0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZombijevski virusi na pohodu – napoved nove pandemije?

Zombijevski virusi na pohodu – napoved nove pandemije?

MORDA VAS ZANIMA

V znanstveni reviji Viruses je bila pred nedavnim objavljena študija, ki je vznemirila številne infektologe, pa tudi »običajne smrtnike«. Gre za študijo, katere cilj je bilo preučevanje nalezljivosti virusov, ki so bili odkriti v sibirskem permafrostu, torej v trajno zamrznjenih tleh, ki pa se zaradi segrevanja ozračja začenja počasi taliti. Najstarejši virusi, ki so bili odkriti, so bili stari skoraj 50.000 let, vendar to ne pomeni, da gre za viruse, ki so povsem nedolžni. Najbolj šokantna ugotovitev študije je namreč prav to, da so bili med odkritimi virusi tudi »zombijevski virusi«, torej virusi, ki so še vedno vsaj teoretično nalezljivi …

- Oglas -

Odkriti virusi spadajo med najstarejše znane viruse

Skupno je bilo identificiranih 13 različnih virusov. Najmlajši med njimi so bili stari približno 27.000 let, medtem ko so bili najstarejši virusi, ki so bili odkriti, stari kar približno 48.500 let, kar pomeni, da gre za ene od najstarejših virusov, ki so kadar koli »vstali od mrtvih«. Virusi se sicer niso ohranili neposredno v zamrznjenih tleh; nekateri izmed njih so bili odkriti v živalskem črevesju, nekateri pa v mamutovi dlaki.

V laboratorijskih pogojih so virusi uspešno okužili amebe

Kot omenjeno, je bilo odkrito, da so virusi kljub dejstvu, da so bili zamrznjeni več deset tisoč let, še vedno aktivni oziroma nalezljivi. Medtem ko bi bili za živa bitja tovrstni pogoji seveda usodni, so virusi potrpežljivo čakali na priložnost in nato hitro obnovili svojo nekdanjo moč. Raziskovalci, ki so pripravili uvodoma omenjeno študijo, so učinkovitost virusov preizkusili v laboratorijskih pogojih, in sicer na kulturah ameb. Virusi so kljub dolgemu spancu v sibirskem permafrostu uspešno okužili amebe, kar priča o tem, da niso tako nenevarni, kot bi bilo mogoče sklepati na prvi pogled.

V permafrostu naj bi se skrivali še številni drugi potencialno nalezljivi virusi

Vsaj za zdaj je na novo odkritim virusom uspelo okužiti samo amebe, vendar odkritje kljub temu vznemirja strokovnjake za javno zdravje. Domneva se namreč, da se v sibirskem permafrostu skrivajo še številni drugi virusi, ki bi bili lahko še vedno aktivni. Še več, pri tem pravzaprav niti ne gre za gole domneve, ampak za precej utemeljeno prepričanje. Znanstveniki so namreč že odkrili sledove številnih drugih virusov, zato je upravičeno sklepati, da se v pemafrostu skriva precejšnja nevarnost. Ni sicer mogoče z gotovostjo oceniti, ali so ti virusi še vedno živi. Toda glede na to, da so bili virusi, ki so bili testirani v okviru nove študije, sposobni okužiti amebe, ni razloga, da ne bi bili tudi drugi virusi enako nevarni.

- Oglas -

Taleči se ledeniki in permafrost izvor naslednje pandemije?

Če bi permafrost dejansko ostal »trajno zamrznjen«, virusi, ki se skrivajo pod površino, ne bi bili posebno problematični. Toda zaradi globalnega segrevanja postajajo vedno resnejša grožnja javnemu zdravju. Ena od posledic naraščanja temperatur je namreč tudi taljenje permafrosta. Po eni strani je taljenje prineslo pomembna odkritja, na primer odkritje najstarejše DNK (šlo je za DNK medveda, ki je živel pred približno 3500 leti), po drugi strani pa so s taljenjem permafrosta povezane različne nevarnosti. Virusi so le ena izmed njih. Verjetno celo bolj akutna grožnja so bakterije v talečem se permafrostu, med katerimi so med drugim tudi bakterijski sevi, ki povzročajo antraks. Vpliv mikrobov v permafrostu na človeški organizem ostaja sicer za zdaj še neznanka, toda napovedi, da se izvor naslednje pandemije skriva prav v talečem se permafrostu in ledenikih, postajajo vse glasnejše.

NAJNOVEJŠE