DomovEkologija & okoljeVse pogostejši vročinski valovi in pozivi k ukrepom

Vse pogostejši vročinski valovi in pozivi k ukrepom

Države po svetu naj vzpostavijo opozorilne sisteme, s katerimi bi zmanjšali zdravstvena tveganja, ki jih prinašajo vse pogostejši vročinski valovi, se glasi poziv iz Združenih narodov.

- Oglas -

Zaradi podnebnih sprememb prihaja do vse pogostejših vročinskih valov, ki so za nameček vedno bolj intenzivni in s tem tudi nevarni. Svetovna zdravstvena organizacija in Svetovna meteorološka zveza sta prvič združili moči in oblikovali smernice, namenjene strokovnjakom in oblastem, v katerih svetujejo, kako zmanjšati zdravstvena tveganja povezana z vročinskimi valovi, s katerima se trenutno spopadata Evropa in Azija.

vročinski valovi

Vzpostaviti je treba opozorilni sistem

Njihovo osrednje priporočilo je vzpostavitev opozorilnega sistema, s katerim bi ljudem izpostavili zdravstvena tveganja, ki jih prinašajo vročinski valovi in jih obvestili, kako ravnati in se zaščititi v času trajanja vročinskega vala. Takšni sistemi so v številnih razvitih državah sicer že stalnica in nekaj povsem običajnega. Medtem ko so drugod po svetu neobičajna praksa, pojasnjujejo v Svetovni zdravstveni organizaciji. Ena takih držav je denimo Pakistan, v katerem je vročinski val v minulih dneh terjal več kot 1200 življenj. Samo mesec dni pred katastrofo v Pakistanu pa je vročinski val v Indiji odnesel več kot 2000 življenj.

Vročinski valovi tudi tam, kjer jih doslej ni bilo

- Oglas -

Opozorilne sisteme naj razvijejo tudi v državah, ki jih vročinski valovi običajno ne prizadenejo, saj bi jim to omogočilo hitrejše opozarjanje prebivalstva in pripravo bolnišnic v primeru, da do vročinskega vala pride, še svetujejo v obeh organizacijah. Kot navajajo, se bodo vročinski valovi v prihodnosti namreč pojavljali tudi tam, kjer jih v preteklosti ni bilo. Izpostavili so tudi urbano okolje, v katerem so temperature običajno višje kot drugod, kar predstavlja še dodatno tveganje ta ranljivejši skupini starejših in bolnikov.

Kdaj sploh razglasijo vročinski val?

Vročinski val nima enotne definicije. Razglasijo ga glede na temperaturo, ki se razlikuje od običajne na nekem področju. Običajno ga razglasijo v času neobičajno visokih tako dnevnih kot nočnih temperatur, tako stanje pa traja najmanj dva dni.

- Oglas -
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×