Ekologija & okoljeZbirni center pod katedralo bo grel finske domove

Zbirni center pod katedralo bo grel finske domove

MORDA VAS ZANIMA

Po navadi so zbirni centri podatkov, oz. strežniki izredno energijsko potrošna poslopja. V bistvu kar 50% energije, ki jo potrebuje takšen center, porabi za samo hlajenje strežnikov. Zato se veliko proizvajalcev zadne čase osredotoča na to, kako naredti strežnike energijsko manj potrošne.

- Oglas -

Zato bi bilo skoraj idealno, če bi lahko vso to toploto, ki jo strežniki proizvedejo, uporabili za kaj bolj pametnega; npr. gretje domov?


Odvečna energija, ki jo strežniki proizvedejo na Finskem bo tako uporabljena za gretje domov v Helsinkih. Takšen center bo zgrajen pod katedralo Uspenki, kjer je bil v času vojne bunker. Odvečna toplota bo tako zajeta in prečrpana v mesto v cevi napolnjene z vodo, katere bo ta toplota segrela.

Takšen center je projekt podjetja Academica in bo lahko ogreval kar 500 večjih hiš. To pa je primerljivo z energijo, ki jo odda ena veternica.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×