Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Lepota & kozmetikaNajpomembnejši vitamini in minerali za zdrave lase

Najpomembnejši vitamini in minerali za zdrave lase

MORDA VAS ZANIMA

Podobno kot drugim delom našega telesa tudi lasem oziroma lasišču še posebej koristijo določena hranila. Čeprav so lahko težave z lasmi povezane z različnimi vzroki, včasih na primer tudi s hormonskim neravnovesjem v telesu oziroma z različnimi boleznimi, pa je zanje pogosto krivo prav pomanjkanje nekaterih pomembnih hranil. Če imate tudi sami težave z lasmi oziroma če jih želite preprečiti, morate biti še posebej pozorni na vitamine in minerale, ki jih naštevamo v nadaljevanju …

- Oglas -

Vitamini in minerali za lase

Vitamini iz skupine B

Verjetno najpomembnejšo vlogo pri ohranjanju zdravih las igrajo vitamini iz skupine B, še posebej pa vitamina B3 in B7 (znan tudi kot biotin). Zaradi pomanjkanja vitamina B3 lahko postanejo lasje lomljivi in brez sijaja, premalo vitamina B7 pa lahko povzroči prekomerno izpadanje las oziroma upočasni njihovo rast. Ob težavah z lasmi se tako pogosto priporoča uživanje prehranskega dopolnila, ki vsebuje različne B-vitamine.

Železo

Zagotovo veste, da je železo eden najpomembnejših mineralov za naše telo, saj je nujno za zadostno oskrbo celic s kisikom. Med tipične znake pomanjkanja železa sodi povečana utrujenost, precej pogost simptom nezadostnega vnosa pa je lahko tudi prekomerno izpadanje las.

Vitamin C

V našem telesu ima vitamin C ogromno pomembnih nalog, na primer sodelovanje pri krepitvi imunskega sistema in izboljšanje absorpcije železa. Med drugim pa je nujen tudi za tvorbo beljakovine, imenovane kolagen. Kot je znano, kolagen poskrbi za čvrsto, napeto kožo, koristen pa je tudi za naše lase. Z uživanjem večjih količin vitamina C lahko tako pripomorete k temu, da bodo vaši lasje lepi, zdravi in močni. To je tudi posledica dejstva, da je vitamin C zelo močan antioksidant.

Cink

- Oglas -

Med minerali je poleg železa za lase zelo pomemben tudi cink. Sodeluje namreč pri obnovi poškodovanih las, predvsem pa pri tem, da lojnice ob lasnih mešičkih delujejo pravilno – da torej izločajo ravno prav maščobe. Pri ljudeh, ki se soočajo s prekomernim izpadanjem las, se nemalokrat ugotovi, da jim primanjkuje prav cinka.

Vitamin D

Za lase zelo pomemben pa je tudi vitamin D, znan tudi kot »sončni vitamin«. Običajno ga povezujemo predvsem z zdravjem kosti, vendar pa je koristen tudi za naše lase. Ena izmed posledic pomanjkanja vitamina D naj bi bilo tako prav prekomerno izpadanje las. Raziskave kažejo celo, da naj bi vitamin D pomagal pri zaščiti naših lasnih mešičkov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×