Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.
Ekologija & okoljeZa družbo brez odpadkov

Za družbo brez odpadkov

MORDA VAS ZANIMA

Organizacija Zero Waste Europe je objavila tri nove primre prakse, ki dokazujejo uspešen razvoj in implementacijo startegij brez odpadkov v Evropi. Dobri primeri prakse bi lahko predstavljali motivacijo drugim skupnostim, krajem in mestom, da premislijo o svojem odnosu do virov in si zastavijo lastne cilje na poti do družbe brez odpadkov.

- Oglas -

brez odpadkov

Med novimi objavljenimi primeri je poleg Capannorija v Italiji in Argentona v Španiji tudi naša Vrhnika. Ti primeri prakse dokazujejo, da sistemi preprečevanja nastajanja, ponovne uporabe in recikliranja odpadkov ustvarjajo delovna mesta, so prilagodljivi, znižujejo stroške in so prijazni do okolja in zdravja ljudi. Zero Waste koncept gre z roko v roki s koncepti čiste proizvodnje, odgovornostjo proizvajalcev ter programi minimizacije nevarnih odpadkov in odpadkov, ki jih je težko reciklirati. Ti praktični primeri strategij od spodaj navzgor predstavljajo nekaj najboljših decentraliziranih rešitev zniževanja onesnaževanja podnebja ter varčne rabe energije in naravnih virov.

Vrhnika je dober primer

ZeroWasteLogo“Primeri prakse dokazujejo, da je napočil čas za inovativne in izvedljive strategije, kot je koncept brez odpadkov. Ne glede na lokalne posebnosti so dober primer tega, kako kombinacija odločnih političnih odločitev, opolnomočenja skupnosti in sodelovanja, lahko vodijo do izjemnih rezultatov,” je komentirala Mariel Vilella, pomočnica direktorja Zero Waste Europe in urednica primerov prakse.

“Dosežki Vrhnike dokazujejo, da lahko tudi slovenske občine dosežejo pomembne rezultate na področju preusmerjanja odpadnih materialov v snovno izrabo. Poleg Vrhnike so si cilje postati družba brez odpadkov zastavile še tri občine in zanimanje za Zero Waste koncept v Sloveniji narašča,” pa pravi Erik Oblak, vodja programa Zero Waste Slovenija pri društvu Ekologi brez meja. Čeprav Vrhnika v Sloveniji pred dvajsetimi leti ni poznala nobenih postopkov recikliranja, danes dosega 76,17 odstotkov ločenega zbiranja komunalnih odpadkov in je prehitela številne bolj uveljavljene programe v Evropi, ter v prihodnjih petih letih želi rezultat še izboljšati na 82 odstotkov. Več informacij o starih in novih primerih ter o Vrhniki najdete na povezavi: zerowasteeurope.eu/case-studies/.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×