0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeZ Mount Everesta ‘očistili’ tudi nekaj trupel

Z Mount Everesta ‘očistili’ tudi nekaj trupel

MORDA VAS ZANIMA

Ekipa, ki je organizirala čistilno akcijo Mount Everesta, je našla truplo švicarskega plezalca, ki je na gori umrl leta 2008.

- Oglas -

Omenjena ekipa z imenom Sherpas se je pozno aprila podala na čistilno akcijo, da bi pobrala smeti, ki so jih za seboj pustili plezalci, prav tako pa je bil cilj te akcije, da bi v dolino prinesli trupla žrtev, ki se nahajo na t.i. mrtvi zoni, ki se nahaja nad 7.900 metrov visoko, kjer je raven kisika trikrat manjša kot na nivoju morske gladine.

Ekipa je tako postavila 2 tabora (enega na 6065 metrih in drugega na 6500 metrih visoko) in začela pobirati smeti, ki so bile razpršene okoli. Prav tako pa so med čiščenjem našli truplo švicarskega alpinista Giannija Goltza. Poleg tega pa so našli tudi trupla Američana in Novo Zelandca, ki sta na gori umrla leta 1996.

Od leta 1953 je Everest vzel že več kot 300 življenj, od tega so večino trupel našli in prepeljali v dolino. Tista, ki pa se nahajajo nad 8000 metri pa so prepustili naravi, saj so razmere tako visoko pretežke, da bi jih lahko našli.

- Oglas -

Trenutno nimajo podatka o tem, koliko smeti se še nahaja n agori, vendar pa je 50 let plezanja na to goro, dalo Mount Everestu vzdevek najvišje ležečega smetišča.

.

NAJNOVEJŠE