0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliNaravna sredstva za zaščito pred bolhami

Naravna sredstva za zaščito pred bolhami

MORDA VAS ZANIMA

Ste ponosni lastni psa ali mačke? Tudi vas mučijo vsi ti nadležni insekti, ki dražijo vaše ljubljenčke? Vsi lastniki mačk ali psov se dobro zavedajo , da lahko klopi ali bolhe postanejo prava nočna mora. Ne samo zaradi neugodja, ki ga povzročajo živalim, ampak predvsem zaradi tega, ker so lahko tudi smrtno nevarni za zdravje naših najboljših prijateljev.

- Oglas -

Zaščita pred bolhamiIz tega vidika je še toliko bolj pomembno, da pravočasno zaščitite svojega hišnega ljubljenčka in posledično preprečite razvoj bolh tam, kjer se najraje naselijo – v naših domovih. Marsikdo večkrat tarna, da so tovrstni proizvodi cenovno dokaj dragi, vendar je potrebno na te stvari misliti prej. Preden si osmislite kakšnega hišnega ljubljenčka, morate že sami pri sebi razčistiti vse morebitne stroške in negativne lastnosti, ki jih to prinese s seboj. Ljudje največkrat naredimo napako in pred nakupom domače živali mislimo samo na vse pozitivne strani in veselje, ki ga hišni ljubljenček prinese v naš dom, nikoli pa ne pomislimo na nekatere probleme in s tem povezana številna žrtvovanja za našo žival. Žival je prav tako kot človek, živo bitje in si zasluži, da tudi tako z njo ravnamo.

Bolhe – večna nadloga in začaran krog

Odrasle bolhe se najraje zavlečejo in »ustalijo«v dlaki in podobnih področjih – torej najraje živijo na živalih. Sčasoma na živali ležejo tudi ogromne količine jajčec, iz katerih se nato izležejo majhne ličinke. Problem nastane takrat, ko prično ta jajčeca padati iz živali vse povsod po stanovanju, kjer je žival hodila. To gre za tako miniaturna jajčeca in kasneje ličinke, da se lahko te skrijejo v razpoke na tleh, preproge, ležišča in tudi v oblazinjeno pohištvo.  Iz ličink se kmalu razvijejo bube, ki lahko zaradi posebnega ovoja, ki jih ščiti, v naših  domovih neopažene preživijo tudi več mesecev. Bolha se iz bube izleže takrat, ko je v bližini žival ali človek. Bolhe so znane tudi po tem, da dobro skačejo in tako brez kakršnega koli problema skočijo nazaj na žival in zopet smo v začaranem krogu. Zato je potrebno predčasno poskrbeti za ta problem.

V kolikor so se bolhe že pojavile pa vam svetujemo, da jih z ustreznimi sredstvi tudi odstranite. Seveda tudi v tem primeru priporočamo uporabo naravnih sredstev za zaščito proti bolham, saj so neprimerljivo bolj primerna, kakor kozmetični proizvodi, ki vsebujejo številne toksične kemikalije, ki škodujejo našemu zdravju in zdravju našega ljubljenčka. Na številnih veterinarskih postajah in bolje založenih trgovinah za male živali, je mogoče kupiti proizvode oziroma ampule, ki odpravljajo tovrstno nadlogo. No, vsaj proti bolha še delujejo učinkovito, medtem, ko so klopi že toliko mutirali, da jim skoraj nobena stvar več ne pride do živega.

- Oglas -

Poizkusite z naravno zaščito pred bolhami, komarji, klopi in ostalimi zajedalci

Kokosovo olje naj bi delovalo kot dobra zaščita pred klopi, bolhami in mrčesom, zarai česar je močno priljubljeno tudi pri lastnikih domačih živali. Neke raziskave pa so dokazale, da se najbolje obnesejo naslednje oblike zaščite domačih živali pred bolhami in ostalimi insekti:

