Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
ZgodbeMedicinska sestra 8-letniku podarila del svojih jeter in mu s tem rešila...

Medicinska sestra 8-letniku podarila del svojih jeter in mu s tem rešila življenje

MORDA VAS ZANIMA

Ruth in James Auten, ki prihajata iz ameriške zvezne države Wisconsin, sta bila povsem obupana, ko sta izvedela, da bo njun 8-letni sin Brayden za preživetje potreboval presaditev jeter oziroma delno presaditev. Njegova jetra so namreč odpovedovala, zato je bilo nujno takojšnjo ukrepanje. Zaradi poslabševanja stanja je bil deček konec aprila lansko leto sprejet v otroško bolnišnico v Milwaukeeju, vendar pa ni nič kazalo, da bo družina pravočasno našla primernega darovalca. Po več tednih čakanja oziroma iskanja pa se je zgodil nekakšen čudež. Popolna neznanka, ki jo je dečkova zgodba presunila, je sklenila, da naredi nekaj, za kar ji bo družina Auten zagotovo hvaležna vse življenje …

Bitka s časom, v kateri so bile možnosti za uspeh zelo majhne

- Oglas -

Po dečkovem sprejemu v bolnišnico se je družina lotila intenzivnega iskanja primernega darovalca. Pomembno vlogo pri tem je imela teta malega Braydena, ki je organizirala spletno akcijo, s pomočjo katere je poskušala družina najti osebo, ki bi bila pripravljena dečku z vse resnejšim odpovedovanjem jeter podariti del svojih. Vedeli so sicer, da je verjetnost za to, da bo neznanec pripravljen storiti nekaj tako altruističnega, zelo majhna. Še manjša pa je bila verjetnost, da bo oseba, ki bi bila dečku potencialno pripravljena odstopiti del svojih jeter, primeren darovalec. Šlo je torej za bitko s časom, ki ga je začenjalo počasi zmanjkovati, že na začetku precej majhne možnosti za uspeh pa so postajale vse manjše. Braydenova teta je maja lani – torej po tem, ko je bil deček že hospitaliziran – ljudem, ki so se pridružili njeni akciji iskanja, sporočila, da je dečkovo stanje sicer stabilno, vendar pa se postopoma vse bolj poslabšuje …

Žarek upanja, ki je nenadoma razsvetlil vse bolj črno nebo

Družina je sicer prejela kar nekaj sporočil ljudi, ki so razmišljali o tem, da bi priskočili na pomoč. Vendar pa se je vsakič znova izkazalo, da oseba ne bi bila primeren darovalec. Zdelo se je, da je edina možnost, ki ostaja staršema, ta, da gledata, kako postaja Brayden z vsakim dnem bolj bolan. Šok je bil še večji, ker Ruth in James Auten še nemalo pred tem sploh nista pričakovala, da bo prišlo do takšnega poslabšanja, da bo edina rešitev za dečka presaditev. A potoke solz, ki so se vili iz oči, je nenadoma osvetlil nežen žarek upanja. Pojavila se je Cami Loritz, po poklicu medicinska sestra, ki je bila zaposlena na oddelku za intenzivno nego nedaleč od bolnišnice, v kateri je bil hospitaliziran mali Brayden. Stvari so se začele kot po čudežu postavljati na svoje mesto in 19. maja je bila delna presaditev jeter uspešno izvedena.

Čisto prava junakinja z neizmerno velikim srcem

Šele dober teden dni po presaditvi je družina Auten izvedela, kdo je bila dobrotnica, ki je rešila življenje njihovemu malemu borcu. Pred tem je bila namreč Cami Loritz znana le kot »anonimna darovalka«. Ko je velikodušna medicinska sestra končno razkrila svojo identiteto, je bilo organizirano tudi srečanje z Braydenom. Ta je lahko tako spoznal svojo junakinjo – zagotovo mnogo pogumnejšo od tistih, ki jih je lahko morda pred tem občudoval v risankah. Čeprav Cami Loritz dečka pred tem sploh ni poznala, se je nesebično in praktično v hipu odločila, da mu odstopi del svojega organa. A čeprav je medicinska sestra »izgubila« del svojih jeter, ji je nedvomno ostalo neizmerno veliko srce.

Happy birthday Brayden!! It sure it a special one! It’s one we almost didn’t have and I’m forever thankful for these moments! I will never take these for granted again!

Gepostet von James Auten am Montag, 1. Juli 2019

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×