0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeZ algami rešujejo človeške ude

Z algami rešujejo človeške ude

MORDA VAS ZANIMA

Novo zdravljenje na osnovi alg bi lahko zmanjšalo potrebo po amputaciji okončin pri ljudeh s kritično ishemijo udov, so odkrili raziskovalci iz bolnišnice St. Thomas v Londonu v sodelovanjem z univerzo King’s College.

- Oglas -
Z algami rešujejo človeške ude

Za ishemijo so krivi predvsem kajenje, debelost in sladkorna bolezen

Izsledke so objavili v reviji Regenerative Medicine, raziskavo pa je financirala organizacija British Heart Foundation. Raziskovalci so izdelali majhne kapsule iz rjavih alg, ki vsebujejo makrofage, vrsto belih krvnih celic. Testi na miših so pokazali, da kapsule povečajo pretok krvi v okončinah, kjer je bilo tkivo poškodovano. Raziskovalci upajo, da bodo raziskavo lahko tudi nadaljevali s kliničnimi preskušanji pri ljudeh, ocenjujejo pa, da na letni ravni v Združenem kraljestvu za kritično ishemijo udov zboli približno 60 tisoč ljudi. To resno bolezensko stanje se pojavi, ko se arterije v udih zamašijo zaradi kopičenja maščobnih oblog, kar posledično zmanjša pretok krvi v roke in noge. Krivci za bolezen so večinoma kajenje, sladkorna bolezen, debelost in visok krvni tlak.

Na miši je zdravljenje uspelo

Znanstveniki sicer že več let eksperimentirajo s celicami za zdravljenje in rast arterij, a so bili pri svojih poizkusih zaenkrat še neučinkoviti, saj večino celic, ki jih vbrizgajo v poškodovano območje, odmre ali pa jih imunski sistem zazna kot tuje in zavrne. Tokrat pa je dr. Bijan Modarai, profesor na univerzi King’s College, s svojo ekipo znanstvenikov za poskus uporabil nove kapsule na osnovi alg z makrofagi, in sicer na poškodovani mišji nogi. Za tvorbo kapsul so uporabili alginat iz celičnih sten rjave alge, ki se večinoma nahaja v hladnih vodah na severni polobli in ugotovili, da so makrofagi ostali na poškodovanem območju, oblikovale pa so se tudi nove krvne žile, zaradi česar je na poškodovano območje prišlo več krvi.

Izkoriščajo potencial naravnih materialov

Trenutno je za zdravljenje kritične ishemije udov in obnavljanje krvnega obtoka v okončinah potrebno blokiran del arterije med operacijo obiti ali pa razširiti z majhnim kosom razširljive mreže, imenovane stent. Vendar pa so pri več kot tretjini bolnikov te metode neuspešne ali celo neizvedljive, zato je zanje amputacija edina možnost. Modarai meni, da bo ta raziskava pripomogla k učinkovitejšem zdravljenju ljudi, ki trpijo za kritično ishemijo. »Upamo, da bo nova metoda celične terapije močno zmanjšala potrebo po amputacijah udov pri ljudeh, ki jih težko zdravimo,« pravi in doda, da je čar novega zdravljenja na osnovi alg predvsem to, da izkorišča potencial naravnih materialov in predstavlja varno zdravljenje ljudi z ishemijo.

- Oglas -

Preberite tudi: Sladkorna bolezen: Katere zdravilne rastline pomagajo?

.

NAJNOVEJŠE