Ekologija & OkoljeZnanstveniki so odkrili novo molekulo proti zmrzovanju

Znanstveniki so odkrili novo molekulo proti zmrzovanju

MORDA VAS ZANIMA

Omenjeno molekulo so našli v hrošču, ki živi na Aljaski in je zmožen preživeti izredno nizke temperature.

- Oglas -

Ta novo odkrita molekula Ksilomanan (Xylomannan) ne vsebuje nikakršnega proteina. Sestavljena pa je iz sladkorja ter maščobnih kislin. Znanstveniki poročajo, da je to odkritje izredno pomembno, saj je ta molekula nekaj revolucionarnega in še nikoli videnega. Poleg tega pa lahko deluje na različnih mestih v celicah in tudi na različne načine.


Ravno tako, kot se na sladoledu, ki je bil predolgo v hladilniku, naredijo ledeni kristali, lahko tudi v drugih insektih in organizmih ledeni kristali potegnejo iz organizma preveč vode in povzročijo, da nekatere celice odmrejo, novo odkrita molekula pa lahko tako smrtonosno stanje prepreči.

Znanstvenik, ki je sodeloval pri projektu, Todd Sformo, je odkril, da začne Aljaški hrošček uporabljati ta ‘odmrzovalnik’ že pri temperaturi -7 stopinj Celzija, preživi pa lahko celo pri -140 stopinjah.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×