0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNevaren trend: uživanje športnih praškov brez vode

Nevaren trend: uživanje športnih praškov brez vode

MORDA VAS ZANIMA

Nevaren trend, povezan s športnimi praški, ki so ga začeli že pred časom spodbujati uporabniki TikToka, je še vedno živ. Gre za uživanje športnih praškov »na suho«, torej brez tekočine.

- Oglas -

Preverite, kaj natančno je razlog za razširjenost te prakse in katere so glavne nevarnosti, povezane z uživanjem športnih praškov, ne da bi jih pred tem zmešali s tekočino …

Sestava in funkcija praškov ter razlogi za uživanje »na suho«

Trend je praviloma povezan s športnimi praški, ki so namenjeni uživanju pred treningom. Ena od glavnih sestavin v tovrstnih praških, ki se običajno zaužijejo približno pol ure pred načrtovanim treningom, je kofein, ki poskrbi za zmanjšanje utrujenosti oziroma za več energije med vadbo. V športnih pripravkih, namenjenih uporabi pred vadbo, se pogosto znajde tudi kreatin, ki lahko pripomore k učinkovitejši vadbi.

Športni praški, ki se običajno uporabljajo pred treningom, pa nato vsebujejo še snovi, kot so betaalanin (uravnavanje pH-ja oziroma nevtralizacija negativnih učinkov mlečne kisline), L-teanin (povečanje zbranosti in nevtralizacija stranskih učinkov kofeina), L-arginin (prekurzor dušikovega oksida, ki je koristen za širjenje žil in s tem za izboljšanje krvnega pretoka) in citrulin malat (snov, ki se lahko v telesu pretvori v L-arginin).

- Oglas -

Gre torej za praške, izdelane iz snovi, ki na različne načine pripomorejo k učinkovitejši vadbi, posledično pa k boljšim rezultatom oziroma k hitrejšemu napredku. Vendar pa se nekateri uporabniki tovrstnih praškov niso zadovoljili z osnovnimi učinki. Iz športnih praškov, namenjenih uživanju pred vadbo, so želeli iztržiti še več – in tako se je rodil uvodoma omenjeni trend. Kot trdijo zagovorniki uživanja športnih praškov brez tekočine, naj bi ta praksa poskrbela za hitrejšo absorpcijo sestavin, posledično pa za izrazitejši pozitiven učinek na vadbo. Toda kot omenjeno, je lahko tovrstna uporaba športnih praškov zelo nevarna …

Glavne nevarnosti, povezane z uživanjem praškov brez tekočine

Športni praški za učinkovitejšo vadbo običajno vsebujejo zelo veliko kofeina. En odmerek včasih vsebuje celo več kot 300 mg kofeina. Tovrstni izdelki tako niso primerne za osebe, mlajše od 18 let. Odmerek je precej velik tudi za odrasle, vendar pa večina odraslih praviloma prenese količino kofeina v enem odmerku, če je prašek pred zaužitjem zmešan z vodo in če napitek nato popijejo počasi. Po drugi strani pa je uživanje športnih praškov z visoko vsebnostjo kofeina brez predhodnega mešanja z vodo nevarno tudi za odrasle, vključno s tistimi, ki nimajo resnejših zdravstvenih težav. Kofein lahko namreč v tem primeru pretirano obremeni srce. To lahko privede do srčnih palpitacij oziroma motenj srčnega ritma. Pogosta posledica uživanja pripravkov, ki vsebujejo veliko kofeina, »na suho« pa je tudi občutno povišanje krvnega tlaka. Znan je celo primer vplivnice po imenu Briatney Portillo, ki je med uživanjem praška brez tekočine doživela srčni infarkt (takrat je bila stara 20 let).

Ena od nevarnosti, povezanih z uživanjem športnih praškov brez tekočine, je tudi nenamerno inhaliranje teh praškov. Delci lahko tako zaidejo v pljuča, kar privede do občutka dušenja. Ta je sicer običajno zgolj kratkotrajen, vendar ima lahko inhalacija športnih praškov tudi resnejše posledice, na primer vnetje pljuč.

Med možne stranske učinke uporabe športnih praškov »na suho« pa spadajo tudi prebavne težave. Visok odmerek nerazredčenih sestavin lahko namreč pretirano razdraži želodec oziroma prebavni trakt. Tako se lahko pojavijo težave, kot so slabost, bruhanje, trebušni krči in driska.

- Oglas -

Če torej verjamete, da pred vadbo nujno potrebujete spodbudo v obliki športnega praška, je izredno pomembno, da upoštevate navodila in prašek pred zaužitjem vedno zmešate z vodo.

.

NAJNOVEJŠE