Česen

Česen je priporočljivo redno dodajati v hrano, še posebej v času sezone bolh in klopov (pomlad, poletje). V te času ne skoparite s česnom ampak ga pasji hrani primešajte vsaj 1-2 stroka dnevno.  Da bo česen čim bolj zdravilno učinkoval, ga ne puščajte celega ampak ga strite in primešajte hrani. Česen ima številne pozitivne in zdravilne učinke in samo eno slabo stran in to je slab zadah iz smrčka. Vendar to ni takšen problem, če samo pomislimo na zdravje našega kosmatinca. Hranjenje s česnpom zna v veliko primerih predstavljati problem, saj ga živali ne marajo. V kolikor tudi vaš hišni ljubljenček zavrača česen, lahko poizkusite z dodajanjem česna v prahu, ki nima tako izrazitega vonja in okusa. Vendar pa se morate pri tem zavedati, da tudi učinek ni tako močan, kot pri svežem česnu. Poskusite kombinirati sveže stren česen in eterična olja, morda utegne stvar celo delovati.  Obstajajo pa tudi česnove kapsule ali tablete, s katerimi si lahko nenazadnje pomagate pri vnosu tega zdravilnega živila.

Neemovo olje

Rastlina nim, oziroma originalno neem, prihaja iz Azije in je bolj znana kot naraven insekticid. Pri nas lahko naprodajnih policah najdete olje te rastline, prodajajo pa ga predvsem v raznih vrtnarskih trgovinah, saj velja kot odlično naravno zaščitno sredstvo za rastline. To olje lahko samo v primeru, da je 100% čisto in brez dodatkov, v razredčeni obliki nato razpršimo tudi po dlaki našega hišnega ljubljenčka. Na primer, zmešajte 5 ml olja s 500 ml destilirane ali filtrirane vode in nalijte v posodo z razpršilom.  To mešanico razpršite po dlaki vašega hišnega prijatelja, vsak drugi dan. Neemovo olje pa je mogoče kupiti tudi v bolje založenih trgovinah z zdravo prehrano.

Tudi sami doma lahko izdelate naravno zaščitno sredstvo proti insektom, in sicer iz eteričnih olj.  V posodico z razpršilom vlijte 250 ml destilirane vode in notri vmešajte 15 kapljic evkaliptovega, cedrovega ter citronelinega olja in poprove mete. Preden stvar uporabite, dobro premešajte. Mešanico dnevno popršite po dlaki psa ali muce.  Vendar pazite, da uporabite samo čista, 100% eterična olja, brez dodanih škodljivih kemikalij. Teh je namreč na prodajnem trgu vedno več.

- Oglas -

Kako ločiti med 100% naravnim eteričnim oljem in oljem s primešanimi dodatki:

  • naravno eterično olje ni mastno na otip in ne pušča mastnih sledi
  • na sami embalaži ali steklenički morajo biti navedene sestavine in napis »100% čisto eterično olje« oziroma nekaj podobnega.
  • kakovosti olja, je primerna tudi cena (največkrat so olja s primešanimi kemikalijami cenovno bolj ugodna, kakor naravni proizvodi)
  • V kolikor je v neki trgovini na prodaj več različnih eteričnih olj v stekleničkah enakim velikosti, bodite pozorni na to, da cene niso enake za vsa olja. Cene ne smejo biti enake – če so cene enake za vse vrste enakih količin, pomeni, da so nekaterim eteričnim oljem primešane še druge snovi.
  • Uporabljate lahko naslednja naravna eterična olja: cedrovo, kamilično, sivkino, ingverjevo, vrtnično, baldrijanovo in mirino.
  • Naslednjih eteričnih olj pa ne smete NIKOLI uporabljati na živalih: nageljnova žbica, janež, hren, brin, česen, rman, zelenka in timijan.

V splošnem je priporočljivo, da vsake toliko časa z eteričnim oljem popršite tudi pasje ali mačje ležišče, saj tudi ta zadeva preizkušeno deluje v boju proti bolham.  Bolhe so še posebej v poletnih mesecih prava nadloga za vaš in vašega ljubljenčka. Kako boste tega zaščitili je odvisno od vas samih, priporočamo pa vam, da se odločite za naravne proizvode, saj bodo te ohranjali zdravje vaše živali, kot tudi vas samih.

NAJNOVEJŠE