne, ali če je možno kar za stekleno steno.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×