Zdravje & prehranaZimski triki, s pomočjo katerih vam bo prijetno toplo

Zimski triki, s pomočjo katerih vam bo prijetno toplo

MORDA VAS ZANIMA

Sodite med tiste, ki jih zelo pogosto zebe precej bolj od večine ljudi? Z majhnimi, zelo preprostimi triki lahko poskrbite, da vam bo prijetno toplo, tudi ko se zunanje temperature spustijo zelo nizko. Gre za trike, ki so uporabni tako takrat, ko se odpravite ven, kot med preživljanjem časa v varnem zavetju vašega doma.

- Oglas -

Toplota v zimskem času

Vedno najprej ogrejte sebe, šele nato stanovanje

Verjetno ob prihodu v mrzlo stanovanje najprej razmišljate o tem, kako čim hitreje ogreti prostor. Če ogrevanje vašega doma ni avtomatizirano, se verjetno začnete najprej ukvarjati z radiatorji, kaloriferji ipd. Vendar pa je precej boljši pristop ta, da si najprej vzamete nekaj sekund in si nadenete dodaten sloj oblačil, tople nogavice in pristavite vodo za čaj, ki vas bo prijetno pogrel. Pomembno je namreč, da najprej poskrbite za neposredne ukrepe, ki bodo ogreli vaše telo, saj bo tako učinek precej hitrejši. Šele nato se začnite ukvarjati z ogrevanjem prostora.

Vedno nosite kapo

Morda se vam zdijo tople rokavice in šal osnova, kapa pa za vas ni pretirano pomemben zimski dodatek. Vendar lahko brez kape vaše telo po nepotrebnem izgublja precej toplote. Poskusite se torej navaditi na to, da pozimi vedno nosite kapo, čeprav se vam morda zdi, da zunaj ni tako mrzlo. Opazili boste, da vas ne bo začelo zebsti tako hitro kot običajno. Vas skrbi, da bi vam kapa uničila pričesko? Omislite si lahko modne naušnike, ki so zelo praktični, če se želite izogniti naelektrenim lasem in podobnim težavam.

Izmenično prhanje s toplo in hladno vodo

Kadar nas zebe, je verjetno ena izmed stvari, ki si jih najbolj želimo, topla prha. Vendar pa je lahko v resnici učinek precej boljši, če se odločite za prhanje, ki temelji na izmenjevanju tople in hladne vode. To bo namreč izboljšalo vašo prekrvavitev, zaradi česar vas bo precej manj zeblo.

Začnite z obiskovanjem savne

- Oglas -

Savna nikakor ni namenjena le sproščanju, ampak ima lahko tudi ogromno pozitivnih vplivov na naše zdravje. Ker obiski savne pomagajo pri pospeševanju prekrvavitve, so še posebej priporočljivi za tiste, ki jih pogosto zebe. To pa je tudi idealna priložnost, da pomagate svojemu telesu pri razstrupljanju – z rednim obiskovanjem savne se bo namreč vaš organizem precej lažje znebil škodljivih snovi, ki se lahko sicer zelo hitro nakopičijo in nam začnejo povzročati težave.

Pomagajte si s tubo za plavanje (plavalno peno)

Se sprašujete, kaj ima plavalna pena/tuba z zimskim časom? Čeprav gre v osnovi za pripomoček, ki ga povezujemo z morjem, soncem in poletjem, vam lahko pride zelo prav tudi pozimi. Skozi naša okna in vrata – še posebej če niso najnovejša – se lahko v stanovanje zelo hitro prikrade mrzel zrak. Da bi preprečili prepih oziroma izgubo toplotne energije, lahko uporabite kar plavalno peno, če pri roki nimate posebnih pripomočkov za zaustavljanje prepiha, ki so danes sicer na voljo v mnogih trgovinah.

Čevlji in sušilnik za lase – zmagovalna kombinacija

Če se boste pred odhodom od doma obuli v mrzle čevlje, bodo ti ohladili vaša stopala, posledično pa vas bo verjetno večino časa zeblo. Pomagate si lahko z zelo preprostim trikom. Notranjost čevljev lahko zelo hitro segrejete kar s sušilnikom za lase, preden jih obujete. To vam ne bo vzelo več kot minuto, vaša stopala pa bodo topla še dolgo po odhodu od doma, tudi če bo zunaj zelo mrzlo.

Uporabljajte termofor

Omenili smo že, da je pogosto pomembnejše neposredno segrevanje telesa kot ogrevanje prostora. Pri tem vam lahko uspešno pomaga tudi dobri stari termofor. Nakup tega zelo preprostega, a obenem izjemno koristnega pripomočka se vam tako zagotovo splača.

NAJNOVEJŠE