0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZdravilni okusi

Zdravilni okusi

MORDA VAS ZANIMA

Šest osnovnih okusov: slano, kislo, trpko, sladko, pekoče in grenko vnaša neposredno ob zaznavanju preko čutila okusa v organizem življenjsko energijo.

- Oglas -

Kadar smo lačni in oslabeli zaradi preskočenega obroka in napornega dela, nam že trenutni vnos hrane da novo moč, še preden ta hrana sploh pride do želodca, se prebavi in organizem dejansko oskrbi s kalorijami. Zaznavanje okusa že samo po sebi polni organizem z življenjsko energijo in uravnava delovamje naravnih načel.

Zaželeno je, da vsak obrok vsebuje vsaj prikrito kombinacijo vseh osnovnih šestih okusov, ki se seveda spojijo v posebno simfonijo okusa; to organizem obilno polni z življenjsko energijo. Uživajmo sveže pripravljeno hrano, izogibajmo se pregrevanju in temu, kar je ostalo od prejšnjega dne.

Okusi bistveno vplivajo na čustveno razpoloženje in telesno stanje organizma.

- Oglas -

Sladka hrana daje občutek čustvenega zadovoljstva, zmanjšuje žejo, umirja nervozo in zračno načelo ter gasi ogenj pri neravnotežjih ognjenega načela. Preveč sladkega povečuje zemeljsko načelo, kopiči sluz ter povzroča zaspanost, lenost, otopelost ter porast telesne teže. Telo hladi.

Slano čustveno poživlja in spodbuja apetit, če pretiravamo, pa je učinek ravno nasproten.

Pri povišanem krvnem pritisku sol neposredno ne škoduje, prekomerna uporaba soli pa telo notranje segreva in povzroča neravnotežje ognjenega načela ter z njim povezano vzkipljivost, prepirljivost in agresijo, kar vpliva na stres in povišan krvni pritisk.

Kisla hrana vpliva na oster intelekt, če z njo pretiravamo, pa nas dela zlovoljne in zavistne; znana je fraza, da je nekdo kisel kot kumara. Poživlja izločanje prebavnih sokov in veča tek. Kljub temu, da osvežuje, povečuje ognjeno načelo in žejo. Podobno sol prispeva k zadrževanju tekočine v telesu in nas dela težke, s čimer jača zemeljsko načelo. Preveč kisle hrane, kot je jogurt, sir in vsa fermentirana hrana, povzroča zgago in težave s kislino v telesu, želodčne čire, težave s kožo in motnje v kemizmu krvi.

- Oglas -

Pekoča hrana segreva, povzroča žejo ter poživlja telo in čustva. Začinjen humor je lahko osvežilen, zelo hitro pa lahko postane preoster in destruktiven. Pikantna hrana suši in izpira sluz iz telesa. Učinek odpiranja in izpiranja tkiva je izjemno koristen pri težavah z bronhitisom, astmo in sinusi. Čisti kožo in ugodno deluje pri neravnotežjih zemeljskega načela. Ker telo suši,  povečuje zračno načelo. Preveč pikantnega povzroča otekline in bolečine, draži kožo in nas dela nemirne.

Grenka hrana je lahka, hladi in suši, kar je idealno poleti. Veča budnost, v prekomernih količinah pa čustveno zagrenjenost, pomanjkanje zadovoljstva, nestabilnost, lažen občutek slabosti, suho kožo in glavobole. Poživlja počasno prebavo, zmanjšuje tek in telesno težo. Ker suši, umirja neravnotežja zemeljskega načela.

Trpka hrana umirja in pomaga, da pridemo k sebi. Če z njo pretiravamo, lahko postanemo suhoparni in brez čustvene topline. Hladi, suši in vleče usta skupaj. Povečuje zračno načelo. Jabolka, hruške, kuhano zelje ter mokast okus graha in fižola povzročajo vetrove v črevesju ter napihujejo spodnji del trebuha. Ker telo suši, je trpka hrana primerna pri neravnotežjih zemeljskega in ognjenega načela …

.

NAJNOVEJŠE