Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.
RubrikeZanimivostiVsestransko olivno olje

Vsestransko olivno olje

MORDA VAS ZANIMA

Čeprav se olivno olje najpogosteje uporablja v prehrani ter predstavlja temelj zdrave, mediteranske prehrane, se je izkazalo tudi za odlično čistilo, loščilo in mazivo.

- Oglas -

olivno olje

Vse prednosti olivnega olja

Oliva je zelo koristna. Poleg tega, da jo uporabljamo v prehrani, v prehrani jo uporabljamo za osebno nego, pri hišnih opravilih in tudi pri negi hišnih ljubljenčkov. Seveda pa nikakor ne moremo mimo številnih prednosti, ki ga ima olivno olje na zdravje. Kot živilo ima visoko koncentracijo mononenasičenih maščobnih kislin, ki pomagajo pri ustvarjanju ‘dobrega’ (HDL) in zniževanju ‘slabega’ holesterola (LDL). Znano je tudi, da olivno olje nežno vpliva na prebavni sistem in tudi lahko pomaga preprečiti nastanek žolčnih kamnov. Vsebuje pomembne vitamine in hranilne snovi ter je bogato z antioksidanti, zato mnogi verjamejo, da pomaga pri boju proti raku.
Manj kot je olivno olje obdelano, več hranilnih snovi vsebuje in je praviloma tudi dražje. Ekstra deviško olivno olje se pridobiva iz prvega stiskanja oliv, zaradi česar ima boljši okus in vonj.

Čiščenje

Olivno olje lahko uporabimo za loščenje in čiščenje pohištva in kovine, s čimer bi preprečili korozijo in spremembe barve. Za loščenje mize zmešajte olivno olje in limonin sok v razmerju dve tretjini olivnega olja in eno tretjino limoninega soka. Na čisto krpo nanesite le nekaj kapljic in i njo pobrišite prah in drugo nečistočo z mize. Tako pripravljeno loščilo oziroma čistilo lahko uporabite za vse vrste lesenega pohištva in druge lesene elemente.

Sprostite zataknjeno zadrgo

Če imate težavo z zataknjeno zadrgo, nanjo pokapljajte malo olivnega olja in jo nežno poskusite zapreti oziroma odpreti.

Popravite škripajoča vrata

- Oglas -

Olivno olje se lahko uporablja kot mazivo in kot tako je lahko vsestransko. Z njimi lahko na enostaven način denimo popravite škripajoča vrata, tako da njihov škripajoči del nanesete nekaj kapljic olja. Gre za idealno alternativo tovarniškim mazivom, ki so praviloma izdelana na osnovi ogljikovodikov. Saj veste, manj kot uporabljate tovrstne izdelke, bližje ste čistejšemu svetu.

Za mehko mačjo dlako

S pomočjo olivnega olja bo tudi kožušček vaše mačke bolj svetleč in zdrav. V mačjo hrano dodajte žličko olivnega olja, ki bo poleg lepe dlake poskrbela za preprečevanje nastanka nadležnih kep dlak v želodcu. Le-te se namreč pogosto pojavljajo med čiščenjem in negovanjem, saj mačke dlako požirajo. Olivno olje je za mačke tudi veliko bolj nežno kot maziva na osnovi petroleja, ki se uporabljajo za isto stvar.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×