Kljuฤni poudarki:
- Suhe slive so bogate z vlakninami, vitamini in minerali, ki podpirajo prebavo in sploลกno zdravje.
- Vsebujejo sorbitol, naravni sladkorni alkohol, ki deluje kot blago naravno odvajalo.
- Topne vlaknine v suhih slivah pomagajo uravnavati krvni sladkor in poveฤujejo obฤutek sitosti.
- Redno uลพivanje suhih sliv lahko prispeva k zniลพanju ravni slabega holesterola in podpira zdravje srca.
Suhe slive so nadvse hranljivo ลพivilo โ njihov sladkast okus in rahlo gumijasto teksturo, poleg tega po polne tudi razliฤnih hranil. Suhe slive so polne hranilnih snovi. Bogate so z vlakninami, vitamini, predvsem vitaminom K in vitaminom A, ter minerali, kot so kalij, magnezij in ลพelezo. Ena porcija (pribliลพno 5-6 suhih sliv) vsebuje okoli 100 kalorij, vendar je polna pomembnih hranil, ki lahko pozitivno vplivajo na zdravje.
Domaฤe suhe slive
Ko je ฤas obiranja sliv, imate priloลพnost, da si jih nekaj tudi posuลกite in tako v teh slastnih sadeลพih uลพivate ลกe celo zimo. ฤe imate doma suลกilnik za sadje in se boste letos suลกenja sliv lotevali sami, vam priporoฤamo, da jih pred suลกenjem blanลกirate pribliลพno 20 sekund, po tem pa jih takoj sperite s hladno vodo. Odcejene nato razporedite v suลกilcu. Navadno se slive suลกijo pribliลพno 20 ur, temperatura suลกilca pa naj bo 50 ยฐC na zaฤetku in 75 ยฐC na koncu suลกenja. Seveda pa lahko slive posuลกite tudi kar v peฤici โ temperatura v peฤici naj ne preseลพe 65 ยฐC, njena vrata pa naj bodo ves ฤas rahlo priprta.

Tako sveลพe kot suhe slive vsebujejo edinstvena fitohranila, imenovane neoklorogene in klorogene kisline. Te snovi spadajo v skupino fenolov, ki so moฤni antioksidanti. Te snovi zmanjลกujejo negativne uฤinke prostih radikalov iz okolja na maลกฤobe. Naลกe celiฤne membrane, moลพganske celice in molekule, kot je na primer holesterol, so v veliki meri sestavljene iz maลกฤob โ ฤe kakลกna snov lahko prepreฤi prostim radikalom, da bi poลกkodovali maลกฤobe, to zagotovo ni majhna stvar.

Suhe slive in zdravje prebave
Kadar pomislimo na suhe slive, veฤina ljudi takoj pomisli na izboljลกanje prebave, kar ni presenetljivo. Suhe slive so naravni vir vlaknin, ki pomagajo pri proti zaprtju in spodbujanju rednega odvajanja. Poleg tega vsebujejo sorbitol, naravni sladkorni alkohol, ki deluje kot naravno odvajalo. Za primerjavo, uลพivanje suhih sliv je kot โmetla za vaลกe ฤrevesje,โ saj pomagajo oฤistiti in pospeลกiti prebavo.
Topne vlaknine v slivah pomagajo uravnavati krvni sladkor, saj upoฤasnjujejo absorpcijo glukoze v krvni obtok po obroku. Topne vlaknine prav tako zviลกujejo obฤutljivost naลกega telesa na inzulin in so zato v veliko pomoฤ pri prepreฤevanju nastanka sladkorne bolezni tipa 2. Vlaknine prav tako poskrbijo za to, da smo po obroku dlje ฤasa siti, kar pomaga prepreฤiti prenajedanje in pomaga pri regulaciji telesne mase.
Vlaknine v suhih slivah pomagajo tudi do boljลกe prebave
Suhe slive so tudi dobro znano ลพivilo proti zaprtju. Ker prepreฤujejo, da bi se blato predolgo zadrลพevalo v ฤrevesju, zmanjลกujejo moลพnost za nastanek raka na debelem ฤrevesju in hemoroidov, netopne vlaknine v suhih slivah pa so tudi hrana za dobre bakterije v debelem ฤrevesju. Prehranske vlaknine prav tako pomagajo zniลพevati raven slabega (LDL) holesterola.
Raziskava, objavljena v strokovni reviji Archives of Internal Medicine, potrjuje, da uลพivanje hrane z veliko prehranskimi vlakninami, pomaga prepreฤevati nastanek bolezni srca in oลพilja. V tej raziskavi, ki je trajala 19 let, je sodelovalo skoraj 10000 odraslih Ameriฤanov. Ljudje, ki so na dan zauลพili 21 gramov vlaknin, so imeli za kar 12 % manj moลพnosti za nastanek koronarne srฤne bolezni, za kar 11 % pa se je zmanjลกalo tveganje za nastanek kardiovaskularnega obolenja, v primerjavi s tistimi, ki so zauลพili le 5 gramov vlaknin na dan.

Koristi za nadzor telesne teลพe
ฤeprav so suhe slive kaloriฤne, so lahko koristne za nadzor telesne teลพe. Vlaknine in sorbitol v suhih slivah pomagajo podaljลกati obฤutek sitosti, kar zmanjลกuje potrebo po prigrizkih med obroki. Tudi sladkost suhih sliv lahko zadovolji ลพeljo po sladkem, kar zmanjลกa vnos nezdravih sladkarij.
Katere kupiti in kako jih shranjevati
V trgovini lahko izbirate med suhimi slivami s koลกฤicami in tistimi izkoลกฤiฤenimi โ izbira je odvisna od vaลกega okusa in vaลกih ลพelja. Najbolj priporoฤamo, ฤe kupite slive, ki so pakirane v prozorni embalaลพi, saj boste tako najbolje videli, kakลกna je njihova kakovost. Kakovostne suhe slive bi morale biti mesnate, mehke in brez znakov plesni. Kot pri nakupu vseh vrst suhega sadja tudi pri suhih slivah velja, naj bodo proizvedene brez konzervansov, kot so na primer sulfiti.
Suhe slive shranjujte v neproduลกni posodi v hladnem in temnem prostoru โ tako se bodo obdrลพale tudi veฤ mesecev. ฤe jih boste hranili v hladilniku, bodo obstale tudi do pol leta. Posodo, v katerih jih hranite, res dobro zaprite, saj boste tako prepreฤili, da bi se slive izsuลกile.

