Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.
ŽivaliPred kratkim umrl še zadnji severni beli nosorog na svetu

Pred kratkim umrl še zadnji severni beli nosorog na svetu

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjem času vse večjemu številu živalskih vrst grozi izumrtje, večinoma zaradi nespametnih človeških potez. Zdi se, da je izumrtje še posebej blizu za eno izmed teh vrst. Nedavno tega je namreč umrl zadnji še živeči samec severnega belega nosoroga. Tako ostajata živi le še dve samici, ki pripadata omenjeni vrsti.

- Oglas -

Zadnji beli nosorog

Shranjeni genski material pušča nekaj upanja

Smrt Sudana, kot je bilo ime zadnjemu samcu severnega belega nosoroga, sicer ni bila povsem nepričakovana. Star je bil namreč kar 45 let, kar je za to živalsko vrsto zelo visoka starost. Poleg tega je bil tudi bolan. Soočal se je s hujšo okužbo noge in z drugimi zapleti, povezanimi s staranjem. Tako v naravnem rezervatu v Keniji, kjer je Sudan preživel zadnja leta svojega življenja, na koncu niso imeli druge možnosti, kot da ga uspavajo. Za njim ostajata še dve samici, Najin in Fatu, s katerimi Sudan ni imel potomcev. Shranili so sicer Sudanov genski material, zato ostaja drobno upanje, da bi bilo mogoče v prihodnosti vendarle »obuditi« vrsto severnega belega nosoroga, ki je trenutno le še korak oddaljena od popolnega izumrtja.

Trenutno stanje v veliki meri posledica človeškega pohlepa

V preteklosti je sicer severni beli nosorog živel na precej velikem območju Afrike. Še leta 1960 je bilo na svetu približno 2000 predstavnikov te vrste. Vendar pa sta vojna in lov na severne bele nosoroge pustila posledice. Še posebej v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja so se mnogi poskušali dokopati do rogov nosorogov, ki so se nato uporabljali za izdelavo različnih predmetov ali v zdravilstvu, saj ponekod verjamejo, da imajo ti rogovi posebno moč.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×