Feng ลกui je zakladnica pravil in praktiฤnih nasvetov za ureditev zdravega bivalnega okolja. Veฤinaย teh nasvetov je sploลกne narave in veljajo za vsakogar, drugi pa so vezani na konkretno osebo. V sledeฤem prispevku gre manj za konkretne modele urejanja prostora kot za stanje naลกega duha, na osnovi katerega se odloฤamo, katere stvari sodijo v naลก dom. Mnogi od omenjenih vplivov se nahajajo v naลกi podzavesti in jih zato le malo ljudi upoลกteva.
Kuhinja โ srce hiลกe
Naลกe zdravje je v veliki meri odvisno od hrane, ki jo pripravljamo in jemo. Obvladovati umetnost kuhanja pomeni obvladovati umetnost ลพivljenja. Usoda in veliฤina vseh ljudi je zaznamovana in omejena z dnevno prehrano. Zato je kuhinja srce hiลกe. To je prostor, kjer preko ลพivil in naฤina njihove priprave in priprave raznolike in zdrave prehrane in najbolj vplivamo na naลกe zdravje.
Energija v kuhinji se odraลพa na jedeh. Zato mora biti atmosfera v kuhinji umirjena in sproลกฤena, obenem pa dovolj spodbudna, da zbudi veselje do kuhanja. Kuhinja naj bo tako prostorna, daย v njej lahko tudi udobno sedimo ali pa sodelujemo pri kuhinjskih opravilih. Prostor, ki je dobro osvetljen (vendar ne preveฤ slepeฤe), ki je vedno ฤist in pospravljen, nudi vabljivo okolje za kuhanje. Sveลพih ลพivil ne zapiramo v omare, ampak naj bodo vidna. Sklede z zelenjavo in sveลพim sadjem, kozarci z grahom in fiลพolom vzbujajo apetit in vabijo k kuhanju.
Lega
Kuhinja zahteva specifiฤno prostorsko umestitev glede na kompasno lego hiลกe v prostoru. Kuhinja naj ne bi bila v juลพnem delu hiลกe, ker preveฤ elementa ogenj povzroฤi, da v kuhinji zlahka zagori. ฤe je kuhinja na severozahodu, je treba ลกtedilnik postaviti izven tega obmoฤja, ker sicer na ลกtedilniku โzgori druลพinska sreฤaโ.
Vrata v kuhinjo naj ne bodo nasproti vhodnih vrat, ker to navaja stanovalce, da preveฤ jedo. Kuhinjska vrata naj tudi ne bodo nasproti vrat v sanitarije, da ne bi odpadna energija umazala hrane.
Osvetlitev
Dobra osvetlitev kuhinje je nujna. Okenske povrลกine naj zagotavljajo zadostne koliฤine naravne dnevne svetlobe. Naravna svetloba deluje vabeฤe in prijazno in ima prednost pred umetnimi luฤmi. Za umetno osvetlitev kuhinje pa so primerne tako navadne ลพarnice kot tudi cevaste ลพarnice, ฤe oddajajo celoten spekter svetlobe. Tisti del kuhinje, kjer delamo z ostrimi noลพi, potrebuje posebno dobro osvetlitev.
Materiali
Pod iz naravnega materiala, kot so parket in keramiฤne ploลกฤice, delovna miza iz granita, omare iz naravnega lesa in pletene koลกare delujejo v kuhinji bolj sproลกฤujoฤe kot gladki laminati, svetleฤe povrลกine in bleลกฤeฤa kovina.
Steklena vratca na kuhinjskih omaricah omogoฤajo boljลกo preglednost. V kuhinji drลพimo samo tisto posodo, ki jo vsakodnevno uporabljamo. Posodo za posebne priloลพnosti hranimo na drugem mestu.
Barve
V kuhinji so priporoฤljive tople pastelne barve pohiลกtva in bela barva zidov. Rdeฤa barva pohiลกtva ni primerna za kuhinjo, ker potem v kuhinji zlahka zagori. Za ljudi, ki ลพivijo zelo hektiฤno (vroฤiฤno) ลพivljenje, pa je kuhinja lahko tudi v modrih odtenkih, ki delujejo hladno in pomirljivo. Uporabimo lahko naravne barve za dom.
Razporeditev pohiลกtva
Najpomembnejลกa je lega ลกtedilnika. ล tedilnik naj bo naravnan na energijo tistega, ki kuha. Zelo pomembno je tudi, da je najmanj 70 cm oddaljen od pomivalnega korita, sicer se zakonca prepirata. ฤe pa tega ni moลพno zagotoviti, lahko postavimo vmes nekaj zelenega, na primer zelen podstavek ali pa na ploลกฤice nalepimo jabolko, izrezano iz zelenega papirja. ล tedilnik naj tudi ne bo zraven hladilnika ali nasproti hladilnika. ล tedilnik naj stoji tako, da tisti, ki kuha, vidi vrata. ฤe stoji s hrbtom proti vratom, naj postavi ogledalo ali bleลกฤeฤ pladenj tako, da v njem vidi dogajanje za seboj. ล tedilnik naj ne stoji pod WC ลกkoljko, kar se lahko zgodi, ฤe je nad kuhinjo kopalnica. V takem sluฤaju odpadna energija maลพe hrano, ki potem nima pravega okusa. Pri tem je zanimivo, da se veฤina ljudi niti ne zaveda, da imajo nad ลกtedilnikom WC ลกkoljko, pa jedi kljub temu niso okusne. Podzavest ve vse.
Priporoฤljivo je, da je kuhinja veฤja, da lahko tudi drugi pomagajo pri pripravi hrane. Lahko iz kuhinjskih elementov oblikujemo polotok ali otok, ki je dostopen z veฤ strani.. Tako postane kuhinja bolj druลพabna.
