0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaRočno pomivanje posode ali pomivalni stroj – kaj je bolj eko?

Ročno pomivanje posode ali pomivalni stroj – kaj je bolj eko?

MORDA VAS ZANIMA

Pomivanje posode je eno izmed tistih področij, kjer lahko vsaj v določeni meri vplivamo na to, kako močno bomo obremenili oziroma razbremenili okolje. Zdi se, da je osnovna dilema, ki jo moramo razrešiti, ta, ali je bolje ostati pri ročnem pomivanju posode ali se odločiti za pomivanje posode v pomivalnem stroju. Pri iskanju odgovora na to vprašanje nam lahko pomaga študija, ki je bila pred kratkim objavljena v reviji Environmental Research Communications

- Oglas -

Pomivalni stroji v povprečju varčnejša izbira

Raziskav, ki so primerjale porabo energije in porabo vode pri ročnem pranju posode ter pri pranju v pomivalnem stroju, je bilo sicer že kaj nekaj. Eno izmed njih so na primer leta 2005 izvedli raziskovalci z nemške Univerze v Bonnu. Takrat so ugotovili, da naj bi bil pomivalni stroj okolju prijaznejša izbira. V primerjavi z ročnim pranjem posode naj bi porabil pol manj energije, razlike pri porabi vode pa naj bi bile celo izrazitejše. Nemški strokovnjaki so takrat prišlo do podatka, da pri pomivanju posode v povprečju porabimo le eno šestino vode, ki je sicer potrebna za ročno pomivanje.

A ker je od te raziskave minilo že 15 let, je smiselno preveriti, ali je prišlo na tem področju vendarle do kakšnih bistvenih sprememb. Glede na študijo, omenjeno na začetku, naj bi še vedno veljalo, da so pomivalni stroji v povprečju učinkovitejši – tako pri porabi energije kot pri porabi vode. Vendar pa je treba pri tem upoštevati, da lahko nastanejo velike razlike pri tem, kako uporabljamo pomivalni stroj. Podobno pa velja tudi za pomivanje posode …

Pomivalni stroj

Kako je potekala raziskava?

V raziskavi, katere izsledki so bili letos objavljeni v reviji Environmental Research Communications, je sodelovalo 40 ljudi. Ti so morali najprej napolniti pomivalni stroj in ga zagnati. Nato so bili naprošeni, naj ročno pomijejo nekaj posode, pri čemer naj uporabijo enak postopek kot doma. Del raziskave pa je bil še izpolnjevanje vprašalnika, povezanega s siceršnjimi navadami pri pomivanju posode. Na koncu so bili vključeni še trije sodelujoči, ki so morali prav tako napolniti in zagnati pomivalni stroj ter ročno pomiti posodo. Le da so v tem primeru sodelujoči dobili navodila glede tega, kako naj se lotijo obeh opravil.

- Oglas -

Šlo je za napotke, ki so namenjeni optimiziranju porabe vode in energije. V primeru polnjenja pomivalnega stroja je to na primer pomenilo izogibanje predhodnemu izplakovanju posode, izbira običajnega cikla in uporaba najkakovostnejšega detergenta. Hkrati pa je seveda pomembno tudi to, da je pomivalni stroj pred zagonom čim bolj napolnjen. Pri ročnem pomivanju posode pa je bila svetovana uporaba postopka, pri katerem posodo najprej namočimo v toplo vodo z detergentom, nato pa jo izplaknemo pod hladno vodo.

Pravilna tehnika je izredno pomembna

Izkazalo se je, da običajne navade pogosto precej odstopajo od idealnih praks, ki zmanjšajo porabo energije in vode na minimum. To je veljalo tako za ročno pomivanje posode kot za uporabo pomivalnega stroja. Mnogi ljudje na primer pomivajo posodo tako, da voda vseskozi teče. Čeprav se je izkazalo, da je tudi pri uporabi tehnik, ki niso najbolj optimalne, pomivalni stroj v povprečju okolju prijaznejša izbira, lahko torej tudi v primeru, da ostanete pri ročnem pomivanju, prihranite kar nekaj energije in vode, če se odločite za varčnejše metode.

Že ta sprememba naj bi pomenila zmanjšanje negativnega vpliva na okolje za kar 249 odstotkov. Upoštevati je sicer treba tudi to, da so sicer zbrane podatke analizirali neodvisni raziskovalci, vendar pa je raziskavo v veliki meri omogočilo podjetje Whirlpool. Razlike so tako morda še manjše, kot je videti na papirju – a seveda le v primeru, da pazite na to, kako se lotevate ročnega pomivanja.  

.

NAJNOVEJŠE