Atlantski losos je eden izmed najbolj priljubljenih rib v kuhinji, saj je zelo primerna za pripravo različnih receptov. Losos je zelo okusen in ima veliko koristnih lastnosti, zaradi katerih je priporočljivo, da ga uživamo najmanj enkrat na teden.
Losos je riba, ki je bogata z omega tri maščobami, ki pomagajo zniževati holesterol v krvi ter preprečuje bolezni srca in ožilja. Znan je tudi po visoki vsebnosti vitaminov in mineralov, kot sta fosfor in selen. Poleg tega pomaga krepiti kosti, pomirja živce, preprečuje Alzheimerjevo bolezen.
Lososa lahko dimimo, kuhamo ali pečemo. V sušiju ga sicer najdemo surovega, ampak po navadi je pri nas nekako obdelan. Dimljenega uporabimo kot predjed ali v solati. V tem primeru se losos super ujeva s poprom, olivnim oljem in limono. Če boste lososa kuhali, naj postopek ne traja predolgo, saj se bi lahko tako uničile njegove koristne lastnosti. Losos je odličen tudi na žaru ali pečen, ampak tudi tukaj bodite pozorni na to, da ga ne pečete predolgo.
Ker smo na našem koncu navajeni jesti lososa na žaru ali pa v smetanovi omaki, imamo za vas inovativen recept, ki vam bo polepšal dan.
Karbonaro z lososom in praženimi mandlji pripravimo precej hitro, jed pa je slastna. Za štiri osebe potrebujete 350 gramov testenin, najbolje podolgovatih makaronov, imenovanih »penne«. Skuhate jih do vretja in jih pustite vreti največ pet minut, da bodo bile »al dente«, torej ne popolnoma razkuhane.
V vmesnem času narežite 200 gramov dimljenega lososa na kocke. V posodo vbijte dve jajci, ju zmešajte in dodajte malo popra, soli in muškatnega oreščka. Ko je zmes pripravljena, se lotimo praženja mandljev. V segreto ponev dajte žličko masla in nato še pest sesekljanih mandljev. Lahko si omislite tudi lističe mandljev.
Ko odcedite vodo iz testenin, postavite testenine na nizek ogenj, dodajte razžvrkljana jajčka, mandlje in losos. Mešajte dve minuti, da se vse testenine naužijejo lososove karbonare z mandlji.
Preverite tudi recept za polpete iz lososa tukaj.