Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.
ŽivaliZavetišče za živali, o katerem govori vsa Slovenija

Zavetišče za živali, o katerem govori vsa Slovenija

MORDA VAS ZANIMA

O zgodbi zavetišča za zapuščene živali v Sv. Antonu pri Kopru so v minulih tednih poročali malodane vsi slovenski mediji. Lastnice zavetišča, obalne občine, so po inšpekcijskem nadzoru, ki je pokazal na neurejenost zavetišča, po hitrem postopku razdrle pogodbo z Obalnim društvom proti mučenju živali, ki je z zavetiščem upravljalo 12 let, in ga z julijem predale v začasno upravljanje koprski komunali.

- Oglas -

Inšpektor je po rednem pregledu zavetišča novembra 2014 odredil ukrepe, povezane predvsem z ureditvijo prostora za veterinarske storitve in vodenjem zakonsko določenih evidenc. Ko je v juniju 2015 opravil kontrolni pregled, je ugotovil, da stranka do postavljenega roka ni izvršila vseh odrejenih ukrepov in hkrati ni imela veljavne pogodbe za izvajanje veterinarske oskrbe v zavetišču, kar pa je pogoj za obratovanje. V skladu s temi ugotovitvami je bila zavetišču izdana odločba, s katero so ODPMŽ prepovedali sprejemanje novih živali in v 30 dneh odredili oddajo vseh, ki so bile takrat v zavetišču.

Obalno zavetišče

Kot je pojasnila predsednica ODPMŽ Andrea Bogataj Krivec, v zavetišču niso imeli plačanega administratorja, ki bi sproti skrbel za papirje. Te so urejali naknadno in ravno to so jim očitali inšpektorji, je menila. Na sklep veterinarske inšpekcije so se v ODPMŽ pritožili, a pritožba odločbe ne zadrži.

Zavetišče v upravljanje komunali

Koprski svetniki so že v maju sprejeli spremembo odloka, ki bi Komunali Koper omogočila upravljanje zavetišča brez razpisa. Napoved, da bo zavetišče v upravljanje prevzelo komunalno podjetje, je pri marsikom naletela na buren odziv. Z namero koprske občine bi morali soglašati tudi v občinskih svetih ostalih obalnih občin, a se je tam s soglasjem zataknilo. Med čakanjem na potrditev odloka s strani ostalih občin so se v ODPMŽ lotili zbiranja podpisov, na podlagi katerih bi v občinah, ki bi sprejele odlok, lahko izvedli referendum. Uspelo jim je zbrati več kot 10.000 podpisov podpore.

Podporniki ustavili poskus primopredaje

- Oglas -

Župani treh obalnih občin lastnic zavetišča, Mestne občine Koper, Izole in Pirana, so 19. junija preklicali upravljavsko pogodbo z ODPMŽ, ki bi sicer potekla 30. junija. Kot so navedli, je bilo razdrtje pogodbe povezano z obiskom inšpekcije, ki je ugotovila nepravilnosti in izdala odločbo. Poleg neurejenosti zavetišča, kar je potrdil inšpekcijski nadzor, so občine zavetišču očitale tudi netransparentnost. Te očitke so v ODPMŽ ostro zavrnili.

junija bi moralo priti do prevzema delovanja zavetišča, a so primopredajo preprečili podporniki društva, ki so o dogajanju izvedeli prek socialnih omrežij. V naslednjih dneh so se člani ODPMŽ z grenkobo ločili od zavetišča. Vse živali so preselili, izpraznili azil in njegov ključ na občino poslali po pošti. Po prejetju ključa so delavci Komunale Koper začeli z vzdrževalnimi deli in obnovo zavetišča. Komunala je s 1. julijem postala začasni upravljavec zavetišča.

Kot meni koprska svetnica in notarka Polka Bošković, sklep županov o takojšnji prekinitvi upravljavske pogodbe z ODPMŽ pravno ne zdrži. Kot je navedla, je bil ta sklep sprejet predvsem na podlagi odločbe inšpekcije, na katero se je društvo pritožilo in zato ni pravnomočna.

Obalno zavetišče

V Sv. Antonu otvoritev, na Titovem trgu protest

Z družabnim dogodkom so v petek za obiskovalce odprli prenovljene prostore obalnega zavetišča. V koprski občini so prepričani, da bo zavetišče v rokah komunale delovalo bolje in z nižjimi stroški. Zagotavljajo, da živali po 30 dneh v zavetišču ne bodo evtanazirali, tako kot je bila tudi dosedanja praksa v zavetišču. Stroške za veterinarske storitve zavetišča bodo znižali z zaposlitvijo veterinarja, ki bo skrbel za živali. Komunala je veterinarko že zaposlila.

Ko je v Dvorih potekalo odprtje prenovljenega zavetišča, se je na Titovem trgu v Kopru v podporo ODPMŽ zbrala množica okoli 300 ljudi. Kot je na shodu pojasnila predsednica društva Andrea Bogataj Krivec, se bojijo za prihodnost živali, saj vodstvo MOK po njihovem mnenju dela zgolj za lastno korist. Bogataj Krivčeva je mnenja, da se v ozadju te zgodbe skrivajo kadrovski apetiti koprskega župana Borisa Popoviča. V društvu so pojasnili, da so jim podtaknili kup nepravilnosti, za katere so po njihovih besedah odgovorne občine kot lastnice zavetišča. Občine, ki so ODPMŽ očitale slabo gospodarjenje, so vprašali, kje so bile do sedaj z urejanjem zavetišča. Po njihovih navedbah letni prihodki iz občinskih proračunov niso zadoščali niti za kritje osnovnih stroškov azila.

Do kdaj bo Komunala Koper interventno upravljala z zavetiščem, ni znano. Po besedah Popoviča se mora koprska občina zdaj dogovoriti z občinama solastnicama zavetišča glede priprave razpisa ali neposredne podelitve koncesije. V ODPMŽ so napovedali, da se bodo na naslednji razpis za upravljanje zavetišča prijavili.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×