Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Zdravje & prehranaVitamin B3 je nujen za notranje ravnovesje

Vitamin B3 je nujen za notranje ravnovesje

MORDA VAS ZANIMA

Vitamin B3 je nujen za uravnovešenost in notranji mir. Preberite, katera hrana je bogata z njim in kako lahko na nas vpliva pomanjkanje tega pomembnega vitamina.

- Oglas -

Vitamin B3 ali niacin igra ključno vlogo pri presnovi maščob in ogljikovih hidratov (pri njihovi pretvorbi v energijo). Od njega je odvisnih več kot dvesto encimov, sodeluje pa tudi pri tvorbi in popravilu beljakovinskih celičnih struktur. Vitamin B3 lahko dobimo iz hrane, organizem pa ima tudi to sposobnost, da ga lahko pretvori iz triptofana, ki se nahaja v beljakovinski hrani.

vitamin b3

Če nam ga primanjkuje …

Vitamin B3 se nahaja v pivskem kvasu, arašidih, kavi, piščančjih prsih, naravnem rižu in vseh vrstah gob – prav zato ga lahko primanjkuje vegetarijancem. Če zaužijemo premalo vitamina B3 iz živil, se bo v telesu porabilo preveč triptofana za pretvorbo v ta vitamin. Pri tem bo manj triptofana ostalo za tvorbo melatonina in serotonina – hormonov, ki nastaneta samo iz triptofana in sta nujna za duševno ravnovesje in dobro spanje. Če nam primanjkuje melatonina in serotonina, postanemo nespečni, nemirni, agresivni, depresivni, tarejo nas strah, migrena ali predmenstrualni sindrom. Premajhen vnos vitamina B3 je torej posredno povezan z notranjim neravnovesjem.

Uživajmo čim več hrane, bogate z vitaminom B3

Več vitamina B3 kot zaužijemo s hrano, več triptofana bo ostalo za tvorbo hormonov sreče, umirjenosti in uravnovešenosti. Triptofan se namreč le po potrebi pretvori v vitamin B3 – v serotonin in melatonin pa se pretvori šele, ko iz njega nastane dovolj vitamina B3 (če nam slednjega primanjkuje). Ker je nastajanje melatonina in serotonina vezano izključno na triptofan, poskrbimo, da bo v naši prehrani dovolj živil z vitaminom B3. Samo tako bosta serotonin in melatonin lahko nastajala v zadostnih količinah.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×