0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVroča čokolada za možgane in dobro voljo

Vroča čokolada za možgane in dobro voljo

MORDA VAS ZANIMA

Ta topli napitek je priljubljen zlasti pozimi, ne ogreje pa nam le rok in telesa, ampak s seboj nosi tudi veliko pozitivnih učinkov. Pomaga lahko k boljšemu zdravju, saj je čokolada sama polna z antioksidanti, ti pa med drugim zmanjšujejo tveganje za srčne bolezni in preprečujejo prezgodnje staranje. Vročo čokolado so sicer že v preteklosti (od 16. stoletja naprej) uporabljali kot sredstvo proti različnim boleznim, z njo pa so bolnikom pomagali tudi pri dvigu razpoloženja. Danes tega napitka seveda ne obravnavamo kot zdravila, ampak zdravilne sestavine še vedno vsebuje.

- Oglas -

Vroča čokolada

Dobra za možgane in žile

Raziskave so pokazale, da vroča čokolada pomaga k učinkovitejšemu delovanju in boljšemu zdravju možganov. Flavonoidi, ki jih vsebuje, povečajo pretok krvi in kisika v možgane, s čimer razmišljamo boljše in hitrejše. Če mislite, da imate težave s spominom, poskusite popiti dve skodelici vroče čokolade na dan, predlagajo strokovnjaki, češ da ta napitek izboljša spomin, ob tem pa se boste tudi bolje počutili. Pazite pa, da vroči čokoladi ne boste dodali (preveč) sladkorja!

Flavonoidi, ki jih najdemo v vroči čokoladi, so dobri tudi za žile. Zmanjšujejo tveganje za bolezni srca, saj uravnavajo krvni tlak. Izsledki raziskave, ki so jo opravili na univerzi v Cornellu, so pokazali, da vroča čokolada vsebuje celo več antioksidantov kot zeleni čaj in vino. Poleg tega je pitje vroče čokolade ena od slastnejših poti, da antioksidante, ki se sicer skrivajo tudi v čokoladnih ploščicah, zaužijemo.

Za dvig razpoloženja

Če ste slabe volje, kdaj pa kdaj zadiši prav čokolada. Seveda, to je sredstvo, ki dviga razpoloženje, pomaga premagovati stres, tesnobo in znake depresije. Vroča čokolada spodbuja izločanje endorfinov, tako imenovanih hormonov sreče, s čimer se počutite srečnejše, predvsem pa ste bolj pozitivni in neobremenjeni. Ampak tudi tukaj ne bo odveč opozorilo, da vroča čokolada po navadi vsebuje preveč sladkorja, zato si raje omislite takšno brez njega.

- Oglas -

Pazljivo zlasti pri sladkorju!

Kljub vsem pozitivnim učinkom vroče čokolade torej ne pozabite, da vsebuje sladkor, zato z njo ne pretiravajte, ampak se – tako kot pri vseh drugih živilih – držite zmernih količin. Ena ali dve skodelici tega napitka na dan ne bosta škodili, na večje količine pa raje pozabite, saj vam lahko tudi škodujejo. Namesto kaloričnega in sladkega napitka si raje pripravite nesladkanega, namesto kravjega mleka pa lahko uporabite mandljevo ali kokosovo.

Preberite si vse o koristnih lastnostih kakava in kakavovih zrn tukaj.

NAJNOVEJŠE