Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Zdravje & prehranaVse več najstnikov ima ADHD – motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo. So...

Vse več najstnikov ima ADHD – motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo. So krivi mobilniki?

MORDA VAS ZANIMA

To, kako povprečni najstniki preživljajo svoj prosti čas, se je v zadnjem desetletju močno spremenilo. Danes ima večina svoj pametni telefon, ki ga uporabljajo predvsem za deljenje fotografij na družbenih omrežjih, dopisovanje s prijatelji in ogledovanje videoposnetkov. V zadnjem desetletju je tehnologija nedvomno izjemno napredovala. Vendar pa po drugi strani še vedno ne obstaja dovolj znanstvenih raziskav, ki bi se ukvarjale z vplivom tehnologije na razvoj najstnikov. Pred kratkim je bila sicer izvedena zanimiva raziskava, ki nakazuje, da bi bilo lahko prav prekomerno preživljanje časa na pametnih telefonih krivo za povečevanje simptomov, značilnih za ADHD (motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo), med najstniki.

Motnje pozornosti se lahko razvijejo zelo hitro

- Oglas -

Raziskavo so izvedli kalifornijski znanstveniki in je ena prvih, ki se ukvarja z omenjeno povezavo. V raziskavi je sodelovalo dobrih 2500 ameriških najstnikov, starih med 15 in 16 let. Na začetku ni nihče izmed njih kazal simptomov, značilnih za ADHD. Raziskava je trajala 2 leti. V tem obdobju so raziskovalci vsakih 6 mesecev preverili, kako pogosto najstniki uporabljajo pametne telefone in za katere dejavnosti jih uporabljajo. Tisti najstniki, ki so svoje mobilne telefone redno uporabljali za aktivnosti, kot so pregledovanje družbenih omrežij, objavljanje fotografij in videoposnetkov, ogledovanje tujih posnetkov ipd., so jo na koncu odnesli najslabše. Pri zelo velikem deležu so se namreč pojavili tipični simptomi ADHD.

Na navade najstnikov s svojim zgledom vplivajo tudi starši

Izsledki študije sicer še ne pomenijo nujno potrjene vzročno-posledične povezave, vendar je korelacija vsekakor izjemno močna in tako vredna pozornosti. Domneva se sicer, da bi bil lahko posredni razlog za povečevanje simptomov, tipičnih za ADHD, med najstniki tudi pomanjkanje spanja. Kot je znano, pogosta uporaba tehnoloških naprav pogosto privede do motenj spanca. Poleg tega pa je nujno, da se vprašamo tudi o navadah staršev najstnikov. Ti namreč s svojim zgledom vplivajo na obnašanje otrok. Otroci staršev, ki ogromno časa preživijo na svojih telefonih, bodo tako najverjetneje tudi sami ravnali zelo podobno.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×