DomovEkologija & okoljeZbirni center pod katedralo bo grel finske domove

Zbirni center pod katedralo bo grel finske domove

Po navadi so zbirni centri podatkov, oz. strežniki izredno energijsko potrošna poslopja. V bistvu kar 50% energije, ki jo potrebuje takšen center, porabi za samo hlajenje strežnikov. Zato se veliko proizvajalcev zadne čase osredotoča na to, kako naredti strežnike energijsko manj potrošne.

- Oglas -

Zato bi bilo skoraj idealno, če bi lahko vso to toploto, ki jo strežniki proizvedejo, uporabili za kaj bolj pametnega; npr. gretje domov?


Odvečna energija, ki jo strežniki proizvedejo na Finskem bo tako uporabljena za gretje domov v Helsinkih. Takšen center bo zgrajen pod katedralo Uspenki, kjer je bil v času vojne bunker. Odvečna toplota bo tako zajeta in prečrpana v mesto v cevi napolnjene z vodo, katere bo ta toplota segrela.

Takšen center je projekt podjetja Academica in bo lahko ogreval kar 500 večjih hiš. To pa je primerljivo z energijo, ki jo odda ena veternica.

- Oglas -
- Oglas -
- Oglas -
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×