Vrt & VrtnarjenjeŽivali v vrtu so lahko tudi koristne

Živali v vrtu so lahko tudi koristne

MORDA VAS ZANIMA

Vsi, ki imate doma vrt veste kako neprijetno je, ko vaše pridelke in celoletni trud napadejo škodljivci. Priporočamo vam, da se v boj proti njim ne podajate z raznimi kemikalijami ampak poskušajte z naravnimi pristopi in proizvodi. Med drugim obstaja kar nekaj živalskih vrst, ki so dejansko koristne za vaš vrt in vam svetujemo, da jih ne iztrebljate ali kakorkoli drugače preganjate.
Jež
Na samem začetku, ko je vrt še v nastanku, je prisotnih živih bitij občutno manj, kakor kasneje, ko se prične vrt razvijati. Pričakovano je, da več kot je kultur na vrstu, več živalskih vrst se bo pojavljalo na njem. Za mnoge živalske vrste je ravno vrt območje domovanja ali skrivališča. Škodljivcev je malo morje in tisti, ki ste vsakodnevno aktivni na vrtu ste z mnogimi izmed njih že seznanjeni. Malo manj poznane pa so vam verjetno koristne živalske vrste.
  • Najbolj koristne živali verjeli ali ne, so ravno ptice siničke, ki se prehranjujejo z gosenicami (te najdemo v zelju, na vrtnicah in ostalih rastlinah). Njim sledijo škorci, ki uspešno iztrebijo gosenice, črve in ostale insekte iz našega vrta. Kljub temu, da vam delajo škodo in preglavico na češnjah, pa so toliko bolj koristni na vašem vrtu. Zato je zelo priporočljivo, da na drevesa pritrdimo valilnice in s tem povečamo možnosti za iztrebljanje škodljivcev.
  • Druga zelo koristna vrsta živali za naš vrt, so prav gotovo vsem znani ježi. Gre za ene najbolj koristnih pomočnikov vrta, saj se prehranjujejo z žuželkami. Večja možnost, da vas obišče ta bodičasti štirinožni prijatelj je, če imate kje v bližini vrta kakšen večji kup listja in dračja. Ježeki si namreč najraje uredijo domovanje med suhimi vejami, v kompostu ali pod skladovnico drv.
  • Naj se sliši še toliko »nagravžno« in čudno, vendar so na vrtu tudi več kot dobrodošle žabe in krastače. Zakaj? Zato, ker uničijo veliko polžev, črvov in insektov.
  • Tudi pikapolonice so izjemno koristne za naš vrt, saj dnevno uničijo na stotine listnih uši, ki so še kako škodljive. Zato bodite pazljivi pri iztrebljanju listnih uši, da ne boste s škropivi iztrebili tudi koristne in nič krive pikapolonice.
  • Nikakor ne smemo pozabiti tudi na zemeljske hrošče. Njihove ličinke se namreč  prehranjujejo z bubami, ličinkami in gosenicami pa tudi s polži. Manjši hrošči pa si za hrano iščejo  pršice ter listne uši.
  • Pajki so še ena izmed koristnih živalskih vrst, saj pospravljajo nezaželene insekte.
  • Ne boste verjeli ampak tudi krt je dejansko lahko koristen, saj iztreblja črve, žuželke in insekte.
Na podlagi opazovanj in izkušenj je potrjeno, da se v naravi lahko marsikaj uredi brez človekovega nasilnega poseganja vanjo.  Vsa prizadevanja za uničenje sleherne mušice ali zatiranje vsake bolezni na vrtu so povsem nepotrebna in škodljiva. Raznoliko število živalskih vrst na vrtu ureja naravno ravnovesje. Bio ali naravni vrt je v primerjavi s tistim na katerem za urejenost in red skrbijo kemikalije, videti neurejen. Vendar to nič ne de, saj je dejansko bujna rast znak zdravja in prisotnosti koristnih živali.

NAJNOVEJŠE