DomovZdravje & prehranaZdravilni češnjevi peclji: Zaklad narave, ki ga pogosto spregledamo

Zdravilni češnjevi peclji: Zaklad narave, ki ga pogosto spregledamo

Poletje je čas osvežitve, toda ali ste vedeli, da so prav češnjevi peclji podcenjen zaklad pri naravnem zdravilstvu? Zadnje raziskave potrjujejo, da imajo močan diuretični, protivnetni in antioksidativni učinek. Ujemite trenutno sezono in preberite, kako sušeni peclji lahko lajšajo ledvične težave, pripomorejo k lepši koži in celo podpirajo proces staranja kože.

Kaj vsebujejo češnjevi peclji?

Češnjevi peclji so bogat vir:

  • Flavonoidov (katehini, antocianini)
  • Fenolnih kislin
  • Kalija in taninov

Te snovi imajo pomembne biološke učinke – zmanjšujejo oksidativni stres, delujejo protivnetno in podpirajo delovanje sečil.

Zdravilni učinki češnjevih pecljev

1. Naravni diuretik

Peclji pomagajo spodbuditi izločanje vode iz telesa brez večjih izgub elektrolitov, kar lahko pripomore pri:

  • zadrževanju vode
  • blagih edemih
  • razstrupljanju telesa

2. Podpora sečilom in ledvicam

Tradicionalno se uporabljajo za lajšanje:

  • vnetij mehurja
  • občutka pekočega uriniranja
  • začetnih težav z ledvičnimi kamni

Raziskave potrjujejo, da lahko ekstrakt pecljev zmanjša nastanek kalcijevih kristalov, povezanih z ledvičnimi kamni.

3. Protivnetno in antioksidativno delovanje

Vsebujejo spojine, ki lahko:

  • zmanjšajo vnetne odzive
  • ščitijo celice pred prostimi radikali
  • podprejo zdravje kože in počasnejše staranje

Kako pripravimo čaj iz češnjevih pecljev?

Koliko češenj ste pojedli in pri tem zavrgli zdravilni del, ki se je uporabljal že v starem ljudskem zdravilstvu? Češnjevi peclji naj bi zdravila vnetje sečil, pomagala v boju proti ledvičnim kamnom ter blažila diarejo. Ponujamo vam recept za čaj s katerim boste blažili omenjene simptome.

Sušenje in shranjevanje:

  • Peclje temeljito operemo in posušimo pri največ 40 °C
  • Hranimo jih v papirnatih vrečkah ali steklenih kozarcih, zaščitenih pred svetlobo in vlago

Priprava čaja:

  • 1 čajna žlička suhih zdrobljenih pecljev
  • 250 ml vrele vode
  • Namakamo 10–15 minut, nato precedimo

Priprava:

Čez zdrobljene češnjeve peclje prelijte vrelo vodo. Namakajte jih 10-15 minut in nato precedite. Čaj uživajte še topel, po obroku. Pijemo 1–2 skodelici dnevno, največ 14 dni zapored.

Več o češnjah pa najdete tukaj.

Jolanda Kramar
Jolanda Kramar
Jolanda Kramar je novinarka in publicistka z zanimanjem za zdrav življenjski slog, ekologijo ter domače pripravke, s katerimi si lahko olajšamo življenje in podpramo zdravje. Zanimata pa jo tudi astrologija ter lepota.

NAJNOVEJŠE