Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Ekologija & okoljeŽivljenje blizu naravnih voda zmanjšuje nevarnost za psihične težave

Življenje blizu naravnih voda zmanjšuje nevarnost za psihične težave

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da ima narava izjemno blagodejen vpliv na počutje večine ljudi. Tako se tistim, ki se soočajo z določenimi psihičnimi stiskami, pogosto svetuje, da so še posebej pozorni na to, da preživijo dovolj časa v naravi. S tem običajno mislimo preživljanje časa v gozdu ali v gorah, vendar pa naj bi številnim bolj ustrezalo drugačno okolje. Tako naj bi bil pozitiven vpliv na psihično zdravje pri mnogih posameznikih najbolj izrazit, kadar so v bližini naravnih voda. Pred kratkim se je pojavila tudi zanimiva študija. Raziskovalci so namreč dokazali, da je tveganje za različne psihične težave močno manjše od povprečja pri tisti skupini ljudi, ki živijo nedaleč od naravnih voda.

- Oglas -

Nova Zelandija

Vsakodnevni pogled na morje in druge naravne vode dela čudeže

Omenjeno raziskavo so izvedli na Novi Zelandiji, natančneje v Wellingtonu. Raziskovalci so zbrali podatke o tem, kako dobro so naravne vode vidne v različnih delih mesta. Nato so zbrane podatke primerjali s tistimi iz nacionalnega vprašalnika o zdravju, pri čemer so se osredotočili predvsem na psihološko zdravje. Tako so ugotovili, da je razlika povsem kvantitativna. Med ljudmi, ki vsakodnevno vidijo naravne vode, sta depresija in anksioznost precej manj razširjeni kot med tistim delom prebivalstva, ki te možnosti nima.

Vode naj bi vplivale celo bolj blagodejno kot zelenje

Morda bi kdo lahko pomislil, da gre zgolj za naključje. Vendar pa so raziskovalci upoštevali tudi mnoge druge dejavnike, kot so spol, starost, socialni status ipd. Tudi po tem pa je ostala razlika med tistimi, ki živijo blizu vode, in tistimi, ki so od nje bolj oddaljeni. Voda naj bi imela v povprečju celo pozitivnejši vpliv kot zelene površine. Če sami nimate možnosti, da bi vsakodnevno uživali ob pogledu na naravne vode, si torej poskusite čim pogosteje vzeti čas, da se odpravite v njihovo bližino. S toplejšimi dnevi, ki prihajajo, bo zagotovo več možnosti tudi za to.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×