Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaŽlička olivnega olja na dan zmanjša verjetnost za bolezni srca

Žlička olivnega olja na dan zmanjša verjetnost za bolezni srca

MORDA VAS ZANIMA

Mnenja glede tega, katera vrsta maščob naj bi bila najboljša za naše srce oziroma zdravje nasploh, so pogosto precej deljena. Ugotovitve raziskovalcev, ki so bile na začetku marca predstavljene na konferenci Ameriškega združenja za srce, potrjujejo tezo, ki je bila dokazana že s kar nekaj raziskavami. Eden najboljših virov maščob za zaščito srca naj bi predstavljalo olivno olje ….

Zmanjšano tveganje za različne bolezni srca in ožilja 

- Oglas -

Ugotovitve, ki so jih znanstveniki predstavili na omenjeni konferenci, so nastale na podlagi analize obsežne količine podatkov, ki so se nanašali na daljše časovno obdobje. Analiza je namreč zajela podatke, ki so segali vse do leta 1990. Na podlagi natančne preučitve teh podatkov so prišli znanstveniki do ugotovitve, da je obstajala pri ljudeh, ki so dnevno zaužili žličko olivnega olja ali več, za 15 odstotkov manjša verjetnost za  bolezni srca in ožilja. Ko so se osredotočili posebej na povezavo med uživanjem olivnega olja in t. i. koronarnimi boleznimi srca, pa je bila ta številka še višja. V tem primeru je bila namreč verjetnost za to, da ljudje, ki na dan zaužijejo vsaj žličko olivnega olja, zbolijo za koronarnimi boleznimi srca, manjša za 21 odstotkov.

Žlica olivnega olja na dan

Podobne raziskave pogosto osredotočene predvsem na evropsko prebivalstvo

Čeprav so raziskave, ki pričajo o pozitivnih vplivih uporabe olivnega olja na srce, vse prej kot redke, pa je bila ta vendarle posebna. Tovrstne raziskave so namreč večinoma osredotočene predvsem na prebivalce in prebivalke Evrope, še posebej pa Sredozemlja. Navsezadnje je prav olivno olje eden izmed zaščitnih znakov t. i. sredozemske prehrane. Tokratna raziskava pa naj bi bila prva, ki je razkrila povezavo med uživanjem olivnega olja in zmanjšano nevarnostjo za srčno-žilna obolenja pri prebivalcih in prebivalkah Združenih držav Amerike. Raziskavo so sicer izvedli strokovnjaki s harvardske šole za javno zdravje, ekipo pa je vodila Marta Guasch-Ferre, doktorica nutricionistike.

Kaj pa druga rastlinska olja?

Še posebej zanimiva je bila ugotovitev znanstvenikov, da morda ni zgolj olivno olje tisto, ki ima tovrsten vpliv na srce, ampak je bila pozitivna korelacija zaznana tudi pri drugih rastlinskih oljih. Čeprav je primerjalna analiza razkrila, da naj bi imelo olivno olje bolj pozitiven vpliv na srce od živalskih maščob, pa se ni odrezalo bistveno bolje od drugih vrst olj, pridobljenih iz rastlin. Vendar pa naj bi bile tu za potrditev izsledkov potrebne nadaljnje študije.

Olivno olje

Lahko vpliva tudi kakovost olivnega olja?

Obenem pa so raziskovalci naleteli še na nekaj dodatnih vprašanj oziroma področij, ki jih želijo raziskati v prihodnosti. Pri tokratni raziskavi na primer niso imeli dostopa do podatkov o tem, kakšno vrsto olivnega olja so uporabljali ljudje, katerih podatki so bili zajeti. Tako menijo, da bi bilo v prihodnje zanimivo raziskati, ali prihaja do razlik med »običajnim olivnim oljem« in tako imenovanimi ekstra deviškimi olji. Slednja naj bi namreč, sodeč po nekaterih dokazih, vsebovala še posebej veliko količino polifenolov, ki imajo pozitiven vpliv na raven različnih vrst maščob v krvi in na ublažitev vnetij.

Odkrita zgolj korelacija, ne nedvoumna vzročno-posledična povezava

- Oglas -

Poudariti je sicer treba, da je šlo tu za t. i. opazovalno študijo, kar pomeni, da ni mogoče govoriti o nedvoumni vzročno-posledični povezavi. Obstaja na primer tudi možnost, da ljudje, ki so zaužili več olivnega olja (namesto drugih vrst maščob), tudi sicer živijo bolj zdravo, kar pomeni tako uživanje bolj zdrave hrane kot to, da več časa namenijo gibanju.

Preberite tudi:

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×