Zdravje & prehranaNovo obetavno zdravljenje za jetrne bolnike

Novo obetavno zdravljenje za jetrne bolnike

MORDA VAS ZANIMA

Raziskovalci z ameriške klinike Mayo so odkrili novo obetavno zdravljenje za težave z jetri, povezane s cirozo in nekaterimi drugimi kroničnimi jetrnimi bolezni. Svojo študijo so pred kratkim objavili v spletni različici revije Ameriškega gastroenterološkega združenje, imenovane Gastroenterology.

Predstavljena oblika zdravljenja koristna predvsem pri portalni hipertenziji

- Oglas -

Obstaja sicer nekaj zdravil, namenjenih jetrnih bolnikom, med drugim tudi tistim, ki se spopadajo s hepatitisom C in avtoimunskim hepatitisom. Vendar pa so po drugi strani možnosti precej omejene pri t. i. portalni hipertenziji. Tu gre za povečan pritisk znotraj portalne vene, ki prinaša kri iz organov v trebušni votlini do jeter. Portalna hipertenzija naj bi bila povezana s cirozo in drugimi kroničnimi jetrnimi boleznimi. Glede na novo študijo pa naj bi bilo zdravilo, ki vsebuje snov, imenovano  sivelestat, učinkovito pri zniževanju tlaka v portalni veni. Tako naj bi pomagalo pri lajšanju simptomov pri bolnikih s portalno hipertenzijo in tudi pri obetavnejši dolgoročni prognozi.

Odgovor naj bi se skrival v zaviranju delovanja nevtrofilcev

Sivelestat sicer že velja za učinkovito in varno pomoč za ljudi z akutno poškodbo pljuč in z bronhopulmonalno displazijo. Vse pa kaže, da bo v prihodnje lahko pomagal tudi mnogim jetrnim pacientom. Kot so v novi študiji ugotovili strokovnjaki, ki delujejo na kliniki Mayo, naj bi nalaganje fibrina, ki sestavlja ogrodje krvnega strdka, prispevalo k portalni hipertenziji. Na nastajanje fibrina pa naj bi vplivale imunske celice, znane kot nevtrofilci. Zdravilo, ki vsebuje učinkovino sivelestat, prispeva prav k zaviranju delovanja nevtrofilcev, kar je tako tudi razlog, zakaj pomaga pri portalni hipertenziji. Prelomna ugotovitev tokratne študije je torej ta, da so pri portalni hipertenziji ključni nevtrofilci, saj to doslej ni bilo jasno. Raziskovalci so rezultate preverili na dveh različnih modelih kroničnih bolezni jeter.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×