0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeZ mini turbinami v vodovodnih ceveh do trajnostne električne energije

Z mini turbinami v vodovodnih ceveh do trajnostne električne energije

MORDA VAS ZANIMA

Pridobivanje električne energije s pomočjo alternativnih, trajnostnih virov je zagotovo izjemno koristen korak proti čistejšemu okolju oziroma proti zajezitvi globalnega segrevanja. Čeprav se je pri tem pomembno osredotočiti predvsem na količinski vidik, to še ne pomeni, da je smiselno zanemariti možnosti, s pomočjo katerih lahko pridobimo nekoliko manjše količine »čiste energije«. Prav zavest o tem, kako pomembno je, da izkoristimo prav vse možnosti za okolju prijaznejše pridobivanje energije, je botrovala razvoju inovacije, imenovane LucidPipe Power System …

- Oglas -

Sistem, ki skorajda ne zahteva dodatne infrastrukture oziroma večjih posegov

Omenjeni sistem, ki ga je razvilo podjetje Lucid Energy, je namenjen pridobivanju energije s pomočjo toka vode, ki teče po ceveh mestnih vodovodnih sistemov. Sistem je bil leta 2014 uspešno implementiran v Portlandu, največjem mestu ameriške zvezne države Oregon. Snovalci vidijo sistem kot inovacijo, ki odpira pot nekoliko drugačnemu pridobivanju energije s pomočjo vode. Medtem ko klasično pridobivanje elektrike iz hidroenergije običajno zahteva precej dodatne infrastrukture, pri sistemu LucidPipe Power System niso potrebni večji posegi. Izkorišča namreč tisto, kar že obstaja oziroma kar je potrebno v vsakem primeru, torej vodovodne cevi.

Turbive vodovod električna energija

Količina pridobljene energije lahko na letni ravni zadošča za 150 gospodinjstev

Za pridobivanje električne energije, kar seveda zahteva določeno hitrost vodnega toka, so bile v cevi nameščene mini turbine. Sistem LucidPipe Power System lahko s pomočjo teh turbin letno generira približno 1100 megavatnih ur energije. Z vidika globalnih potreb se zdi sicer to zgolj kapljica v morje, vendar pa količine kljub temu ne gre podcenjevati. Gre namreč za količino energije, ki jo v enem letu porabi približno 150 gospodinjstev oziroma večja ustanova. Če lahko to energijo pridobimo brez nepotrebnega obremenjevanja okolja, s pomočjo tistega, kar nam je v osnovi že na voljo, ni pravega razloga, da ne bi izkoristili tovrstnih možnosti.

Hidroenergija kot ena najbolj zanesljivih oblik obnovljive energije

Zelo pomembno je tudi to, da sistem LucidPipe Power System nima negativne vpliva na cevi, hkrati pa ne vpliva na kakovost vode. Pridobivanje električne energije s pomočjo vode je sicer zagotovo ena izmed metod z največ prednostmi – celo če jo primerjamo z drugimi oblikami pridobivanja energije iz obnovljivih virov. Pri hidroenergiji smo namreč precej manj odvisni od zunanjih dejavnikov oziroma od vremenskih razmer, česar ni mogoče reči za vetrno ali solarno energijo. Pri slednji pa je treba upoštevati tudi to, da je pridobivanje električne energije tudi v idealnih razmerah omejeno zgolj na določen del dneva.

- Oglas -

Največjo prepreko predstavlja visoka cena sistema

Še nekaj let prej kot v Portlandu je bil sistem nameščen v kalifornijskem mestu Riverside, vendar pa je šlo sprva še za precej manjše količine energije. Portlandski sistem tako predstavlja nadgradnjo, saj je zasnovan na 4-turbinskem principu, ki omogoča učinkovitejše pridobivanje elektrike. V Riversidu sicer elektriko, ki jo pridobijo s pomočjo vodnega toka v mestnih vodovodnih ceveh, uporabljajo za napajanje uličnih svetilk.

Podjetje Lucid Energy si je za svoje dosežke na področju trajnostne energije prislužilo že precej pomembnih nagrad, vendar pa se kljub temu zavedajo, da obstajajo določene prepreke, ki jih bo treba preseči, če želijo, da postane LucidPipe Power System precej bolj razširjen, kot je trenutno. Čeprav gre navzven za minimalne prilagoditve, je sistem zasnovan na precej kompleksni tehnologiji, ki je povezana z visokimi stroški. Tako je trenutno eno izmed glavnih vprašanj, s katerimi se ukvarjajo razvijalci, prav vprašanje, kako zmanjšati stroške vgradnje sistema.

.

NAJNOVEJŠE