0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVsa ta živila lahko brez težav zamrznete!

Vsa ta živila lahko brez težav zamrznete!

MORDA VAS ZANIMA

Zamrzovanje živil je zelo priročna metoda, s katero lahko podaljšamo njihov rok trajanja – pogosto pa lahko tako ohranimo tudi velik del hranilnih snovi. Morda se vam zdi, da je zamrzovanje rezervirano le za določena živila in jedi. Vendar pa je v resnici seznam živil, ki jih je mogoče brez posebnih težav zamrzniti ter kasneje seveda tudi odmrzniti in zaužiti, precej daljši, ko si večinoma predstavljamo.

- Oglas -

Oreščki

Zaradi visoke vsebnosti maščob lahko mnogi oreščki zelo hitro postanejo žarki. Načeloma se že po dveh tednih na sobni temperaturi okus in vonj večine oreščkov precej spremenita – žal ne na bolje. Če imate večjo zalogo oreščkov, ki jih boste težko porabili zelo hitro, vam priporočamo, da jih enostavno zamrznete. Najbolje bo, da oreščke pred zamrzovanjem razdelite po porcijah.

Zelišča

Ni najbolj priporočljivo, da sveža zelišča postavite neposredno v zamrzovalnik, saj lahko tako postanejo razmočena in izgubijo precej okusa. Vendar pa na srečo obstaja postopek, s katerim lahko to preprečite, kar vam bo omogočilo, da boste imeli vedno pri roki zalogo zelišč. Skrivnost je v tem primeru uporaba olivnega olja. Zelišča najprej nasekljajte na majhne koščke, nato pa jih stresite v modelčke za led. Vsak razdelek naj bo napolnjen približno do polovice. Prelijte z olivnim oljem, a ne povsem do vrha. Pustite v zamrzovalniku čez noč, nato pa zeliščne kocke pretresite v vrečko, ki jo shranjujte v zamrzovalniku. Postopek je primeren za najrazličnejše vrste zelišč, kot so na primer peteršilj, drobnjak, rožmarin, žajbelj, timijan, origano, bazilika ipd.

- Oglas -

Zelo zrele banane

Imate kup banan, ki so že zelo zrele, vendar jih boste težko pravočasno porabili? Ne čakajte, da banane propadejo, ampak jih raje zamrznite. Kasneje vam bodo prišle prav pri številnih receptih. Banane pred zamrzovanjem vedno najprej olupite. Olupljene banane lahko nato zamrznete cele ali pa jih razrežete na manjše koščke. Uporabite jih za pripravo smutijev, peko sladic ali pa za pripravo enostavnega bananinega sladoleda, za katerega morate zamrznjene banane zgolj zmešati s kuhinjskim mešalnikom. Navdušeni boste nad tem, kako podobna klasičnemu je tekstura bananinega sladoleda, le da je sladoled iz banan seveda precej bolj zdrav. Po želji lahko okus takšnega sladoleda obogatite z dodatki po izbiri (na primer jagodičevje, arašidovo maslo, temna čokolada/presni kakav itn.).

Česen

Z dodatkom česna je težko zgrešiti. Česen lahko popestri okus številnih jedi, zato je dobro, da vam je pri kuhanju vedno na voljo. Seveda pa česen ne bo le izboljšal okusa hrane, ampak bo poskrbel tudi, da bo bolj zdrava. Neradi vsakič znova lupite in sekljate česen, saj je vonj zažre v roke in se ga je težko znebiti? Obenem pa niste najbolj navdušeni nad česnom v prahu? Olupite večje količine česna, ga nasekljajte, malce počakajte, da se sprosti alicin – najpomembnejša zdravilna učinkovina – nato pa česen pretresite v manjše vrečice in ga zamrznite. Tako lahko v zamrzovalniku počaka tudi več mesecev.

Grozdje

Jesen je čas, ko imamo na voljo veliko svežega grozdja. Če želite imeti zdrav prigrizek tudi v drugih letnih časih, grozdje operite, posušite in razporedite jagode po pladnju, prekritem s papirjem za peko. Položite v zamrzovalnik za nekaj ur, nato pa pretresite v plastične vrečke. Tako vas bo vedno čakal okusen, osvežilen in zdrav prigrizek, zamrznjene grozdne jagode pa lahko uporabite tudi namesto ledu, kadar boste želeli hitro ohladiti kozarec vina.

Kuhan riž

Japonci pogosto trdijo, da ima najboljši okus riž, ki je bil skuhan, nato pa zamrznjen, odmrznjen in pogret. Bi se želeli prepričati, ali to drži? Skrivnost naj bi bila v tem, da riž zamrznemo čim prej po tem, ko ga skuhamo, saj tako ohrani sočnost in se ne izsuši pretirano. Ta metoda je izvrstna takrat, ko ugotovite, da ste pomotoma skuhali več riža, kot ga boste potrebovali, vendar ga ne želite zavreči.

Čebula

Tudi čebula je vaša zaveznica v trenutkih, ko je treba na hitro obogatiti okus jedi, obenem pa se želite izogniti umetnim ojačevalcem okusa. Da vam čebule ne bo treba lupiti in sekljati vsakič znova, raje občasno pripravite večje količine čebule, ki jo nato zamrznite. Pred uporabo vam čebule niti ni treba posebej odmrzovati, ampak jo enostavno stresite v lonec.

- Oglas -

Moka

Ste vedeli, da mnogi peki pravzaprav načrtno shranjujejo moko v zamrzovalniku/hladilni skrinji oziroma v zelo ohlajenih prostorih? Ne le da s tem podaljšajo njeno življenjsko dobo, ampak so pekovski izdelki, pripravljeni iz mrzlih sestavin, bolj rahli, ko so pečeni. Z zamrzovanjem moke tudi preprečite, da bi se v njej pojavili molji in drugi insekti.

.

NAJNOVEJŠE