Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Ekologija & okoljeVse pogostejši vročinski valovi in pozivi k ukrepom

Vse pogostejši vročinski valovi in pozivi k ukrepom

MORDA VAS ZANIMA

Države po svetu naj vzpostavijo opozorilne sisteme, s katerimi bi zmanjšali zdravstvena tveganja, ki jih prinašajo vse pogostejši vročinski valovi, se glasi poziv iz Združenih narodov.

- Oglas -

Zaradi podnebnih sprememb prihaja do vse pogostejših vročinskih valov, ki so za nameček vedno bolj intenzivni in s tem tudi nevarni. Svetovna zdravstvena organizacija in Svetovna meteorološka zveza sta prvič združili moči in oblikovali smernice, namenjene strokovnjakom in oblastem, v katerih svetujejo, kako zmanjšati zdravstvena tveganja povezana z vročinskimi valovi, s katerima se trenutno spopadata Evropa in Azija.

vročinski valovi

Vzpostaviti je treba opozorilni sistem

Njihovo osrednje priporočilo je vzpostavitev opozorilnega sistema, s katerim bi ljudem izpostavili zdravstvena tveganja, ki jih prinašajo vročinski valovi in jih obvestili, kako ravnati in se zaščititi v času trajanja vročinskega vala. Takšni sistemi so v številnih razvitih državah sicer že stalnica in nekaj povsem običajnega. Medtem ko so drugod po svetu neobičajna praksa, pojasnjujejo v Svetovni zdravstveni organizaciji. Ena takih držav je denimo Pakistan, v katerem je vročinski val v minulih dneh terjal več kot 1200 življenj. Samo mesec dni pred katastrofo v Pakistanu pa je vročinski val v Indiji odnesel več kot 2000 življenj.

Vročinski valovi tudi tam, kjer jih doslej ni bilo

Opozorilne sisteme naj razvijejo tudi v državah, ki jih vročinski valovi običajno ne prizadenejo, saj bi jim to omogočilo hitrejše opozarjanje prebivalstva in pripravo bolnišnic v primeru, da do vročinskega vala pride, še svetujejo v obeh organizacijah. Kot navajajo, se bodo vročinski valovi v prihodnosti namreč pojavljali tudi tam, kjer jih v preteklosti ni bilo. Izpostavili so tudi urbano okolje, v katerem so temperature običajno višje kot drugod, kar predstavlja še dodatno tveganje ta ranljivejši skupini starejših in bolnikov.

Kdaj sploh razglasijo vročinski val?

- Oglas -

Vročinski val nima enotne definicije. Razglasijo ga glede na temperaturo, ki se razlikuje od običajne na nekem področju. Običajno ga razglasijo v času neobičajno visokih tako dnevnih kot nočnih temperatur, tako stanje pa traja najmanj dva dni.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×