Ameriški oreh – najboljši vir antioksidantov med oreščki

Ameriški oreh, znan tudi kot pekan, spada med oreščke, ki jih v naših krajih uživamo precej redko. Čeprav je seveda smiselno, da daste prednost lokalnim vrstam, si je občasno pametno privoščiti tudi ameriški oreh. Gre namreč za odličen vir antioksidantov, obenem pa vsebuje tudi mnoge druge koristne snovi.

Ameriški oreh vsebuje večje količine vitamina E

Med antioksidanti, ki jih najdemo v ameriškem orehu, izstopa vitamin E oziroma oblika tega vitamina, imenovana gamatokoferol. Gre za zelo močan antioksidant, ki ščiti naše celice pred poškodbami in oksidativnim stresom, hkrati pa prispeva k močnejšemu imunskemu sistemu. Večje količine antioksidantov v prehrani lahko tako močno zmanjšajo tveganje za številna kronična obolenja, med drugim tudi za bolezni srca in ožilja.

Pekan - pecan oreh

Odličen vir bakra, cinka, mangana in tiamina

Ameriški oreh je tudi dober vir različnih mineralov. Še posebej pomembna sta baker in cink, ki sta, kot je znano, prav tako izredno pomembna za krepitev imunskega sistema. Poleg tega vsebujejo ameriški orehi tudi večje količine mangana. Ta je pomemben predvsem za zdravje kosti, prispeva pa tudi k lažji presnovi ogljikovih hidratov in holesterola. Obenem lahko v ameriških orehih najdemo tudi ogromno koristnih vitaminov. V tej kategoriji izstopa vitamin B1 oziroma tiamin.

Najmanjši delež ogljikovih hidratov med vsemi oreščki

Oreščki so skorajda nepogrešljivo živilo v prehrani tistih, ki poskušate zmanjšati količino zaužitih ogljikovih hidratov, pri čemer ameriški oreh izstopa tudi v tej kategoriji. Vsebuje namreč najmanj ogljikovih hidratov med vsemi oreščki. Seveda pa je ameriški oreh tudi dober vir vlaknin, ki poskrbijo za dolgotrajnejši občutek sitosti.

Ameriski oreh pekan

Uživanje ameriških orehov pripomore k zaščiti pred sladkorno boleznijo

Podobno kot drugi oreščki je tudi ameriški oreh živilo, ki je na seznamu dovoljenih za ljudi s sladkorno boleznijo, saj ne povzroča prehitrega dviga krvnega sladkorja. Še več – obstajajo celo raziskave, ki nakazujejo obstoj povezave med rednim uživanjem ameriških orehov in zmanjšanim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2 oziroma stabilnejšimi ravni glukoze v krvi.

Manjša nevarnost za povišan holesterol in kronična srčno-žilna obolenja

Redno uživanje oreščkov je lahko zelo koristno tudi za zaščito srca in ožilja. To je povezano predvsem z zdravimi maščobami, ki jih vsebuje ta skupina živil. Že po nekaj tednih rednega uživanja ameriških orehov naj bi bilo mogoče opaziti izboljšano razmerje med slabim oziroma LDL-holesterolom in koristnim HDL-holesterolom. Dodatna prednost ameriških orehov pa je povezana z že omenjeno nadpovprečno vsebnostjo antioksidantov.

Ameriški oreh je tudi odlično protivnetno živilo

Kronična vnetja v telesu so zelo nevarna. Pogosto so namreč povod za resne bolezni, vključno z različnimi vrstami raka in srčno-žilnimi obolenji. Eden izmed načinov za zmanjšanje nevarnosti za kronična vnetja je izogibanje t. i. vnetnim živilom in povečan vnos protivnetnih. Ameriški orehi spadajo v drugo kategorijo, kar je še razlog več, zakaj si je vsaj občasno dobro privoščiti pest teh oreščkov.

Pozitiven vpliv na možgane, vključno z manjšim tveganjem za Alzheimerjevo bolezen

Uživanje ameriških orehov pa bo imelo ne nazadnje tudi zelo pozitiven vpliv na vaše možgane. Eden izmed razlogov za to je tiamin, saj gre za vitamin, ki je ključen za normalno delovanje nevrotransmitorjev. Hkrati bo baker v ameriških orehih pomagal pri preprečevanju negativnega vpliva prostih radikalov na možgane, s čimer se lahko med drugim zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen. Mangan pa je še posebej koristen za boljšo zbranost. Poleg mikrohranil pa so tu seveda še zdrave maščobe, ki so izjemno pomembne za zdravje možganov.

Več o orehih: Oreh za žile, kožo in prebavo