0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaZnižajte stroške gospodinjstva

Znižajte stroške gospodinjstva

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto mislimo in celo verjamemo tistim, ki pravijo, da je živeti v skladu z ekologijo dražje kot sicer. Toda primeri kažejo, da temu ni vedno tako. Eko namreč ne pomeni le okolju, temveč tudi potrošnikom prijazen način življenja.

- Oglas -

Znižajte stroškeKot odgovorni prebivalci našega planeta nosimo v sebi moralno dolžnost, da pustimo Zemljo kar se da čisto za generacije, ki prihajajo za nami. Če želimo uresničiti namere, potem moramo začeti že danes, takoj. Nekaj časa smo že zamudili, vse škode ne moremo popraviti, narave ne moremo popolnoma ustaviti, ko nas skuša vsake toliko opozoriti na mačehovski odnos do nje … Toda kljub vsemu ni nikoli prepozno!

Strah pred zmotnim dejstvom, da naj bi bil ekološki način bivanja dražji od običajnega, lahko preženemo, če vemo, da obstajajo odlične alternative za nekatere umetne, strupene, kemične in drage izdelke. Odločitev, katerega bomo izbrali, za katerega se bomo odločili in katerega bomo od sedaj naprej zamenjali za naravi bolj prijaznega, je na naših plečih. Potrebno se je le pozanimati, kje in kako se lotiti dela ter odkriti tista področja, ob katerih boste z lahkoto postali človek, ki dokazuje, da mu ni mar za naše živali, rastline, zemljo, vodo, zrak … svet!

Cenejša zabava?
Začnete lahko z malenkostmi, kot je na primer okrasitev prostora v hiši, v katerem želite  pripraviti zabavo. Privarčevali boste s pomočjo uporabe domišljije in nekaj kreativnosti. Preprosto pobrskajte po omarah in poiščite stare okraske, na katerih se že vrsto let nabira prah, saj ste nanje že zdavnaj pozabili. Če so vam bili všeč nekoč, vam bodo morda tudi danes. Z nekoliko več spretnosti, uporabo škarij, lepila, lepenke, drobnih pisanih dodatkov, pa boste iz dveh ali več izdelkov naredili novega, unikatnega in neponovljivega, ki vam ga bodo zavidali celo sosedje. Ostale dekorativne okraske kupite iz recikliranega materiala ali v trgovinah s pravično trgovino, prostor pa obogatite še z darovi narave, ki jih je v vsaki sezoni leta kar nekaj na razpolago. Kadar se znajdete v vlogi gosta in izbirate darilo za slavljenca, se nikar ne zapodite v trgovske centre, med nepraktične izdelke, ki so skorajda vedno v (pre)velikih embalažah. Podarite mu raje zanimivo knjigo o skrbi za okolje, pridnim podarite ekološke izdelke za čiščenje stanovanja, naredite lastno umetnino iz stvari, ki jih imate v garaži, iz časopisnega papirja izrežite besede in sestavite voščilnico … Če boste prijazni do okolja, boste privarčevali tudi pri zavijanju in aranžiranju. Namesto nakupa svetlečega papirja in velikih rdečih mašenj, darilo zavijte v risbice vaših otrok ali ostanke tapet, morda uporabite skrbno spravljen papir, v katerem je bilo lansko leto zavito vaš darilo. Privarčujete lahko tudi s tem, da namesto precej dragih čestitk pošljete elektronsko čestitko preko svetovnega spleta.

Izberimo alternativo

Obstaja velika težnja, da obvarujemo okolje pred onesnaževanjem z emisijami, ki prehajajo v naše okolje zaradi bencina. Ta postaja vedno dražji zaradi njegove pretirane uporabe, kar vodi do izčrpanosti tega vira. Mnogi se bojijo nevarnosti, da bo naravno gorivo pošlo, da bodo zaloge počasi začenjale izginjati in dosegati kritično nizke meje. Na srečo obstajajo strokovnjaki, ki se po svojih najboljših močeh in s svojim obširnim znanjem borijo proti črnemu scenariju ter iščejo alternative vire goriv, ki bodo ekološko prijazni in tudi lažje cenovno dostopni. Ena takšnih alternativ je bio gorivo, ki ga pridobivajo iz rastlin in je delno obnovljivo. Kljub vsemu pa z njim še vedno onesnažujemo naše okolje, saj potrebujemo zanj obsežne količine koruze, ki raste na zemlji, ta prostor pa bi sicer lahko uporabili za pridelovanje prehrane za človeka. Prav tako so vse bolj popularni električni avtomobili, ki pa niso ravno poceni. Skrajna in predvsem najcenejša alternativa vsemu naštetemu pa so nedvomno naše noge oziroma prevažanje s kolesom. Kolo postaja tudi v središčih večjih mest vse bolj priljubljeno prevozno sredstvo, s pomočjo katerega boste poskrbeli za okolje, vaše zdravje, boljše počutje in debelejšo denarnico.

- Oglas -

Stroški gospodinjstvaBližje naravi

Privarčevati je mogoče še z nekoliko drugačnim izborom vaših počitnic. Zakaj ne bi tokrat poskusili z ekološkim načinom preživljanja dopusta? Tradicionalni turizem je bolj ali manj usmerjen v zabavo, kar s sabo kot magnet pritegne precej dodatnih stroškov, prav tako je večina turističnih lokacij blizu večjih mestnih središč ali v krajih, posebej zgrajenih za obiskovalce, radovedneže, pustolovce in dogodivščin željnih gostov, ki si ne želijo skromnosti, miru in zgolj povprečne ponudbe. Eko turizem ponuja drugačnost, preprostost, mir v idili narave, saj se osredotoča na njeno lepoto, lokalne kulinarične specialitete, organsko pridelano hrano in druge okolju prijazne aktivnosti. Eko vasi ponujajo celo dopust, na katerem gre za krepitev povezanosti med človekom in naravo, v njej so postavljene hiše iz slamnatih bal ali ilovice in slame, hiše so nemalokrat povezane na čistilno napravo, izraženi so pasivni ali nizko energijski standardi … Resda na teh mestih običajno ni diskotek in bučnih zabav, množic glasnih turistov in veliko izbire za živahno ponočevanje, vendar je prednosti ogromno – od spoznavanja in opazovanja različnih rastlin in živali, ki jih med betonskimi uličicami ne srečamo, do raziskovanja gozdnih in planinskih poti, do druženja s prijaznim domačini, ob tem pa boste tudi utrdili vezi z vašimi najbližjimi, saj se jim boste lahko popolnoma posvetili z dušo in telesom.

Pod zemljo

Zanimiv podatek prihaja tudi iz Britanije, kjer bi se kar 35 odstotkov ljudi raje odločilo za ekološko prijazen pogreb kot tradicionalni, ki vključuje pokop v krsti ali sežig oz. kremiranje. Eološko prijazen pokop pomeni biti zakopan v kartonasti krsti (lahko tudi narejeni iz bambusa ali bananinih listov) ali zamrznitev trupla in kasneje spreminjanje le-tega s posebnimi postopki v biološko razgradljiv prah, kar naj bi bilo po prepričanjih strokovnjakov bistveno bolj ekološko od kremiranja, tudi cenejše. Namesto nagrobnih spomenikov si ljubitelji narave raje izberejo sajenje drevesa na mestu večnega počitka ali se odločijo za manjše lesene nagrobne oznake.

NAJNOVEJŠE