Feng ลกui mojstri odsvetujejo elektriฤne ลกtedilnike in mikrovalovne peฤice zaradi moฤnega tehniฤnega sevanja. ล tedilnik naj bo na plin ali na drva, seveda pa mora biti opremljen z dobro kuhinjsko napo, ki odvaja pline iz kuhinje.
Izogibajmo se ostrim robovom in kotom, posebej v obmoฤju ลกtedilnika, kjer se najveฤ gibljemo. Zato je priporoฤljivo, da ima kuhinjsko pohiลกtvo zaobljene robove. Noลพev nikar ne imejmo na polici, ฤetudi so v leseni kladi. Raje jih hranimo v predalu.
Majhna jedilna miza ali jedilni pult je v kuhinji priporoฤljiv, da ne pojemo zajtrka pred oknom ali pa kar mimogrede.
Med jedjo tudi ni dobro brati ฤasopisa ali gledati televizije, ker slabe novice slabo vplivajo na prebavo.
Stenska ura z dobro vidnimi ลกtevilkami je v kuhinji dober pripomoฤek za planiranje ฤasa pri pripravi hrane.
Rastline
Rastline in sveลพe cvetje so vez z naravo. Prinaลกajo lepoto v prostor, ki spodbudno vpliva na poฤutje in s tem na zdravje.
ฤistila
Namesto agresivnih ฤistil uporabljajmo naravna ฤistila za kuhinjo. Delovne povrลกine se najbolje oฤistijo s krpo in vroฤo vodo, ki smo ji dodali nekaj kapljic olja iz ฤajevca. V kuhinji je najveฤkrat prostor le za eno posodo, v kateri zbiramo kuhinjske odpadke, zato potrebujemo ลกe dodatno posodo za loฤeno zbiranje papirja, stekla, plastike, ki naj stoji v pomoลพnem prostoru. Tam najdejo prostor tudi sesalec in drugi pripomoฤki za vzdrลพevanje ฤistoฤe.
Jedilnica
Jedilnica je namenjena predvsem obedovanju. Ima moฤan vpliv na naลกe poฤutje in zdravje, ker tam v umirjenem okolju skupaj z druลพino ali partnerjem pouลพijemo obrok. Ni pomembna samo pojesti hrano, ampak pojesti hrano v prijetni druลพbi. Poleg tega se majhni otroci pri skupnih obedih zlahka nauฤijo lepega vedenja pri mizi in socialnih odnosov. V danaลกnjih ฤasih zelo teลพko pridemo do tega, da bi vse dnevne obroke pojedli skupaj, na vsak naฤin pa se moramo potruditi, da bomo vsaj enkrat dnevno obedovali skupaj. ฤe pa so druลพinski ฤlani starejลกi in imajo svoje obveznosti, lahko obedujejo skupaj enkrat tedensko, takrat pa v bolj prazniฤni atmosferi.
Jedilnica naj bo sproลกฤujoฤ, miren prostor brez moteฤih faktorjev, kot je televizijski sprejemnik ali pisalna miza. Jedilna miza naj ne stoji na ยปna prepihuยซ med vrati in oknom ali celo stekleno steno, ki omogoฤa pogled na prometno cesto ali igriลกฤe. V takem primeru si lahko pomagamo tako, da jedilni prostor zaลกฤitimo pred moteฤimi vplivi od zunaj z veฤjimi rastlinami.
Jemljite obede kot posebne trenutke dneva, uลพivajte in cenite hrano ter delo tistega, ki jo je pripravil. Pri jedilni mizi se seveda razpravlja tudi o dnevnih dogodkih, vendar brez bojevitega prizvoka. Jedilna miza tudi ni prostor za zmerjanje in podobno izลพivljanje ยปmoฤnejลกihยซ nad ostalimi ฤlani druลพine, kar je pri nas ลกe vedno prej folklora kot izjema.
Lepo pogrnjena miza v svetlem prostoru ustvari iz kosila prijeten doลพivljaj. ฤe jeste pri umetni luฤi, naj bo diskretna, vendar dovolj svetla, da lahko jasno vidite, kaj jeste. Sveฤe in sveลพe cvetje napravijo iz vsakega obeda nekaj posebnega.
S pomoฤjo barv lahko hitro spremenite razpoloลพenje. Rdeฤa in oranลพna barva delujeta toplo in veselo in spodbujata razgovor. Prt, prtiฤki in sveฤe v teh barvah delujejo ugodno. Jedilna miza naj bo velika ali pa naj nudi moลพnost, da jo poveฤate. Tako lahko povabite prijatelje na kosilo ali veฤerjo. Vibracije, ki se izmenjajo pri skupnem obedu, so zelo ugodne za izgraditev zdravih medsebojnih odnosov. Lesena miza je idealna, steklena pa deluje odbijajoฤe in pri marsikom vzbuja nelagodje, ker lahko skozi stekleno ploลกฤo vidi pod mizo. Tudi tla naj bodo iz naravnega lesa. V mediteranskih razmerah zelo ugodno delujejo na tleh keramiฤne ploลกฤe.
Vzemite si trenutek ฤasa, da se zahvalite za hrano. Tudi ฤe niste verni, lahko z majhnim ritualom, kot je priลพiganje sveฤe, ustvarite trenutek miru, ko se lahko telo sprosti in pripravi na uลพivanje hrane. Zahvalite se tudi kuharici ali kuharju, ki je jed pripravil. Pametno je jesti ob istem ฤasu, da se telo pripravi na uลพivanje hrane. ฤe nikoli ne vemo, kdaj bomo jedli, to lahko povzroฤi stres.
Regina S. Rant