0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZačimbe, ki bi morale svoje mesto imeti v vsaki kuhinji

Začimbe, ki bi morale svoje mesto imeti v vsaki kuhinji

MORDA VAS ZANIMA

Ali zdravnika obiščete vsakič, ko imate že najmanjše težave s prebavo ali ko se vas začenja lotevati prehlad? Ali veste, da imate odlične naravne pripravke lahko vedno pri roki kar v svoji domači kuhinji? Pripravili smo izbor štirih začimb, ki vam bodo v pomoč pri lajšanju številnih zdravstvenih tegob, poleg tega pa boste z njimi obogatili tudi okus svojih jedi.

- Oglas -

1. Ingver

To aromatično začimbo lahko uporabljate svežo ali v obliki prahu. Suh prah je sicer lažje shranjevati, sveža korenina pa je nekoliko bolj aromatična – kaj boste izbrali, pa je odvisno od vas. Ingver je odličen, kadar imate težave z vetrovi ali zaprtjem. Poleg tega pomaga tudi pri težavah z dihali (na primer ko imate gripo, prehlad ali vneto grlo). Ingver je tudi odlična pomoč pri slabosti, z njegovim uživanjem pa poskrbimo tudi za hitrejšo regeneracijo mišičnih vlaken.

Uporaba:

  • Sveže rezine ingverja: Na rezine ingverja kanite malo limetinega soka, dodajte ščep soli in uživajte. Na ta način boste poskrbeli za dobro prebavo.
  • Ingverjev čaj: Čaj iz korenine ingverja si pripravite tako, da nekaj centimetrov korenine olupite, nastrgate ali pa narežete na tanke kolobarje. Zavrite vodo, vanjo stresite ingver ter v pokriti posodi na počasnem ognju  pustite vreti od  15 do 20 minut. Čaj precedite. Lahko mu dodate še žlico medu in nekaj soka limone.
  • Ingverjeva pasta: Ingver v prahu zmešajte z vodo sobne temperature – vodo dodajate počasi, saj morate biti zmes gosta in podobna pasti. Pasto nanesite na razbolele mišice in pustite delovati od 5 do 10 minut, nato pa sperite z mlačno vodo.

2. Cimet

Ta sladka in aromatična začimba se odlično poda k različnim sladkim, prav tako pa tudi k slanim jedem. Cimet je odličen pri zaprtju in težavah z vetrovi, prav tako pa naj bi pomagal uravnavati krvi tlak in raven holesterola v krvi. Ta začimba prav tako krepi imunski sistem ter blaži tudi krče v času menstruacije.

- Oglas -

Uporaba:

  • Cimetov čaj: V skodelico vrele vode dodajte od pol do eno čajno žličko ingverja v prahu. Pustite stati približno 10 minut. Ko se čaj ohladi, mu dodajte žlico medu.
  • Cimet lahko vedno potresete po svojih najljubših jedeh.

3. Kurkuma

Seznam vseh pozitivnih lastnosti te pikantne začimbe je skoraj neskončen. Kurkuma podpira delovanje imunskega in prebavnega sistema, skrbi za zdravje jeter ter srčno-žilnega in živčnega sistema, nepogrešljiva pa je tudi pri težavah s sklepi. Številne raziskave kažejo, da ta sončno rumena začimba ugodno vpliva na številne bolezni, vključno z Alzheimerjevo boleznijo, rakom, osteoartritisom ter boleznimi srca in ožilja.

Uporaba:

  • Kurkuma se odlično poda k številnim jedem – zato naj le bo stalnica v vaši kuhinji.
  • Mleko iz kurkume: To mleko je odlično pri vnetem grlu. Pol jušne žlice dodajte v skodelico mleka in prevrite. Ko se mleko ohladi, mu lahko za boljši okus dodate še žličko medu.
  • Pasta iz kurkume: Kurkumo v prahu zmešajte z vodo sobne temperature. Pasto lahko nanesete na aknasto kožo ali boleče sklepe. Pri bolečih sklepih in mišicah lahko zmešate kurkumino in ingverjevo pasto. Po tem tretmaju si privoščite še toplo kopel, ki ste ji dodali skodelico sode bikarbone.
  • Čaj iz kurkume: Četrt čajne žličke kurkume v prahu stresite v približno 3 dl vode in pustite počasi vreti 10 minut. Ko se čaj ohladi, mu za boljši okus dodajte žlico medu.

4. Komarček

Komarček je sladka in aromatična začimba, ki jo odlikujejo antioksidantne in protivnetne lastnosti. Za uživanje je primerna celotna rastlina – vključno z gomoljem, steblom, listi in semeni. Komarčkova semena se veliko uporabljajo v ajurvedi, saj vplivajo na dobro prebavo, zmanjšujejo napenjanje in vzdržujejo zdravje sečil. Raziskave so celo pokazale, da naj bi imel komarčkov izvleček protirakave lastnosti.

- Oglas -

Uporaba:

  • Svež komarček nasekljajte (gomolj, steblo in liste) in ga rahlo podušite ter uporabite kot prilogo k različnim jedem.
  • Komarčkova semena na hitro prepražite, nato pa jih žvečite po vsakem obroku. Tako boste poskrbeli za dobro prebavo.
  • Jušno žlico komarčkovih semen stresite v približno 3 dl vode in pustite počasi vreti 10 minut. Ta čaj pomaga pri težavah s prebavo, hkrati pa deluje tudi protivnetno.
.

NAJNOVEJŠE