Zdravje & prehranaZnanstveniki odkrili še en razlog, zakaj je pomembno spati v popolni temi

Znanstveniki odkrili še en razlog, zakaj je pomembno spati v popolni temi

MORDA VAS ZANIMA

Se vam večkrat zgodi, da zaspite pred televizorjem? Kot je znano, lahko vsaka svetloba negativno vpliva na kakovost našega spanca. Znanstveniki z Univerze Northwestern pa so pred kratkimi odkrili še enega izmed številnih razlogov, zaradi katerega bi morali poskrbeti, da spimo v popolni temi. Svetloba med spanjem lahko namreč povečuje tudi tveganje za diabetes …

- Oglas -

Spanje v temi

Do rezultatov prišli s pomočjo primerjave meritev v različnih okoliščinah

V raziskavi je sodelovalo 20 zdravih odraslih, starih med 18 in 40 let. Sodelujoči so dve noči spali v laboratoriju. Prvo noč so vsi spali v popolni temi, naslednjo noč pa je polovica sodelujočih spala v temi, druga polovica pa v prostoru, v katerem je bila prižgana luč. Raziskovalci so med spanjem spremljali njihove vitalne funkcije, merili možgansko aktivnost ter nadzorovali premikanje nog in oči udeležencev. Prav tako so vsako uro preverili raven melatonina v telesu – hormona, ki uravnava naše cikle spanja in budnosti. Običajno se raven melatonina med spanjem poviša, zjutraj pa se količina omenjenega hormona ponovno manjša. Zjutraj so raziskovalci izvedli še glukozni tolerančni test. In kaj so ugotovili?

Svetloba med spanjem zmanjša odzivnost celic na inzulin

Kot se je izkazalo, lahko že ena sama noč, ko spimo ob močnejši svetlobi, poveča odpornost celic na inzulin. Tako inzulin ne more opraviti svoje naloge, zaradi česar je raven sladkorja v krvi previsoka. Prav omejen vpliv inzulina na celice pa je eden glavnih dejavnikov tveganja za razvoj diabetesa. Že v preteklosti je bilo izvedenih veliko študij, ki so dokazale, da zmanjšana kakovost spanja, na katero med drugim močno vpliva prav svetloba, povečuje nevarnost za depresijo, povišano telesno težo, srčno-žilna obolenja in različne vrste raka. Zdaj lahko na ta spisek očitno dodamo tudi povečano tveganje za diabetes. Tako je vsekakor dobro, da se izogibate kakršnim koli elektronskim napravam v spalnici. Po potrebi pa si omislite še žaluzije oziroma debelejše zavese, ki bodo zagotovile, da bo med spanjem v prostoru resnično popolna tema.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×