0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiVsestransko olivno olje

Vsestransko olivno olje

MORDA VAS ZANIMA

Čeprav se olivno olje najpogosteje uporablja v prehrani ter predstavlja temelj zdrave, mediteranske prehrane, se je izkazalo tudi za odlično čistilo, loščilo in mazivo.

- Oglas -

olivno olje

Vse prednosti olivnega olja

Oliva je zelo koristna. Poleg tega, da jo uporabljamo v prehrani, v prehrani jo uporabljamo za osebno nego, pri hišnih opravilih in tudi pri negi hišnih ljubljenčkov. Seveda pa nikakor ne moremo mimo številnih prednosti, ki ga ima olivno olje na zdravje. Kot živilo ima visoko koncentracijo mononenasičenih maščobnih kislin, ki pomagajo pri ustvarjanju ‘dobrega’ (HDL) in zniževanju ‘slabega’ holesterola (LDL). Znano je tudi, da olivno olje nežno vpliva na prebavni sistem in tudi lahko pomaga preprečiti nastanek žolčnih kamnov. Vsebuje pomembne vitamine in hranilne snovi ter je bogato z antioksidanti, zato mnogi verjamejo, da pomaga pri boju proti raku.
Manj kot je olivno olje obdelano, več hranilnih snovi vsebuje in je praviloma tudi dražje. Ekstra deviško olivno olje se pridobiva iz prvega stiskanja oliv, zaradi česar ima boljši okus in vonj.

Čiščenje

Olivno olje lahko uporabimo za loščenje in čiščenje pohištva in kovine, s čimer bi preprečili korozijo in spremembe barve. Za loščenje mize zmešajte olivno olje in limonin sok v razmerju dve tretjini olivnega olja in eno tretjino limoninega soka. Na čisto krpo nanesite le nekaj kapljic in i njo pobrišite prah in drugo nečistočo z mize. Tako pripravljeno loščilo oziroma čistilo lahko uporabite za vse vrste lesenega pohištva in druge lesene elemente.

- Oglas -

Sprostite zataknjeno zadrgo

Če imate težavo z zataknjeno zadrgo, nanjo pokapljajte malo olivnega olja in jo nežno poskusite zapreti oziroma odpreti.

Popravite škripajoča vrata

Olivno olje se lahko uporablja kot mazivo in kot tako je lahko vsestransko. Z njimi lahko na enostaven način denimo popravite škripajoča vrata, tako da njihov škripajoči del nanesete nekaj kapljic olja. Gre za idealno alternativo tovarniškim mazivom, ki so praviloma izdelana na osnovi ogljikovodikov. Saj veste, manj kot uporabljate tovrstne izdelke, bližje ste čistejšemu svetu.

Za mehko mačjo dlako

S pomočjo olivnega olja bo tudi kožušček vaše mačke bolj svetleč in zdrav. V mačjo hrano dodajte žličko olivnega olja, ki bo poleg lepe dlake poskrbela za preprečevanje nastanka nadležnih kep dlak v želodcu. Le-te se namreč pogosto pojavljajo med čiščenjem in negovanjem, saj mačke dlako požirajo. Olivno olje je za mačke tudi veliko bolj nežno kot maziva na osnovi petroleja, ki se uporabljajo za isto stvar.

.

NAJNOVEJŠE