Ekologija & okoljeVse pogostejši vročinski valovi in pozivi k ukrepom

Vse pogostejši vročinski valovi in pozivi k ukrepom

MORDA VAS ZANIMA

Države po svetu naj vzpostavijo opozorilne sisteme, s katerimi bi zmanjšali zdravstvena tveganja, ki jih prinašajo vse pogostejši vročinski valovi, se glasi poziv iz Združenih narodov.

- Oglas -

Zaradi podnebnih sprememb prihaja do vse pogostejših vročinskih valov, ki so za nameček vedno bolj intenzivni in s tem tudi nevarni. Svetovna zdravstvena organizacija in Svetovna meteorološka zveza sta prvič združili moči in oblikovali smernice, namenjene strokovnjakom in oblastem, v katerih svetujejo, kako zmanjšati zdravstvena tveganja povezana z vročinskimi valovi, s katerima se trenutno spopadata Evropa in Azija.

vročinski valovi

Vzpostaviti je treba opozorilni sistem

Njihovo osrednje priporočilo je vzpostavitev opozorilnega sistema, s katerim bi ljudem izpostavili zdravstvena tveganja, ki jih prinašajo vročinski valovi in jih obvestili, kako ravnati in se zaščititi v času trajanja vročinskega vala. Takšni sistemi so v številnih razvitih državah sicer že stalnica in nekaj povsem običajnega. Medtem ko so drugod po svetu neobičajna praksa, pojasnjujejo v Svetovni zdravstveni organizaciji. Ena takih držav je denimo Pakistan, v katerem je vročinski val v minulih dneh terjal več kot 1200 življenj. Samo mesec dni pred katastrofo v Pakistanu pa je vročinski val v Indiji odnesel več kot 2000 življenj.

Vročinski valovi tudi tam, kjer jih doslej ni bilo

Opozorilne sisteme naj razvijejo tudi v državah, ki jih vročinski valovi običajno ne prizadenejo, saj bi jim to omogočilo hitrejše opozarjanje prebivalstva in pripravo bolnišnic v primeru, da do vročinskega vala pride, še svetujejo v obeh organizacijah. Kot navajajo, se bodo vročinski valovi v prihodnosti namreč pojavljali tudi tam, kjer jih v preteklosti ni bilo. Izpostavili so tudi urbano okolje, v katerem so temperature običajno višje kot drugod, kar predstavlja še dodatno tveganje ta ranljivejši skupini starejših in bolnikov.

Kdaj sploh razglasijo vročinski val?

- Oglas -

Vročinski val nima enotne definicije. Razglasijo ga glede na temperaturo, ki se razlikuje od običajne na nekem področju. Običajno ga razglasijo v času neobičajno visokih tako dnevnih kot nočnih temperatur, tako stanje pa traja najmanj dva dni.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×